Urtopia: een slimme e-bike die functioneert als persoonlijke reisgids

Urtopia slimme e-bikeAmsterdam, 23 juli 2023 – Ben je op zoek naar een nieuwe hippe e-bike voor een lange fietstocht? Vergeet VanMoof, die onlangs roemloos ten onder ging. Je kunt nu beter kiezen voor een flitsend model van het Duitse fietsenmerk Urtopia. Vooral sinds de fabrikant deze zomer ‘s werelds eerste e-bike heeft gelanceerd met een ingebouwde ChatGTP-functie. Ideaal voor op reis, want door de spraakinteractie kun je deze fiets alles vragen onderweg.

Deze Urtopia Fusion is een e-bike ‘with a mind’, zoals de producent zelf zegt. Tijdens het fietsen kun je vragen welke plaatsen de moeite waard zijn om te bezoeken en welke bezienswaardigheden je tegenkomt onderweg. Je krijgt informatie over schilderachtige plekjes en hoort alle feitjes over bijzondere monumenten.

Zoek je een leuk koffietentje of een lunchroom om te pauzeren? Stel de vraag en binnen een paar seconden krijg je een antwoord via de luidsprekers die in de fiets zijn ingebouwd. De geïntegreerde ChatGTP-functie, gebruikmakend van kunstmatige intelligentie, biedt je realtime assistentie tijdens een fietsvakantie.

De iPhone onder de e-bikes

Het klinkt als een innovatieve uitvinding, want je hoeft onderweg niet meer op je smartphone te turen om reisinformatie bij elkaar te sprokkelen (of nog vermoeiender: een papieren reisgids open te slaan). Urtopia noemt deze fiets dan ook niet voor niets de ‘iPhone onder de e-bikes’. Over ChatGTP is natuurlijk nog wel wat af te dingen. De informatie van de chatbot is snel verouderd en klopt niet altijd.

Urtopia e-bike smartphone

Het is dus te hopen dat het restaurant nog bestaat waar je onderweg nieuwe energie wil opdoen. Ook krijg je geen informatie over actuele weersverwachtingen en afgezette wegen, maar daar heeft Urtopia iets op gevonden door de ingebouwde GPS-navigatie. Hierdoor zou je in ieder geval de juiste fietsroute moeten kunnen afleggen.

Technologische snufjes

Daarnaast heeft de Urtopia Fusion andere ingebouwde technologische snufjes die het de ‘slimste’ e-bike moeten maken die er bestaat. Zo kun je je hartslag volgen tijdens het fietsen en wordt het vermogen hierop aangepast. Je kunt de gefietste route delen via sociale media en de e-bike heeft gepatenteerde technologie met betrekking tot antidiefstal en rijveiligheid.

Urtopia e-bike ChatGTP

Bovendien ziet de Urtopia Fusion er best strak uit. De e-bike is een stijlvol industrieel ontwerp dat minder dan  20 kilo weegt (een fiets van VanMoof weegt tussen de 21 en 23 kilo). Voor het design is samengewerkt met een ontwerper die eerder voor Apple werkte. De slimme e-bike is deze zomer gepresenteerd op de fietsbeurs EUROBIKE 2023. Het is nog niet bekend wanneer de Urtopia Fusion te koop is, en voor welk bedrag. Kijk voor meer informatie op de website: www.newurtopia.de

Foto's © Urtopia/Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!