Tips voor een vakantie in Cyprus

Cyprus: een introductie

Een vakantie in Cyprus beleef je op het meest oostelijke eiland in de Middellandse Zee met oude kloosters, klassieke ruïnes, citrus- en olijfgaarden, met pijnbomen beboste bergen en enkele van de mooiste stranden van Europa. Het is ook het eiland van romantiek. Volgens een legende is Aphrodite, de Griekse godin van de liefde, geboren uit het schuim van de zee in de buurt van een rots voor de zuidelijke kust van Cyprus.

Met het milde mediterrane klimaat en gemiddeld zo’n 340 zonnige dagen per jaar is Cyprus het hele jaar door geschikt om vakantie te vieren. Geografisch ligt het eiland dicht bij Syrië en Turkije, maar daar merk je helemaal niks van in levendige vakantieoorden als Paphos, Limassol en Larnaca. Hordes jonge mensen genieten er van de zinderende zon, dreunende nachtclubs en banaan-boottochtjes op de glinsterende blauwe zee.

Als kruispunt tussen Europa en Azië is Cyprus is het land ook gezegend met een rijke geschiedenis en bezaaid met historische overblijfselen die door de Grieken, Romeinen en Ottomanen zijn achtergelaten. In het binnenland vind je rustige dorpjes en wijngaarden die al sinds de oudheid de Cypriotische dessertwijn Commandaria produceren. Deze wordt beschouwd als de oudste bekende wijn ter wereld, die mogelijk al 5000 jaar geleden voor het eerst werd gemaakt.

De recente geschiedenis zie je terug in de verdeling van het eiland, sinds Turkije het land in 1974 binnenviel. Het maakt het land des te boeiender voor een vakantie, ook verblijven toeristen vooral in het ‘Griekse’ deel. Beperk je trip niet tot de schitterende stranden, maar bezoek ook de fascinerende ‘Groene Lijn’ in de hoofdstad Nicosia, bekijk de Romeinse mozaïeken in Paphos – die tot de mooiste ter wereld behoren – en wandel door het ongerepte natuurgebied op het schiereiland Akamas.

Cyprus in een notendop

– Oppervlakte: 9300 vierkante kilometer (een kwart van Nederland);
– Inwoneraantal: 1.205.575 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 130 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Nicosia;
– Talen: Grieks, Turks, Engels;
– Munteenheid: Euro (EUR);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 34.400 (2016).

Nicosia, de laatste verdeelde hoofdstad van Europa

Turkse moskee in NicosiaWe herdenken dat de Berlijnse Muur een kwart eeuw geleden is gevallen, maar ondertussen is er een andere stad in Europa waar de muur gewoon nog recht overeind staat. Nicosia, de hoofdstad van Cyprus, is sinds 1975 verdeeld in een Grieks en een Turks deel. Lees hier meer over Nicosia, de laatste verdeelde hoofdstad van Europa

Tips voor een vakantie in Noord-Cyprus

In tegenstelling tot het toeristische Griekse deel van Cyprus, is het noordelijke Turkse deel van het eiland veel minder bekend. Na de Turkse invasie in 1974 is de grens tussen beide zijden van het eiland ontstaan. Het noordelijke deel neemt ongeveer een derde van het eiland in beslag en wordt alleen door Turkije als officiële staat erkend. Lees hier meer over een vakantie in Noord-Cyprus

Informatie over visum Cyprus

Staatsburgers uit Nederland en België hebben een geldig paspoort of identiteitskaart nodig voor een vakantie in Cyprus. Zonder visum kun je maximaal 90 dagen in het land verblijven. Als een stempel in je paspoort hebt staan van de ‘Turkse Republiek van Noord-Cyprus’, kun je bij aankomst in het land grote moeilijkheden verwachten. Voor een langer verblijf of voor werk is een werkvergunning vereist. Meer informatie hierover is te krijgen bij de Ambassade van Cyprus in Den Haag.

Communicatie in Cyprus

Internationaal toegangsnummer: +357.
Collect call naar Nederland: 800-90031.
Algemeen alarmnummer: 112.
Alarmnummer politie, brandweer, ambulance: 199.

Tijdsverschil met Cyprus

In Cyprus is het 1 uur later dan in Nederland. Cyprus kent ook een zomertijd, van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober. Die zomertijd geldt voor dezelfde periode als in Nederland.

Elektriciteit in Cyprus

De elektriciteit in Cyprus is 220-240 volt. De stekker en stopcontacten zijn in Cyprus anders dan in Nederland, er worden vierkante stekkers gebruikt. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 maart 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Cyprus, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam