Bezienswaardigheden in Ivoorkust

Ivoorkust heeft een gevarieerde mix van bezienswaardigheden, van nationale parken en watervallen tot stranden en koloniale stadjes. Het West-Afrikaanse land mag zelfs aanspraak maken op de grootste kerk ter wereld. Toeristen druppelen langzaam weer binnen om de regenwouden en kleurige steden te ontdekken. Ga je binnenkort op vakantie naar Côte D’Ivoire, zoals het land officieel heet? Hier vind je een overzicht van de beste bezienswaardigheden in Ivoorkust.

Basilique Notre-Dame de la Paix, Yamoussoukro

Voor een indrukwekkend staaltje grootheidswaanzin moet je een bezoek brengen aan de Basilique Notre-Dame de la Paix in de afgelegen hoofdstad Yamoussoukro. Dit is de grootste en hoogste kerk ter wereld, die zelfs nog groter is dan de Sint-Pieter in Vaticaanstad. De basiliek werd tussen 1985 en 1989 gebouwd voor liefst $ 300 miljoen, terwijl een groot deel van de Ivorianen onder de armoedegrens leeft. De immense kerk biedt plaats aan 18.000 gelovigen, waarvan er 11.000 moeten staan. De rest kan zitten op een van de 7000 stoelen die allemaal hun eigen airconditioning hebben. De basiliek is gebouwd met marmer uit Italië en heeft meer glas-in-loodramen dan het glas-in-lood in alle Franse kerken bij elkaar.

De bouw van de basiliek was een prestigeproject van Félix Houphouët-Boigny (1905-1993), de eerste president van Ivoorkust, die daarvoor regelmatig in de clinch lag met het Vaticaan. De paus wilde niet dat de koepel van de Basilique Notre-Dame de la Paix hoger zou zijn dan de Sint-Pieter. Houphouët-Boigny gehoorzaamde en liet een koepel bouwen met een hoogte van 158 meter. Bovenop plaatste hij een gigantisch gouden kruis, waarmee het alsnog de hoogste kerk van de wereld werd.

Abidjan

De oude hoofdstad Abidjan is het logische beginpunt van een rondreis in Ivoorkust. Het is het kloppende hart van het land, een metropool met 4 miljoen inwoners dat door sommigen zelfs het ‘Parijs’ van West-Afrika wordt genoemd. Abidjan is een stad vol leven en kleur, met een bruisend nachtleven, winkels, stranden en een aantrekkelijke kunstscene. De zakenwijk Plateau is een plek met glinsterende wolkenkrabbers, terwijl de traditionele oude binnenstad Treichville de thuisbasis is van vele bars, restaurants, nachtclubs en een kleurrijke centrale markt. Niet te missen zijn de futuristische Cathédrale Saint-Paul en het Nationaal Museum met een verzameling historische voorwerpen, sculpturen en ivoor (hoe kan het ook anders).

Grand-Bassam

Grand-Bassam was ooit de hoofdstad van de Fransen in Ivoorkust. In de 19e en 20e eeuw was dit de belangrijkste havenstad aan de kust dat mensen trok uit alle delen van Afrika en Europa. Je ziet er nu nog de sporen van terug. Grand-Bassam is het decor van elegante Parijse herenhuizen en afbrokkelende koloniale architectuur, wat in 2012 een notering heeft opgeleverd op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Sommige gebouwen zijn in oude glorie hersteld en je kunt er een blik werpen op de Cathédrale Sacré Cœur, de oudste kerk van Ivoorkust die in 1895 door de Fransen is gebouwd. Aan de west- en oostkant van Grand-Bassam vind je enkele stranden met resorts dat een favoriet weekendje uit is voor de welgestelde inwoners van Abidjan.

Taï Nationaal Park

Taï Nationaal Park ligt in het westen van Ivoorkust en is een van de laatst overgebleven maagdelijke regenwouden in West-Afrika, met bomen van meer dan 50 meter hoog, hangende lianen, snelstromende gorgelende beekjes, dwergnijlpaarden, luipaarden en 11 verschillende soorten (bedreigde) apen. De oerbossen zijn onder meer het leefgebied van rode franjeapen, de dianameerkatten en de zogeheten campbellmeerkat. Ook leven er vele families van chimpansees, die internationale bekendheid verwierven omdat ze in staat zijn met hulp van gereedschap noten te kraken. De chimpansees leven in families van 40 tot 60 apen.

Taï Nationaal Park werd in 1982 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je kunt het park het beste bezoeken met een gids en je hebt een 4WD nodig om er te komen. De entree is bij het dorp Djouroutou en daar kun je overnachten in Ecotel Touraco, een complex met 10 bungalows en een restaurant. Website: www.parcnationaltai.com

Waterval van Man

De belangrijkste bezienswaardigheid in de westelijke stad Man is La Cascade, letterlijk het Franse woord voor ‘de waterval‘. De waterval ligt in een prachtige omgeving, omringd door een bamboebos waar kleurrijke vlinders en libellen leven. Je kunt je bij de locals voegen en er ook zwemmen, al is de waterval wat minder indrukwekkend aan het einde van het droge seizoen (van juli tot oktober).

Waterval ‘La Cascade’ in Man, Ivoorkust. Foto © Flickr.com/jbdodane.

La Cascade ligt ongeveer 5 kilometer ten westen van Man en bereik je via een aangenaam wandelpad door de bossen. De omgeving van Man wordt trouwens steeds populairder onder wandelaars. Rond het rustieke dorp vind je de bergen Mont Tonkoui (1189 meter) en Mont La Dent de Man (‘de tand van de mens‘), die tot de hoogste van Ivoorkust behoren. In Man kun je overnachten in Hôtel les Cascades (www.hotel-lescascades.com), dat al sinds 1969 bestaat.

Comoé Nationaal Park

In het noordoosten van Ivoorkust ligt Comoé Nationaal Park, dat in 1968 is opgericht. Met zijn oppervlakte van 11.500 vierkante meter is dit het grootste natuurreservaat van West-Afrika. In het park leven vele wilde dieren, waaronder chimpansees, leeuwen, savanneolifanten, Afrikaanse wilde honden, nijlpaarden en bavianen. Het park wordt doorklieft door de Comoé-rivier waar 60 verschillende soorten vissen en drie soorten krokodillen leven, waaronder de dwergkrokodil. Door de bijzondere planten en dieren staat het park sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Met de bossen en glooiende savanne’s is het Comoé Nationaal Park een geliefde bezienswaardigheid onder ecotoeristen en outdoor-liefhebbers, al heeft het reservaat ook veel last gehad van stropers en de conflicten in Ivoorkust. Het park is alleen open tijdens het droge seizoen van november tot en met april. Er zijn hotels in Kakpin en Ganse en je kunt overnachten in de Kafolo Safari Lodge, met 20 bungalows, restaurant en zwembad. Er is ook een onderzoekscentrum van biologen waar toeristen tegen betaling kunnen overnachten, het Comoé NP Research Station (www.biozentrum.uni-wuerzburg.de). Website: www.oipr.ci

Voor het laatst bijgewerkt op 18 februari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Ivoorkust, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Roman_Yanushevsky.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam