Vakantie in de Congo Democratische Republiek

Congo: een introductie

Congo vakantieEen vakantie in de Democratische Republiek Congo beleef je in één van de grootste, dichtstbevolkte en meest onrustige landen van Afrika. De vroegere Belgische kolonie, die toen nog Zaïre heette, was jarenlang het toneel van ingewikkelde burgeroorlogen en militaire en politieke conflicten. Begin deze eeuw is de vrede getekend, maar Congo is allesbehalve een kalm land dat de toekomst vreedzaam tegemoet gaat. Het is er corrupt, in grote delen van het land is het onveilig en de infrastructuur is er allerbelabberdst.

Bereid je dus goed voor als je The Heart of Darkness gaat bezoeken, met een opgeladen telefoon waarmee je het laatste nieuws kunt volgen. Dan staan je wel een prachtige natuur en een rijke flora en fauna te wachten. Het landschap in Congo is magisch en onweerstaanbaar, met door slierten mist omringde bergtoppen en bonobo apen die bladeren kauwend door de regenwouden zwerven. Het spectaculaire Virunga National Park, het oudste park van Afrika in het oosten van het land, is de thuisbasis van een kwart van de bedreigde berggorilla’s. De hoofdstad Kinshasa in het westen is grotendeels verarmd, maar ook een hub voor kleurrijke Afrikaanse muziek en cultuur.

Wil je de hoogtepunten van Congo met een gids bezoeken?
Boek hier een meerdaagse tour of safari in Congo

Een vakantie in Congo kan frustrerend en moeilijk zijn, dat alleen is weggelegd voor geharde, onverschrokken en avontuurlijke Afrika-reizigers. Maar er zijn ook positieve signalen: met hulp van de Chinezen worden weer wegen en spoorlijnen aangelegd of hersteld en in Kinshasa zijn luxe hotelketens neergestreken. Sommigen zien Congo al ontwikkelen tot ‘het Vietnam’ van Afrika. Het zal nog even duren voordat Congo een plekje krijgt op de backpackers trail en ontspannend is een bezoek zeker niet, maar met een zorgvuldig georganiseerde safari trek je het land wel weer een klein beetje uit de duisternis.

Congo Democratische RepubliekCongo in een notendop

– Oppervlakte: 2.344.858 vierkante kilometer (56 keer Nederland);
– Inwoneraantal: 105.044.646 (2021);
– Bevolkingsdichtheid: 45 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Kinshasa;
– Talen: Frans (officieel), Lingala, Kikongo, Swahili, Luba-Kasai;
– Munteenheid: Congolese Frank (CDF);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 1100 (2020).

Informatie over visum Congo

Reizen en vakantie in CongoStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een bezoek aan de Democratische Republiek Congo. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je in het bezit zijn van een hotelreservering, een vliegticket voor de terugreis of voor een vlucht naar een volgende bestemming en een vaccinatie tegen Gele Koorts. Vergeet dus niet je gele vaccinatieboekje in je handbagage te stoppen als je op reis gaat naar Congo.

Een visum kun je aanvragen bij de Ambassade van de Democratische Republiek Congo in Brussel. Bij de visumaanvraag moet je twee recente pasfoto’s inleveren en een recent bankafschrift waarmee wordt bewezen dat je over voldoende financiële middelen beschikt. Verder dien je een officiële uitnodigingsbrief (déclaration de hébergement) te overhandigen, die gelegaliseerd is door de Congolese overheid.

Deze kun je mogelijk regelen bij een van de luxe hotels van Congo, na het boeken van een kamer. Ook kun je een uitnodigingsbrief regelen bij een reisorganisatie in Congo. Een lokale reisorganisatie die assisteert bij het aanvragen van een visum is bijvoorbeeld Congo Travel and Tours, www.congotravelandtours.com. De behandeling van een visumaanvraag bij de ambassade duurt ongeveer een week.

Congo bezienswaardigheden top-10

Congo bezienswaardigheden
Congo is een land vol wilde dieren, nationale parken en natuurlijke wonderen. Congo is het laatste bastion voor berggorilla’s, okapi’s en bonobo’s en heeft vijf reservaten die prijken op de Werelderfgoedlijst van Unesco. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Congo

Overnachten in Congo

In de Democratische Republiek Congo is in alle grote steden accommodatie te vinden. De hoofdstad Kinshasa heeft de meeste hotels, maar je kunt ook overnachten in steden als Boma, Bukavu, Kikwit, Kisangani, Kolwezi, Lubumbashi en Muanda. Lees hier meer over overnachten in Congo

Communicatie in Congo

Internationaal toegangsnummer: +243.
Alarmnummer: geen nationale alarmnummers bekend.

Tijdsverschil met Congo

De Democratische Republiek Congo is verdeeld in twee tijdzones: het westelijke deel (met de hoofdstad Kinshasa) en het oostelijke deel (met de stad Lubumbashi). In het westelijke deel is het in de winter even laat als in Nederland. Tijdens de zomer, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in het westelijke deel van Congo 1 uur vroeger dan in Nederland.

In het oostelijke deel van Congo is het in de winter 1 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomer, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in het oostelijke deel van Congo even laat als in Nederland.

Elektriciteit in Congo

De elektriciteit in de Democratische Republiek Congo is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor Nederlandse stekkers met twee ronde pinnen, dus een wereldstekker is niet nodig. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor.

Voor het laatst bijgewerkt op 14 maart 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen en vakantie in de Democratische Republiek Congo, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Simon Eeman/Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam