Bezienswaardigheden in Gambia top-10

Gambia is dan misschien het kleinste land op het Afrikaanse vasteland, aan bezienswaardigheden is geen gebrek. Je kunt er wilde dieren spotten in talloze natuurreservaten, eeuwenoude en mysterieuze steencirkels bewonderen en je onderdompelen in de lokale cultuur. Als je van vogels houdt, is Gambia een paradijs. Tijdens één enkele riviercruise kun je mogelijk meer dan honderd verschillende soorten tegenkomen.

Vanuit je hotel of resort kun je makkelijk een excursie regelen naar veel bezienswaardigheden in Gambia. Met wat meer tijd en moeite kun je de hoogtepunten ook op eigen gelegenheid bezoeken. Ga je op vakantie naar dit vriendelijke Afrikaanse land? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Gambia!

Albert Market, Banjul

De Albert Market in de hoofdstad Banjul is een van de levendigste markten van Gambia, een opwindende, drukke en chaotische plek waar je echt het idee hebt in een Afrikaans land te zijn. In het labyrint van steegjes en bij de honderden gammele kraampjes kopen Gambianen hun vlees, vis, fruit, groente en andere etenswaren.

Er zijn ook kraampjes waar toeristische snuisterijen worden verkocht, zoals handgemaakte houten maskers. Afdingen en onderhandelen is een must. De Albert Market bestaat al sinds halverwege de 19e eeuw en is vernoemd naar prins Albert, de echtgenoot van de Britse koningin Victoria.

Kunta Kinteh

Het voormalige slaveneiland Kunta Kinteh is ongetwijfeld een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Gambia, dat in 2003 werd opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het kleine eiland ligt in de monding van de Gambia-rivier en was in handen van de Portugezen, de Fransen en de Britten. Vanuit de Afrikaanse binnenlanden werden van de 16e tot het begin van de 19e eeuw vele slaven naar dit eilandje gebracht, samen met goud en ivoor. Vanaf het eiland maakten de slaven de barre overtocht naar Amerika en het Caribisch gebied.

Het stond vroeger bekend als James Island, maar is in 2011 omgedoopt tot Kunta Kinteh Island. Een ruïne van een fort op het eiland vormt een stille getuige van de verschrikkingen die er hebben plaatsgevonden. Je kunt het eiland bezoeken door een trip te boeken bij een lokale tour operator. Op eigen gelegenheid neem je eerst de veerboot van Banjul naar Barra, daarna de taxi naar Albreda en vervolgens een boot naar Kunta Kinteh.

Abuko Nature Reserve

Abuko Nature Reserve is het eerste natuurreservaat van Gambia, dat eind jaren zestig is opgericht. Het is klein wildpark van slechts 107 hectare vlakbij de hoofdstad Banjul en de kust, waardoor het een van de best bezochte bezienswaardigheden is van het land. Het natuurgebied bestaat uit groene bossen en savanne en een bezoek staat bekend als ‘een safari voor beginners’, terwijl er wel degelijk vele soorten wilde dieren leven.

Abuko Nature Reserve is het leefgebied van drie verschillende soorten apen, krokodillen, antilopen, stekelvarkens, civetkatten en zo’n 300 verschillende soorten vogels. En hoewel de kans niet heel groot is, zou je ook zomaar de groene mambo, python of zwarte cobra kunnen spotten. Een leuk weetje is dat Abuko het dichtstbijzijnde tropische regenwoud is van Europa. Het nationaal park ligt een halfuur rijden van Serekunda of Banjul en is makkelijk te bezoeken met een dagtrip.

Kachikally Crocodile Pool

De Kachikally Crocodile Pool is een van de beste plekken om krokodillen te spotten in Gambia. Het is een waterpoel waar zo’n tachtig krokodillen worden verzorgd en gevoed. Voor de Gambianen is de krokodillenvijver een heilige plek. De lokale bevolking gelooft in de genezende kracht van het water en hoopt hierdoor van kwalen te genezen.

De vijver wordt soms gezien als laatste redmiddel voor onvruchtbare vrouwen die zwanger willen worden. Als je durft, mag je de krokodillen ook aanraken. Bij de Kachikally Crocodile Pool is een etnografisch museum, een souvenirwinkel en een bar. Je kunt er ook een wandeling maken over een natuurpad dat door een klein tropisch bos slingert.

Bijilo Forest Park

Het Bijilo Forest Park is nog zo’n natuurgebied dat je makkelijk kunt bezoeken, vlakbij de toeristische stranden van Gambia. Het bos van 51 hectare ligt aan de Atlantische Oceaan en is vooral in trek vanwege de verschillende soorten apen die er leven. In de bomen en de struiken kun je er onder meer groene meerkatten, rode colobus-apen en huzaarapen spotten. Het Bijjilo Forest Park wordt daarom vaak Monkey Park genoemd, al leven er ook andere kleine wilde dieren.

