Vliegen naar Gambia

Vissersbootjes op het strand in GambiaVanuit Nederland verzorgen TUI en Corendon Dutch Airlines in het hoogseizoen rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam Schiphol naar Banjul, de hoofdstad van Gambia. Losse vliegtickets zijn te bestellen via de websites van de luchtvaartmaatschappijen. De vliegtijd naar Banjul bedraagt ongeveer 6 uur en 15 minuten.

Vanuit België verzorgt Brussels Airlines rechtstreekse vluchten van Brussel naar Banjul. Vliegtickets voor lijnvluchten met de Belgische luchtvaartmaatschappij zijn echter veel duurder dan vliegtickets bij de Nederlandse chartermaatschappijen. De vliegtijd van Brussel naar Banjul bedraagt ongeveer 5 uur en 30 minuten.

Je kunt ook naar Gambia vliegen vanuit andere landen in West-Afrika. ► Klik hier voor een overzicht van luchtvaartmaatschappijen in Afrika.

Aankomst in Gambia

Alle vluchten komen aan op Banjul International Airport (luchthavencode: BJL), dat ook wel bekend staat als Yundum International Airport. De luchthaven is relatief klein en ligt ongeveer 24 kilometer van de stad Banjul.

Voor het luchthavengebouw staan de officiële taxi’s. De taxi’s hebben geen meter, maar er is sprake van vaste taxiprijzen. Deze prijzen hangen buiten de terminal aan de rechterkant tegen de muur. Ga dus niet onderhandelen of mee met een chauffeur die je niet kent. Voor een rit naar een van de toeristische badplaatsen betaal je ongeveer € 14.

Een taxirit van het vliegveld naar je hotel kun je ook online reserveren via het bedrijf Gambia Airport Transfer: www.airporttransfer.gm

Taxi’s in Gambia

De taxi is het handigste vervoermiddel tijdens je vakantie in Gambia. Het land kent drie soorten taxi’s:

Groene toeristentaxi’s

Deze toeristentaxi’s bevinden zich vaak in de omgeving van de hotels en resorts. De taxi’s zijn te herkennen aan hun groene kleur en de vermelding ‘tourist taxi’ op de zijkant van de deur. De taxi’s worden gereguleerd door de Gambia Tourist Authority (GTA). In de meeste gevallen is er op de taxistandplaats een bord aanwezig met de ritprijzen, maar daar houdt niet elke chauffeur zich aan. Het is aan te raden met de taxichauffeur over de ritprijs te onderhandelen. Het is gewoonte ook een fooi te geven.

Taxi in GambiaGewone taxi’s

Naast de toeristentaxi’s zijn er de ‘gewone’ taxi’s waar ook de Gambianen gebruik van maken. Ze zijn geel gekleurd met groene strepen. Ze hebben geen meter, dus je moet onderhandelen over de ritprijs. Er zijn enkele taxistandplaatsen, maar je kunt ze ook op straat aanhouden. De gewone taxi’s kun je helemaal voor jezelf gebruiken, maar het is in Gambia ook de gewoonte dat ze op middellange afstanden andere passagiers oppikken.

Bushtaxi’s

De bushtaxi’s zijn een soort van minibusjes die te herkennen zijn aan een geel nummerbord. De bushtaxi’s zijn te vinden door heel Gambia. Het is de meest gebruikte vorm van openbaar vervoer door de lokale bevolking. De bushtaxi’s worden vooral gebruikt voor middellange en lange afstanden. Per traject is er een vaste ritprijs, maar het is aan te raden te informeren wat deze prijs is voordat je aan boord stapt. De minibusjes stoppen op elke gewenste plek om passagiers op te pikken of te laten uitstappen.

Met de auto naar Gambia

Er is een wegverbinding van Banjul naar Dakar, de hoofdstad van Senegal. De autorit duurt ongeveer 5 tot 6 uur. Ook is er een hoofdweg van Banjul naar Ziguinchor, in het zuiden van Senegal, en naar de hoofdstad Bissau van Guinee-Bissau. Door de slechte staat van de wegen is het aan te raden alleen met een four wheel drive te rijden.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 mei 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam