Vakantie in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Centraal-Afrikaanse Republiek: een introductie

Een vakantie in de Centraal-Afrikaanse Republiek beleef je in een voormalige Franse kolonie die sinds de onafhankelijkheid in 1960 wordt geteisterd door chaos, crisis en conflicten. Jaren van tirannie onder verschillende corrupte regimes maakten de wankele natie een van de armste landen ter wereld. De Centraal-Afrikaanse Republiek bezit kostbare grondstoffen als goud, diamanten en uranium, maar door militaire staatsgrepen, politieke onrust en uitbarstingen van geweld heeft de bevolking er nooit van kunnen profiteren.

Mocht je de risico’s willen trotseren, dan tref je ook een land aan met een prachtige natuur, wilde dieren en inheemse stammen van pygmeeën die al eeuwen vasthouden aan hun tradities. De Sahara komt er samen met tropisch Afrika, waar oneindige woestijnen en glooiende graslanden overgaan in dicht bebost en ondoordringbaar regenwoud. Het Franse verleden zie je terug in de hoofdstad Bangui, met koloniale architectuur en patisserie’s waar je stokbrood kunt kopen. De grootste toeristische trekpleister is Dzanga-Sangha Nationaal Park, waar je bosolifanten, gorilla’s en bongo antilopes kunt spotten. Niet ver van de hoofdstad ligt de Boali watervallen, die in de regentijd een indrukwekkende 50 meter naar beneden denderen.

Zoek je accommodatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek?
Reserveer hier een hotel in de Centraal-Afrikaanse Republiek

De Centraal-Afrikaanse Republiek belichaamt het ‘echte’ Afrika: natuurlijke schoonheid, wildlife, armoede en politieke problemen. Een vakantie in het land is allesbehalve gemakkelijk, waar het binnenkomen met zoveel onstabiele buurlanden al lastig is. Bereid je goed voor, check de reisadviezen en hou van een uitdaging voordat je in de voetsporen treedt van het handjevol avonturiers, backpackers en Franse expats die het centrale hart van Afrika al hebben ontdekt.

Centraal Afrikaanse RepubliekCentraal-Afrikaanse Republiek in een notendop

– Oppervlakte: 622.984 vierkante kilometer (15 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 5.454.533 (2022);
– Bevolkingsdichtheid: 9 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Bangui;
– Talen: Frans (officieel), Sangho, inheemse talen;
– Munteenheid: West-Afrikaanse Frank (XAF);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 900 (2020).

Informatie over visum Centraal-Afrikaanse Republiek

Reizen en vakantie in de Centraal Afrikaanse RepubliekStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort na bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is.

Ook dien je te bezitten over een vliegticket voor de terugreis of voor de vlucht naar een volgende bestemming en een bewijs van vaccinatie tegen Gele Koorts. Vergeet daarom niet je vaccinatieboekje mee te nemen bij een reis naar de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Een toeristenvisum is geldig voor maximaal 30 dagen en kun je aanvragen bij de Ambassade van de Centraal-Afrikaanse Republiek in Brussel. Je moet bij de visumaanvraag twee recente pasfoto’s inleveren. De behandeling van een visumaanvraag duurt ongeveer een week.

Bezienswaardigheden in de Centraal-Afrikaanse Republiek top-10

Bezienswaardigheden in Centraal-Afrikaanse Republiek
Dit arme land in het hart van Afrika heeft vier nationale parken met een verbazingwekkend aantal wilde dieren, van leeuwen en gorilla’s tot de zeldzame zwarte neushoorn. Je kunt er watervallen en duizenden jaren oude megalieten bewonderen, maar ook Franse tropische architectuur. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Overnachten in de Centraal-Afrikaanse Republiek

De meeste hotels in de Centraal-Afrikaanse Republiek vind je in Bangui. De hoofdstad heeft een paar redelijke hotels en guesthouses waar je kunt overnachten, al is de keuze beperkt door de aanhoudende onrust in het land. Lees hier meer over overnachten in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Communicatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Internationaal toegangsnummer: +236.
Alarmnummer politie: (21) 611300 / 611253.
Alarmnummer ambulance: (21) 610600.
Alarmnummer brandweer: 118.

Tijdsverschil met de Centraal-Afrikaanse Republiek

In de winter is er geen tijdsverschil tussen Nederland en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Tijdens de zomer, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in de Centraal-Afrikaanse Republiek 1 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in de Centraal-Afrikaanse Republiek

De elektriciteit in de Centraal-Afrikaanse Republiek is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Er wordt gebruik gemaakt van Europese stopcontacten die ook geschikt zijn voor Nederlandse stekkers, dus een wereldstekker is niet nodig. Hou er rekening mee dat op veel plaatsen in het land geen elektriciteit beschikbaar is.

Voor het laatst bijgewerkt op 7 juni 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in de Centraal-Afrikaanse Republiek, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Flickr.com/Onde Eksyt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam