Tips voor een vakantie op Santo Antão, Kaapverdische Eilanden

Door Olivier Van Herck

De Kaapverdische Eilanden liggen voor de kust van Senegal en horen officieel bij Afrika. Kaapverdië bestaat uit twaalf eilanden die maanvormig ten opzichte van elkaar liggen. Links bovenaan, in het noordwesten ligt Santo Antão. Door zijn gunstige ligging valt er regelmatig regen en kleurt een deel van het eiland groen met vruchtbare valleien. Het is volledig anders dan de andere eilanden van Kaapverdië en ideaal voor de actieve wandelaar. Het krijgt terecht de bijnaam ‘het wandeleiland’.

Op de eilanden Sal en Boa Vista liggen grote toeristische resorts waar mensen van een strandvakantie genieten. Op Santo Antão heerst een echte Afrikaanse sfeer. Het voelt armer, al het leven speelt zich op straat af en overal lopen oude vrouwtjes met potten en takken op het hoofd. Massatoerisme is hier niet te vinden, maar wel een hoop lokale Afrikaanse cultuur.

Bezienswaardigheden en activiteiten op Santo Antão

Ribeira de Paul

Aan de oostzijde van het eiland liggen de groene valleien met prachtige terrassenlandbouw en gezellige dorpjes. Een van de mooiste valleien is Ribeira de Paul van waaruit verschillende wandelingen vertrekken. Helemaal onderaan aan de oceaan ligt Vila das Pombas met kleine restaurantjes. De kasseiweg loopt omhoog in de vallei langs kleine kleurrijke huisjes waar af en toe een klein pension ligt.

Onderweg kom je het dorpje Passagem tegen waar je een lokale grogue brouwerij kunt bezoeken en de Kaapverdische rum kunt proeven. Aan het einde van de weg begint een steile wandeling naar de top van de vallei met prachtige uitzichten op de steile heuvels. Onderweg wandel je langs bananen- en suikerrietplantages, lemen huisjes en krijg je een prachtig beeld van het lokale leven.

Ponta do Sol en Ribeira Grande

Ribeira Grande is de hoofdstad van het eiland en de grootste stad. De kleine straatjes zijn levendig met een aantal koloniale huizen en leuke marktjes. In het noordoosten ligt het kleine vissersdorp Ponta do Sol. Het is er vredig en dagelijks komen de lokale vissers binnen met de verse vangst die in een van de kleine restaurants op tafel komt.

Ponta do Sol is het vertrekpunt voor een wandeling langs de Atlantische oceaan. Tot aan Cha da Ingreja is de weg uitgehouwen in de bergen en aangelegd met Portugese keitjes. Het is de populairste wandeling op het eiland met opvallend veel Franse wandelaars.

Cova de Paul

In het midden van het eiland ligt een enorme krater, Cova de Paul. De krater heeft een diameter van bijna 1,1 kilometer. Doordat de krater op meer dan 1000 meter hoogte ligt, heerst er een ander klimaat dan in de lagere gebieden. In de krater zijn een aantal landbouwvelden die omwille van dit speciale klimaat groenten verbouwen die op de lagere plekken niet groeien. Van hieruit vertrekt de andere populaire wandeling op het eiland. Vanuit de krater wandel je helemaal naar beneden tot aan Vila das Pombas.

Praktische informatie over een vakantie op Santo Antão

Eten en drinken op Santo Antão

Groenten en fruit komen vers van het eiland, net zoals de verse vis. In de kleine dorpjes is er altijd wel een klein restaurant te vinden voor een typische lokale maaltijd. Bij de meeste guesthouses zit een keuken en kookt de gastheer graag de lekkerste maaltijden. Overdag kun je brood en fruit vinden in kleine winkeltjes, mercearias genaamd. Supermarkten zal je niet vinden op het eiland.

Een van de lokale specialiteiten is grogue, een rum gedestilleerd uit suikerriet. Suikerriet groeit makkelijk op Santo Antão en op het eiland zijn er heel wat locals die thuis een kleine brouwerij hebben.

Slapen op Santo Antão

De keuze voor overnachtingen is beperkt op Santo Antão. Grote hotels zijn er niet, maar tijdens je vakantie kun je wel overnachten in kleine guesthouses of bij locals, de zogenaamde pension familiar. De meeste guesthouses en bed & breakfasts liggen aan de oostzijde van het eiland. Er is altijd wel een pension te vinden met een vrije plek, uitgezonderd in Cha da Ingreja, waar slechts één hotel is, en op voorhand reserveren noodzakelijk is.

Vervoer naar Santo Antao

De luchthaven van Santo Antão is al jaren niet meer in gebruik. De enige manier is de ferry die vertrekt vanuit de haven in Mindelo in Sao Vicente. Er zijn twee bedrijven die de overtocht aanbieden, tot wel vier keer per dag. De vaartijden veranderen regelmatig, maar meestal gaat de eerste ferry om 7 uur ‘s ochtends en kun je ‘s avonds om 17 uur de laatste boot terugnemen. Tickets zijn alleen te koop in de vertrekhal van de ferry en een kaartje kost ongeveer € 8 voor een enkele reis.

De ferry komt aan in Porto Novo in het zuiden van het eiland. De aankomst met de ferry is redelijk intimiderend. Een horde taxichauffeurs bestormt alle mensen en lokt ze naar hun busje. Je hebt de keuze tussen moderne busjes, of het lokale vervoer in een open jeep. Deze heten aluguers en zijn het typische openbare vervoer in Kaapverdië.

Over Olivier

Sinds 2016 reist Olivier de wereld rond op de fiets. Samen met Zoë Agasi zijn ze de persoonlijkheden achter WeLeaf. Avontuur, uitdaging en langzaam reizen zijn de belangrijkste onderdelen voor een geslaagde reis. Zo leren ze een land echt kennen, meestal weg van de toeristische plaatsen. De taal spreken, opent alle deuren in een land.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 maart 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op Santo Antão, Kaapverdische Eilanden, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Olivier van Herck;

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam