Reizen met de trein is juist goedkoper dan vliegen

Trein goedkoper vliegtuigAmsterdam, 12 november 2023 – Reizen met de trein naar nabijgelegen bestemmingen in Europa is juist goedkoper dan vliegen. Ondertussen denken de meeste Nederlanders nog steeds dat een treinticket naar een Europese stad duurder is dan een vliegticket, stelde Milieu Centraal afgelopen week. De organisatie ondervroeg 500 Nederlanders over reizen met de internationale trein en ontdekte ,,misvattingen over reistijd en prijs”.

Twee derde van de Nederlanders denkt dat een stedentrip per trein binnen Europa duurder is dan deze reis per vliegtuig, aldus Milieu Centraal. Terwijl reizen per trein op afstanden tot 800 kilometer vaak goedkoper is dan per vliegtuig.

Milieu Centraal baseert zich op een studie van het Kennisinstituut voor Mobiliteit, die de gemiddelde prijzen en tijden onderzocht voor 13 steden in Europa. Alleen Londen bleek duurder, alle andere bestemmingen zijn per trein goedkoper. Een retourticket met de trein naar de Britse hoofdstad is te koop vanaf € 94 als je er vroeg bij bent. Maar gemiddeld ben je tussen de € 168 en € 356 kwijt voor een treinticket. Met easyJet heb je al vanaf € 56 een retourtje naar Londen als je gaat vliegen.

Reistijd met de trein

Los van de prijs van een treinticket of vliegticket heb je natuurlijk ook te maken met de reistijd. Voor veel bestemmingen op meer dan 700 kilometer ben je met de trein langer onderweg dan met het vliegtuig. Voor kortere afstanden zijn de verschillen in reistijd echter helemaal niet zo groot.

Trein goedkoper vliegtuig Londen

Mariken Stolk, expert Duurzame Mobiliteit bij Milieu Centraal: “Twee derde van de respondenten onderschat de reistijd van vliegen en denkt dat je sneller vliegt naar Londen dan in werkelijkheid. Mensen vergeten vaak de bijkomende tijd die gaat zitten in het inchecken, wachten bij de gate en reistijd van het vliegveld van aankomst naar het centrum. Dat zijn factoren die bij de trein allemaal niet aan de orde zijn. Voor Londen geldt bijvoorbeeld dat de totale reistijden per trein en vliegtuig dicht bij elkaar liggen en de trein zelfs vaak sneller is.”

Met een directe trein ben je vanaf Amsterdam CS in 4 uur in Londen. Je stapt uit op het treinstation St. Pancras en bent meteen in de binnenstad. Je moet echter wel minstens 1 uur voor vertrek aanwezig zijn voor de security en paspoortcontrole. Vliegen naar Londen duurt niet langer dan een uurtje – maar dat is alleen de tijd in de lucht.

Lastig te bereiken

Naast misvattingen zijn er ook reële belemmeringen. Zo is een groot aantal bestemmingen binnen Europa nog steeds lastig te bereiken per trein. Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat er te weinig passend aanbod is in treinroutes en -verbindingen en voor 6 op de 10 Nederlanders is de prijs van een treinticket te hoog.

Trein goedkoper vliegtuig Europa

Desondanks is er wel bereidheid om de trein te nemen, dat natuurlijk veel beter is voor het klimaat dan vliegen. Meer dan een vijfde van de ondervraagden neemt al wel eens de trein in plaats van het vliegtuig. Uit eerder onderzoek van Milieu Centraal bleek dat 78 procent van de Nederlanders open staat voor reizen per trein op afstanden tot 700 kilometer.

Een vliegreis belast het klimaat maar liefst 8 tot 12 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer).

Prijzen van treintickets

Ben je benieuwd wat een treinticket nou eigenlijk kost en hoe lang je onderweg bent? Hieronder vind je een overzicht voor 13 Europese steden in 2023, afkomstig uit de studie van het Kennisinstituut voor Mobiliteit.

Tabel trein goedkoper dan vliegtuig

Foto's © Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!