Rijen op Schiphol voorbij? Je kunt nu een tijdslot boeken voor de security

Schiphol security tijdslotAmsterdam, 10 april 2023 – Behoren de ellenlange wachtrijen op Schiphol binnenkort tot de verleden tijd? Misschien wel, nu de luchthaven afgelopen week iets nieuws heeft geïntroduceerd om sneller langs de veiligheidscheck te komen. Je kunt nu vooraf een tijdslot reserveren voor de securitycontrole bij vertrek op Schiphol. Iedereen kan dit doen, en het is helemaal gratis.

Het tijdslot is te vooralsnog alleen te boeken voor een vlucht binnen het Schengengebied. Dit zijn 27 landen binnen de Europese Unie waarbinnen je vrij kunt reizen, plus Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. Van de EU-landen behoren alleen Bulgarije, Cyprus, Ierland en Roemenië niet tot het Schengengebied. Schiphol verwacht echter dat er snel andere bestemmingen zullen volgen waarvoor deze service beschikbaar is.

Door gebruik te maken van een gereserveerd tijdslot, kun je op een zelfgekozen tijdstip en via een aparte toegang door de securitycontrole. Hierdoor weet je precies hoe laat je bij de securitycontrole verwacht wordt. ,,Hierdoor wordt voorkomen dat men te vroeg op de luchthaven aanwezig is en wordt voorkomen dat rijen onnodig lang zijn”, aldus Schiphol.

Hoe werkt het boeken van het tijdslot?

Je kunt het tijdslot vanaf drie dagen voor vertrek online reserveren via de app van Schiphol en via de website www.schiphol.nl. Na het maken van een reservering ontvang je een bevestigingsmail met een QR-code. Na het inchecken bij je luchtvaartmaatschappij ga je naar de beveiliging binnen het aan jou toegewezen tijdslot. Het laatst mogelijke tijdslot is 1 uur voor vertrek.

Volg bij security de baan met borden ‘Timeslot’ waar een medewerker van Schiphol je QR-code scant. Vervolgens verwijst die medewerker je naar het juiste toegangspunt voor de securitycontrole.  ,,Sluit je aan in onze virtuele rij en begin zorgeloos je reis!”, zo belooft de luchthaven.

Schiphol security tijdslot boeken

Je dient zelf wel voldoende tijd te reserveren om in te checken dan wel je ruimbagage af te geven in de vertrekhal. Een tijdslot is 15 minuten geldig. Als je te vroeg bent, is jouw tijdslot nog niet actief.

Kom je later dan jouw gekozen tijdslot, dan kan Schiphol niet garanderen dat je gebruik kunt maken van je tijdslot. Dat is meteen ook een risicofactor, want bij de incheckbalies kan het soms ook chaotisch zijn met lange rijen. Of je bent gewoon op tijd, maar de incheckbalies gaan niet open omdat er nog geen personeel is.

4e luchthaven in Europa

De nieuwe service past bij de aankondiging van Schiphol om verbeteringen door te voeren na de dramatische taferelen in 2022. Vliegen vanaf de luchthaven was in de vakantieperiodes een nachtmerrie, met enorm lange rijen die tot ver buiten de passagiersterminal stonden. De wachttijd voor de securitycontrole kon oplopen tot 4½ uur (zoals we zelf meemaakten). Talloze passagiers misten hun vlucht en stress was een vast begin van een vakantie.

Schiphol tijdslot security

Schiphol is de vierde grote Europese luchthaven die werkt met tijdsloten voor security. ,,Het gebruik van tijdsloten draagt bij aan een verbetering van het aanmeldpatroon van de reiziger, een vlotte doorstroming bij het securityproces en een verbetering van de passagiersbeleving”, aldus de luchthaven.

Foto's © Shutterstock.com; Amsterdam Airport Schiphol/Roger Cremers.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!