Gambia Bijilo Forest Park

Door het bospark loopt een bewegwijzerd wandelpad van 4½ kilometer richting de zandduinen aan de kust. Er zijn enkele uitkijkpunten met uitzicht op de duinen, het strand en de Atlantische Oceaan. Je kunt het Bijilo Forest Park bezoeken met een gids die je op de apen wijst, maar je kunt het park ook op eigen gelegenheid bezoeken. Door de nabijheid van de resorts is dit een van de populairste bezienswaardigheden van Gambia.  ► Lees hier meer over het Bijilo Forest Park

Arch 22, Banjul

Op weg naar de hoofdstad Banjul is Arch 22 niet te missen, misschien wel het belangrijkste herdenkingsmonument van Gambia (met een wrang randje). De witte herdenkingsboog is in 1996 gebouwd om de militaire staatsgreep op 22 juli 1994 te herdenken, waarbij de democratisch gekozen regering van Gambia omver werd geworpen. Voor het monument staat een standbeeld van een soldaat met een baby in zijn ene hand, terwijl hij met zijn andere hand het V-teken maakt.

Met zijn 35 meter is Arch 22 een van de hoogste gebouwen van Gambia. Je kunt de triomfboog ook bezoeken en met de lift of de trap naar boven voor een panoramisch uitzicht over Banjul en de omgeving. Bovenin is een café en een klein etnografisch museum waar landbouwwerktuigen, lokale vuurwapens en traditionele gewaden tentoongesteld worden. Ook zie je er de handgeschreven tekst van de overnamespeech van de president en de stoel waarop hij zat tijdens de uitzending waarin hij de coup bekendmaakte.

Gambia National Museum, Banjul

In het Gambia National Museum leer je alles over de geschiedenis en cultuur van het Afrikaanse land, van oude nederzettingen en de slavernijperiode tot de koloniale overheersing en de tijd van vandaag. Verdeeld over drie verdiepingen zie je er exposities met muziekinstrumenten, handwerk, archeologische vondsten, etnografische voorwerpen en foto’s.

Gambia nationaal museum

De presentatie is wat stoffig en versleten, maar is interessant als je meer wilt weten over het land waar je vakantie viert. Het museum bevindt zich in de voormalige Bathurst Club aan de Independence Drive in Banjul. Dit koloniale gebouw uit de jaren ’20 was vroeger de ontmoetingsplek van de Europese machthebbers.

River Gambia National Park

Als je de moeite neemt voor de reis, is het River Gambia National Park een van de beste bezienswaardigheden in het oosten van het land. Dit natuurreservaat ligt ruim 200 kilometer stroomopwaarts in de Gambia rivier. Langs de oever van de rivier liggen drie eilanden die worden bewoond door een kolonie van zo’n 50 chimpansees. De apen waren uitgestorven in dit deel van West-Afrika, maar zijn in 1979 opnieuw geïntroduceerd. Daarnaast is dit gebied een van de laatste toevluchtsoorden voor het zeer bedreigde nijlpaard in Gambia.

Gambia River nationaal park

Je mag de eilanden niet betreden, maar je kunt wel met een boot langs de eilanden varen waar je de chimpansees van dichtbij kunt zien in hun natuurlijke omgeving. Ook is er een grote kans dat je nijlpaarden tegenkomt. Aan de oevers van de rivier zijn kleinschalige guesthouses waar je kunt overnachten, met uitzicht op de eilanden. ► Lees hier meer over River Gambia National Park

Wassu Stone Circles

Je kunt een bezoek aan de chimpansees eventueel combineren met een trip naar de Wassu Stone Circles, het ‘Stonehenge’ van Gambia. Dit zijn cirkels van 10 tot 20 rechtopstaande stenen van zo’n 2 meter hoog. De cirkels hebben vele reizigers door de eeuwen heen in verwarring gebracht en wetenschappers tasten nog in het duister over de betekenis van de cirkels. De stenen dateren uit 750 tot 1000 na Christus en men vermoedt dat het begraafplaatsen zijn van koningen en stamleiders.

Gambia steencirkels

Archeologen hebben in de omgeving ijzeren wapens, pijl- en speerpunten, aardewerken vaten en bronzen ornamenten opgegraven. In het gebied zijn elf steencirkels die nog redelijk ongeschonden de tand des tijds hebben doorstaan. Deze heilige plek staat ook bekend als de Senegambian Stone Circles en staat sinds 2006 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De rit met de taxi vanuit Banjul duurt ongeveer 5 uur. ► Lees hier meer over de Wassu Stone Circles

Kiang West National Park

Kiang West National Park is een van de grootste en belangrijkste nationale parken van Gambia, gelegen in het oosten van het land. Het natuurgebied van ruim 11.000 hectare bestaat uit loofbossen, savanne, wadplaten en uitgestrekte mangrove kreken. Het park is het leefgebied van de nijlkrokodil, verschillende soorten apen, mangoesten, otters en wrattenzwijnen. Zeldzame wilde dieren zijn de luipaard en de hyena. Soms worden in de kreken wel eens West-Afrikaanse zeekoeien en dolfijnen waargenomen.

Het gebied is ook een paradijs voor vogelliefhebbers, met meer dan 290 vogelsoorten (waaronder 21 roofvogels). Kiang West National Park is een van de minst bezochte bezienswaardigheden van Gambia, er komen weinig toeristen. Bij een lokale tour operator kun je een excursie boeken naar het park. Voor een bezoek op eigen gelegenheid kun je het beste afreizen naar het dorp Dumbuto. Daar bevinden zich het hoofdkantoor van het park en een paar eenvoudige bungalows waar je kunt overnachten. Een goede uitvalsbasis is ook Tendaba Camp, aan de oever van de rivier, een 3-sterrenhotel met restaurant, bar, wifi en zwembad.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 januari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Gambia, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/DennisJacobsen; Flickr.com/doevos (Albert Market); Pixabay; Gambia Tourist Board; Wikipedia; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam