Tips voor een vakantie in Gambia

Gambia: een introductie

Een vakantie in Gambia beleef je in het kleinste land op het Afrikaanse continent, een vriendelijk en gematigd moslimland met prachtige witte zandstranden, koloniale architectuur, rustieke vissersdorpjes en een rijke flora en fauna. Het is een smalle strook land aan beide oevers van de Gambia-rivier dat vrijwel volledig door het grote Senegal wordt omsloten, maar dat desondanks zijn eigen identiteit heeft weten te behouden. The Smiling Coast of Africa, ooit in handen van de Portugezen en de Britten, is misschien wel het meest toegankelijke land in West-Afrika.

The Gambia, zoals het land zichzelf tegenwoordig noemt, ontvangt veel westerlingen die een pakketreis hebben geboekt. Een goedkope vakantie in Gambia is ideaal voor in de winter, als Europeanen met een tekort aan vitamine D de kou willen ontvluchten en niet te lang in het vliegtuig willen zitten voor een tropische bestemming met zon, zee en strand. Het land ontvangt ook vrouwen op leeftijd die een jonge Gambiaanse knul aan de aan de haak willen slaan. Maar Gambia biedt véél meer mogelijkheden dan een strandvakantie. Als je aan de ligstoelen weet te ontsnappen, ontdek je een andere kant van het land met traditionele dorpen en weelderige mangrovewouden. Gambia National Park is de thuisbasis van apen, krokodillen, nijlpaarden en meer dan 500 vogelsoorten.

Begin 2017 was het even spannend na een wachtwisseling, maar na het vertrek van de dictatoriale ex-president Yahya Jammeh is de rust teruggekeerd en staan de lachende Gambianen weer klaar om toeristen te ontvangen. Vier je vakantie in Gambia en nip onder een palmboom aan een baobab-sapje, maak een fietstocht langs kleurrijke markten, bezoek een wedstrijdje Gambiaans worstelen en drink lokale palmwijn met een local.

GambiaGambia in een notendop

– Oppervlakte: 11.295 vierkante kilometer (een derde van Nederland);
– Inwoneraantal: 2.413.403 (2022);
– Bevolkingsdichtheid: 214 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Banjul;
– Talen: Engels (officieel), Mandinka, Wolof, Fula;
– Munteenheid: Dalasi (GMD);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 2100 (2021).

Informatie over visum Gambia

Reizen en vakantie in GambiaReizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor een vakantie in Gambia. Je moet wel in het bezit zijn van een paspoort dat bij aankomst in Gambia nog minstens 6 maanden geldig is. Belgen kunnen ook met een identiteitskaart naar Gambia reizen (deze moet 6 maanden na terugkeer nog geldig zijn). Voor Nederlanders is een identiteitskaart niet geldig .

Bij aankomst in Gambia krijg je een stempel in het land waarmee je maximaal 30 dagen in het land kan blijven. Het is ook raadzaam een internationaal inentingsbewijs mee te nemen. Voor een langer verblijf of een werkvergunning kun je contact opnemen met het Consulaat van Gambia in Amsterdam of de Ambassade van Gambia in Brussel.

De 10 beste bezienswaardigheden in Gambia

Gambia is dan misschien het kleinste land op het Afrikaanse vasteland, aan bezienswaardigheden is geen gebrek. Je kunt er wilde dieren spotten, mysterieuze steencirkels bewonderen en je onderdompelen in de lokale cultuur. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Gambia

Tips over vliegen naar Gambia

Vissersbootjes op het strand in GambiaHet is niet moeilijk om in Gambia te komen. Er zijn een paar Nederlandse luchtvaartmaatschappijen die rechtstreekse vluchten aanbieden vanuit Amsterdam naar Banjul, de hoofdstad van Gambia. De vliegtijd is ruim 6 uur. Lees hier alle tips over vliegen naar Gambia

Overnachten in Gambia

In Gambia kun je vooral overnachten in hotels en resorts aan de Atlantische kust. Hier verblijven vrijwel alle toeristen die vakantie vieren in Gambia. Elders in het land vind je ook lodges en goedkope guesthouses. Lees hier alle tips voor overnachten in Gambia

Bijilo Forest Park

Bijilo Forest Park
Bijilo Forest Park is een van de natuurgebieden in Gambia dat je het makkelijkst kunt bezoeken. En ook erg leuk, omdat je verschillende soorten apen van dichtbij kunt zien. Het apenreservaat ligt in een tropisch bos van 51 hectare aan de Atlantische Oceaan, vlakbij de toeristische stranden van Gambia. ► Lees hier meer over het Bijilo Forest Park

River Gambia National Park

River Gambia National Park
River Gambia National Park is een van de beste natuurreservaten van Gambia om wilde dieren te zien. Zoveel wildlife is er niet meer in Gambia, maar in dit nationaal park is er een grote kans om nijlpaarden en chimpansees te spotten. ► Lees hier meer over River Gambia National Park

Wassu Stone Circles

Gambia Wassu Stone Circles
De Wassu Stone Circles zijn mysterieuze stenen cirkels in het binnenland van Gambia die nog altijd raadsels oproepen. Deze monumenten staan bekend als het ‘Stonehenge’ van Gambia. ► Lees hier meer over de Wassu Stone Circles

Communicatie in Gambia

Internationaal toegangsnummer: +220.
Alarmnummer ambulance: 116.
Alarmnummer politie: 117.
Alarmnummer brandweer: 118.
Internationale operator assistentie: 100.
Inlichtingen telefoonnummers: 151.

Tijdsverschil met Gambia

Tijdens onze wintertijd is het in Gambia 1 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Gambia 2 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Gambia

De elektriciteit in Gambia 220-240 volt met een frequentie van 50 Hertz. In het land worden vooral Britse stopcontacten gebruikt die geschikt zijn voor 3-polige stekkers, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Op sommige plaatsen vind je ook stopcontacten die geschikt zijn voor Nederlandse 2-polige stekkers. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor, maar grotere hotels hebben eigen generatoren voor de elektriciteitsvoorziening.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 januari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Gambia, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

  • Super artikel en heerlijk genoten in Gambia! Ik raad mensen aan echt een lokale gids te nemen: veel meer persoonlijke aandacht, je steunt de locals en zit niet met 60 man in een busje haha. Heel de dag privé chauffeur mee voor niets. Tip, wij hadden het met Abdul geregeld, super leuke gast! (abdul-gambia.nl)