Reizen naar Ivoorkust

Reizen met het vliegtuig naar Ivoorkust

Je kunt niet vanuit Nederland rechtstreeks naar Ivoorkust vliegen, maar je kunt het land wel bereiken met een overstap. Je kunt dan binnen een dag in Ivoorkust zijn. Vanuit Brussel gaan wel directe vluchten naar Ivoorkust. Brussels Airlines vliegt een paar keer per week rechtstreeks naar Abidjan, de grootste stad van het land. De vliegtijd is 6 uur en 50 minuten.

Een andere makkelijke manier om naar Ivoorkust te vliegen, is met een overstap in Parijs. Air France vliegt dagelijks van luchthaven Paris Charles de Gaulle naar Abidjan, een vlucht van 6½ uur. Er gaan ook rechtstreekse vluchten vanaf Paris Orly. De Franse luchtvaartmaatschappij Corsair vliegt een paar keer per week vanaf dit vliegveld naar Abidjan.

Een alternatief is om te vliegen met Royal Air Maroc en over te stappen in de Marokkaanse stad Casablanca. Je moet dan wel ‘s nachts vliegen. Verder kun je overdag vliegen met TAP Air Portugal en overstappen in Lissabon. Je komt dan ‘s avonds laat aan in Abidjan. Naar de hoofdstad Yamoussoukro gaan geen vluchten vanuit Europa.

Luchthaven van Abidjan

Alle internationale vluchten komen aan op Félix-Houphouët-Boigny International Airport (ABJ), de grootste en belangrijkste luchthaven van Ivoorkust. Het staat ook wel bekend als Port Bouët Airport. Het vliegveld is vernoemd naar Félix Houphouët-Boigny (1905-1993, de eerste president van Ivoorkust. Het ligt 16 kilometer ten zuidoosten van Abidjan.

De luchthaven is de hub voor de nationale luchtvaartmaatschappij Air Côte d’Ivoire (www.aircotedivoire.com). Hiermee kun je vliegen naar talloze bestemmingen in West- en Centraal-Afrika. Ook verzorgt Air Côte d’Ivoire binnenlandse vluchten.

Het moderne vliegveld van Abidjan beschikt over geldwisselkantoren, banken, geldautomaten en een postkantoor. Er zijn een paar restaurants en cafés, waaronder een Burger King. Voor winkelen kun je terecht bij onder meer een boekenwinkel, een taxfreeshop, een apotheek en een souvenirwinkel waar cashewnoten en handgemaakte kleden worden verkocht. Er is een medische post voor eerste hulp en wifi in de vertrekhal is de eerste 30 minuten gratis.

Bij de luchthaven zijn twee hotels. Het Radisson Blu Abidjan Airport Hotel ligt slechts 500 meter van de terminal. Het luxueuze hotel heeft 200 kamers, een buitenzwembad, een restaurant en bars en cafés. Er is een shuttledienst van en naar het vliegveld.

Ook is er het ONOMO Abidjan Airport Hotel, met 118 kamers en suites, een bar-restaurant en een buitenzwembad. Het ligt tegenover het Radisson Blu Hotel en heeft ook een shuttleservice voor gasten. Voor meer informatie over de voorzieningen op Félix-Houphouët-Boigny International Airport kun je kijken op de officiële website van de luchthaven: www.abidjan-airport.com

Vervoer vanaf de luchthaven van Abidjan

Op het vliegveld vind je kantoren van diverse autoverhuurders. Je kunt een auto huren bij een lokaal bedrijf, maar ook bij grote internationale verhuurbedrijven als Avis en Hertz. De betere hotels in Abidjan bieden een shuttledienst aan om gasten op te pikken vanaf de luchthaven.

Bij de aankomsthal is een taxistandplaats waar je 24 uur per dag een taxi kunt nemen. Het minimumtarief is 5000 FCFA (in 2019). Verder kun je met een lokale bus naar het centrum van Abidjan. Lijn 6 van de busmaatschappij SOTRA (Société des transports Abidjanais) rijdt tussen 05.30 in de ochtend en 21.30 uur in de avond tussen de luchthaven en het busstation Gare sud in de zakenwijk Plateau in het centrum van Abidjan. Kaartjes voor 200 FCFA kun je kopen bij de buschauffeur. Voor informatie over de dienstregeling: www.sotra.ci

Er wordt gebouwd aan een nieuwe metrolijn die de luchthaven met het centrum van Abidjan moet verbinden. Deze zal op z’n vroegst halverwege 2023 klaar zijn.

Reizen met de trein naar Ivoorkust

Er is een spoorlijn van Ougadogou, de hoofdstad van Burkina Faso, naar Abidjan in Ivoorkust. Deze treinverbinding staat bekend als Régie du Chemin de Fer Abidjan-Niger en is in het verleden aangelegd door het Franse koloniale bewind. De spoorwegmaatschappij Sitarail verzorgde een treinreis van 25 tot 36 uur tussen deze twee steden, met slaapwagons en een restauratiewagen. Door verwaarlozing is deze passagierstrein al enige tijd uit de running. Je kunt het beste ter plekke informeren of deze trein weer rijdt.

Reizen met de bus naar Ivoorkust

Je kunt vanuit de buurlanden Ghana, Liberia, Guinee en Mali met een bus of een minibus naar Ivoorkust reizen. Hou wel rekening met de sluitingstijden van de grensovergangen. Sommige grensposten sluiten om 18.00 uur in de avond.

Ghana – Ivoorkust

De Ghanese busmaatschappij STC Intercity Coaches rijdt dagelijks van de Ghanese hoofdstad Accra naar Abidjan. Het is een busrit van ongeveer 10 uur. Voor informatie over prijzen en de dienstregeling: stc.gov.gh

Voor het laatst bijgewerkt op 15 februari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Ivoorkust, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam