6 tips om goed voorbereid op vakantie te gaan naar de Kaapverdische Eilanden

De Kaapverdische Eilanden worden steeds populairder, en dat is niet voor niks! Op de eilandengroep ten westen van Afrika is het altijd lekker weer, met een gemiddelde temperatuur van 25 °C. Je hebt er zonovergoten witte stranden, heerlijke hotels en aangenaam eten. De ideale bestemming om te relaxen dus, want na 6 uur vliegen ben je de gure Nederlandse winter al ontvlucht.

Maar een vakantie op de Kaapverdische Eilanden staat ook steeds vaker op de bucketlist vanwege de natuur en cultuur. In de voormalige Portugese kolonie zie je nog charmante koloniale huizen en straten met Portugese keitjes. In rustige cafeetjes kun je luisteren naar de gerookte stem van de Kaapverdiaanse folkzangers Cesária Évora, die altijd op blote voeten optrad. En je kunt er wandelen door groene valleien en langs ruige bergkraters.

Het is wel handig om te weten waar je aan toe bent voordat je af reist naar deze paradijselijke Afrikaanse archipel. Hier vind je 6 tips om goed voorbereid op vakantie te gaan naar de Kaapverdische Eilanden!

Kies het juiste eiland

Kaapverdië bestaat uit 12 eilanden, die heel verschillend zijn van elkaar. Ze hebben allemaal hun eigen landschap, uitstraling en karakter. Sommige eilanden zijn meer ontwikkeld dan andere. Bedenk van tevoren wat voor soort vakantie je wilt vieren. Wil je een relaxte strandvakantie en hou je van surfen, dan zijn de toeristische eilanden Sal en Boa Vista het meest geschikt.

Wil je een actieve vakantie en meer het authentieke Kaapverdië ontdekken, ga dan naar ongerepte eilanden als São Nicolau of Santo Antão. Voor carnaval moet je op São Vicente zijn. Doe wat research voordat je je vakantie boekt, want het is zonde als je als zonaanbidder op een eiland terechtkomt waar alleen maar bergen zijn 😉

Regel op tijd een visum

Voor een vakantie naar Kaapverdië heb je als toerist een visum nodig. Dit kun je in principe regelen bij aankomst op een internationale luchthaven van de Kaapverdische Eilanden. Je moet in de rij gaan staan voor een kantoortje en krijgt dan een toeristenvisum dat 30 dagen geldig is. De prijs hiervan is $ 25.

Het is echter raadzaam voor vertrek een visum aan te vragen voor de Kaapverdische Eilanden. Dat scheelt wachten op het vliegveld en je bent er dan ook zeker van dat je wordt toegelaten tot het land. Een visum kun je aanvragen bij het Kaapverdisch consulaat in Rotterdam. Wat je nodig hebt zijn een geldig paspoort, één pasfoto, een bewijs van boeking van de retourvlucht en een bewijs van boeking van je accommodatie. Voor € 45 krijg je dan een toeristenvisum dat geldig is voor 90 dagen. Als je een vakantie boekt bij een reisorganisatie, regelen zij vaak het visum voor je.

Neem niet teveel kleding mee

De Kaapverdische Eilanden zijn een zonovergoten en warme bestemming, dus travel light is het advies! Als je voornamelijk in een van de hotels of resorts aan de stranden verblijft, heb je overdag niet meer nodig dan zwemkleding en slippers. Voor het maken van wandeltochten stop je wat lichte wandelschoenen in je bagage.

De bevolking van Kaapverdië gaat in het algemeen casual gekleed en is minder conservatief dan in veel andere Afrikaanse landen. Voor de avonden hoef je je niet netjes aan te kleden, al kun je beter niet met je strandkleding in restaurants verschijnen. Draag loszittende luchtige kleren als je ’s avonds op stap gaat of uitstapjes maakt buiten de resorts. Voor een eventueel fris briesje kun je een pashmina sjaal meenemen. De wind laat vooral van zich gelden van november tot en met maart.

Heb je de benodigde vaccinaties?

Voor je vakantie op de Kaapverdische Eilanden zijn enkele vaccinaties aanbevolen, zoals voor Hepatitis A en DTP. De meeste vakantiegangers hebben deze inentingen waarschijnlijk als kind al gehad, maar het is verstandig om dit nog even te checken.

Op de meeste eilanden komt geen malaria voor, met uitzondering van het eiland Santiago. Daar kunnen van september tot en met november malariamuggen rondvliegen. Gewone muggen komen voor op alle eilanden, dus neem anti-muggenspray mee op vakantie. Het is daar ook te koop, maar duurder dan thuis. Drink geen water uit de kraan en pas op voor salades en ongeschild fruit om maagklachten en diarree te voorkomen.

Bescherm je tegen de zon

Zoals je hiervoor al hebt gelezen, heb je op de Kaapverdische Eilanden een overdaad aan zon. En dit moet je niet onderschatten! De tropische eilanden hebben een zeer sterke zonkracht, waardoor je beter niet op het midden van de dag in de zon kunt liggen. Als je gaat zwemmen of snorkelen, kan een T-shirt met lange mouwen handig zijn. Zelfs op bewolkte dagen kan de zon in Kaapverdië verrassend sterk zijn.

Neem genoeg zonnebrandcrème met een hoge factor mee om je goed in te smeren en verbranding te voorkomen. Het is wel op de eilanden verkrijgbaar, maar het is daar vele malen duurder dan bij ons. Draag een zonnehoed met een grote rand, om ook je gezicht en nek te beschermen. Verder is een zonnebril met UV-filter een goed idee, die je ogen beschermt tegen het felle zonlicht.

Breng je geldzaken op orde

Breng als laatste je geldzaken op orde, zodat je helemaal goed bent voorbereid voor je vakantie op de Kaapverdische Eilanden. De munteenheid in Kaapverdië is de escudo. De munt is gekoppeld aan de euro: € 1 staat gelijk aan 110 escudo. Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 200, 500, 1000, 2000 en 5000 escudo. Biljetten van 5000 escudo (€ 45) worden moeilijk geaccepteerd omdat winkeliers en restaurants geen wisselgeld hebben, dus deze kun je beter vermijden.

Het is niet nodig om escudo’s te regelen voordat je op vakantie gaat. Op de Kaapverdische Eilanden zijn pinautomaten waar je kunt pinnen met je bankpas of creditcard. Zorg bij je eigen bank dat je ook buiten Europa kunt pinnen (kun je meestal aanpassen in de app van je bank). Bij grotere hotels en restaurants kun je ook met een creditcard betalen. Pinautomaten werken overigens niet altijd, waardoor het raadzaam is ook euro’s als contant geld mee te nemen. Op veel plaatsen in Kaapverdië kun je met euro’s betalen. Als je teveel escudo’s opneemt, zit je ermee in je maag. Officieel mag je ze niet uitvoeren, al kun je ze natuurlijk altijd proberen te slijten aan andere reizigers…

Voor het laatst bijgewerkt op 23 juli 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt om goed voorbereid op vakantie te gaan naar de Kaapverdische Eilanden, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Beatrice Tiberi.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam