Vliegen naar Gambia

Vanuit Nederland kun gemakkelijk naar Gambia vliegen, dit zonovergoten landje in West-Afrika. In het hoogseizoen verzorgen zowel TUI fly als Corendon rechtstreekse vluchten van Amsterdam Schiphol naar Banjul, de hoofdstad van Gambia. De vliegtijd naar Banjul bedraagt ongeveer 6 uur en 15 minuten. Vliegtickets zijn al te koop vanaf € 229.

Vanuit België verzorgt Brussels Airlines rechtstreekse vluchten van Brussel naar Banjul. Vliegtickets voor lijnvluchten met de Belgische luchtvaartmaatschappij zijn echter veel duurder dan vliegtickets bij de Nederlandse chartermaatschappijen. De vliegtijd van Brussel naar Banjul bedraagt ongeveer 5 uur en 30 minuten.

Gambia is een toeristische vakantiebestemming, dus ook vanuit vele andere Europese landen kun je goedkoop met een chartervlucht naar Gambia vliegen. Er zijn reguliere vluchten vanuit diverse landen in West-Afrika, waaronder Senegal, Ghana, Nigeria en Marokko.

Aankomst in Gambia

Alle vluchten komen aan op Banjul International Airport (BJL), dat ook wel bekend staat als Yundum International Airport. De luchthaven is relatief klein en ligt ongeveer 24 kilometer van de stad Banjul. Er zijn geldautomaten, geldwisselkantoren, bars en restaurants. In de internationale vertrekhal is een taxfreeshop. In andere winkels kun je onder meer terecht voor boeken en tijdschriften, souvenirs, elektronica, kleding en parfums. Wifi is beschikbaar is het business center.

Voor het luchthavengebouw staan de officiële taxi’s. De taxi’s hebben geen meter, maar er is sprake van vaste taxiprijzen voor specifieke bestemmingen. Deze prijzen hangen buiten de terminal aan de rechterkant tegen de muur. Ga dus niet onderhandelen of mee met een chauffeur die je niet kent. Voor een rit naar een van de toeristische badplaatsen betaal je ongeveer € 14.

Er rijden vanaf het vliegveld geen bussen naar Banjul. Veel hotels en resorts kunnen overigens een shuttlebus of een minibus regelen voor het ophalen van hun gasten.

Taxi’s in Gambia

De taxi is het handigste vervoermiddel tijdens je vakantie in Gambia. Het land kent drie soorten taxi’s:

Groene toeristentaxi’s

Deze toeristentaxi’s bevinden zich vaak in de omgeving van de hotels en resorts. De taxi’s zijn te herkennen aan hun groene kleur en de vermelding ‘tourist taxi‘ op de zijkant van de deur. De taxi’s worden gereguleerd door de Gambia Tourist Authority (GTA). In de meeste gevallen is er op de taxistandplaats een bord aanwezig met de ritprijzen, maar daar houdt niet elke chauffeur zich aan. Het is aan te raden met de taxichauffeur over de ritprijs te onderhandelen. Het is gewoonte ook een fooi te geven.

Gewone taxi’s

Naast de toeristentaxi’s zijn er de ‘gewone’ taxi’s waar ook de Gambianen gebruik van maken. Ze zijn geel gekleurd met groene strepen. Ze hebben geen meter, dus je moet onderhandelen over de ritprijs. Er zijn enkele taxistandplaatsen, maar je kunt ze ook op straat aanhouden. De gewone taxi’s kun je helemaal voor jezelf gebruiken, maar het is in Gambia ook de gewoonte dat ze op middellange afstanden andere passagiers oppikken.

Bushtaxi’s

De bushtaxi’s zijn een soort van minibusjes die te herkennen zijn aan een geel nummerbord. De bushtaxi’s zijn te vinden door heel Gambia. Het is de meest gebruikte vorm van openbaar vervoer door de lokale bevolking. De bushtaxi’s worden vooral gebruikt voor middellange en lange afstanden. Per traject is er een vaste ritprijs, maar het is aan te raden te informeren wat deze prijs is voordat je aan boord stapt. De minibusjes stoppen op elke gewenste plek om passagiers op te pikken of te laten uitstappen.

Met de auto naar Gambia

Als je niet wilt vliegen, kun je eventueel met de auto naar Gambia reizen. Er is een wegverbinding van Banjul naar Dakar, de hoofdstad van Senegal. De autorit duurt ongeveer 5 tot 6 uur. Ook is er een hoofdweg van Banjul naar Ziguinchor, in het zuiden van Senegal, en naar de hoofdstad Bissau van Guinee-Bissau. Door de slechte staat van de wegen is het aan te raden alleen met een four wheel drive te rijden.

Lees hieronder verder voor meer tips voor je vakantie in Gambia:

De 10 beste bezienswaardigheden in Gambia

Gambia is dan misschien het kleinste land op het Afrikaanse vasteland, aan bezienswaardigheden is geen gebrek. Je kunt er wilde dieren spotten, mysterieuze steencirkels bewonderen en je onderdompelen in de lokale cultuur. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Gambia

Overnachten in Gambia

In Gambia kun je vooral overnachten in hotels en resorts aan de Atlantische kust. Hier verblijven vrijwel alle toeristen die vakantie vieren in Gambia. Elders in het land vind je ook lodges en goedkope guesthouses. Lees hier alle tips voor overnachten in Gambia

Voor het laatst bijgewerkt op 3 april 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over vliegen naar Gambia, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Ruletkka.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam