Tips voor een vakantie op São Nicolau, Kaapverdische Eilanden

Door Olivier Van Herck

De Kaapverdische Eilanden liggen voor de kust van Senegal en horen officieel bij Afrika. Kaapverdië bestaat uit twaalf eilanden die maanvormig ten opzichte van elkaar liggen. São Nicolau is een van de minst bekende eilanden, maar een aanrader voor wie het authentieke Kaapverdië wil ontdekken. Het ligt in het noorden van de archipel, ten oosten van São Vicente. Er wonen maar 12.000 mensen op het eiland, dat een ideale plek is voor wandelaars. De cultuur en de landschappen lijken het meest op het bekendere Santo Antao, waar het leven zich eveneens in kleine gemeenschappen afspeelt.

Kaapverdië krijgt vaak de bijnaam ‘Afrika voor beginners’. De Portugese invloeden en de afscheiding van het Afrikaanse vasteland zorgen voor een gematigde Afrikaanse cultuur. De inwoners zijn lichter gekleurd dan 400 kilometer naar het westen, in Senegal. Portugees is de voertaal, licht verbasterd tot het criollo, en veel steden zijn een mix tussen Afrika en Europa. Kortom, het heeft zijn bijnaam niet gestolen.

Bezienswaardigheden en activiteiten op São Nicolau

National Park Monto Gordo

Net zoals Santo Antão is São Nicolau een paradijs voor de actieve wandelaar. De Monto Gordo is met zijn 1312 meter de hoogste berg op het eiland en er zijn verschillende wandelingen in het natuurpark rondom de Monto Gordo. De wandelingen zijn vaak steil over smalle paadjes met Portugese keien waarbij je begint langs de vruchtbare valleien en eindigt in droge gebieden op grote hoogte.

Omdat er nauwelijks toeristen komen op São Nicolau, ontdek je overal de authentieke lokale cultuur. Volgepakte ezels dragen hout en andere producten naar boven over de steile hellingen. Als mensen geen ezel hebben, dragen ze het hout zelf in grote pakken op de schouder.

Ribeira Brava

Ribeira Brava is de hoofdstad van São Nicolau en ligt op de helling van een van de groene bergen. Het is een leuke stad om rustig rond te wandelen tussen de pastelkleurige gebouwen en het vele groen. Er zijn een aantal kleine winkeltjes en alles ademt het authentieke leven uit. Meer dan een eeuw geleden was São Nicolau een intellectueel centrum voor de eilanden met de zetel van het bisdom waardoor er uit die tijd een aantal statige huizen overgebleven zijn. De mensen die hier geweest zijn, vinden het een van de mooiste dorpen van Kaapverdië.

Carnaval

In februari vieren ze in heel Kaapverdië carnaval. Het feest duurt drie dagen en wordt uitbundig gevierd. Omdat er op São Nicolau weinig mensen wonen, zijn er geen grootschalige feesten, maar zijn er kleine optochten met veel trommels en muziek. Auto’s die door een parade willen rijden, moeten eerst betalen aan de feestvierders alvorens ze verder mogen rijden.

Praktische informatie over een vakantie op São Nicolau

Slapen op São Nicolau

Er zijn weinig toeristische voorzieningen op São Nicolau. Grote hotels zal je er zeker niet vinden voor je vakantie, maar er zijn wel een paar kleine bed & breakfasts en ecolodges. De meeste liggen in Ribeira Brava, de hoofdstad van het eiland, en in Tarrafal, waar de haven van São Nicolau ligt.

Eten en drinken op São Nicolau

Net zoals er weinig overnachtingsplaatsen zijn, telt São Nicolau ook weinig restaurants. De enige opties zijn in Ribeira Brava en in Tarrafal. In de kleinere dorpen vind je overal wel een klein winkeltje voor de basisinkopen, zodat je altijd zelf een maaltijd kunt koken.

Net zoals op de andere eilanden komen veel producten van het eigen eiland. Op São Nicolau groeien papaja’s, bananen en sinaasappels, zodat er meestal lekker vers fruit voorhanden is. En zoals overal in Kaapverdië is vis meestal in overvloed te vinden.

Vervoer naar São Nicolau

São Nicolau heeft zijn eigen luchthaven, maar die is alleen is gebruik voor binnenlandse vluchten. Om in São Nicolau te komen, moet je een vlucht nemen vanuit de buureilanden São Vicente of Sal. Eenmaal op het eiland reis je rond met het typische vervoer van Kaapverdië, aluguers. Op zondagen kan het lastig zijn om collectief vervoer te vinden, maar doordeweeks zijn er auto’s genoeg die over de schaarse wegen van het eiland rijden.

Je kunt ook op São Nicolau komen met de veerboot vanuit São Vicente of Santiago. Deze gaat slechts één keer per week, zijn niet altijd even betrouwbaar, duren een stuk langer, maar zijn uiteraard goedkoper.

Over Olivier

Sinds 2016 reist Olivier de wereld rond op de fiets. Samen met Zoë Agasi zijn ze de persoonlijkheden achter WeLeaf. Avontuur, uitdaging en langzaam reizen zijn de belangrijkste onderdelen voor een geslaagde reis. Zo leren ze een land echt kennen, meestal weg van de toeristische plaatsen. De taal spreken, opent alle deuren in een land.

Voor het laatst bijgewerkt op 23 maart 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op São Nicolau, Kaapverdische Eilanden, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Tabanka.org; Olivier van Herck.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam