Tips voor een vakantie op São Vicente, Kaapverdische Eilanden

Door Olivier Van Herck

De Kaapverdische Eilanden liggen voor de kust van Senegal en horen officieel bij Afrika. Kaapverdië bestaat uit twaalf eilanden die maanvormig liggen ten opzichte van elkaar. São Vicente ligt in het noordwesten en is een van de populairste eilanden, met Mindelo als hoofdstad. Het krijgt vaak de bijnaam ‘het cultuureiland’ omwille van de mooie huizen in Mindelo en het bekende carnaval. Er valt weinig regen en heel het jaar is er een aangename temperatuur tussen 25 en 30 graden. Ideaal voor een korte vakantie naar de zon.

Kaapverdië krijgt vaak de bijnaam ‘Afrika voor beginners’. De Portugese invloeden en de afscheiding van het Afrikaanse vasteland zorgen voor een gematigde Afrikaanse cultuur. De inwoners zijn lichter gekleurd dan 400 kilometer naar het westen, in Senegal. Portugees is de voertaal, licht verbasterd tot het criollo, en veel steden zijn een mix tussen Afrika en Europa. Kortom, het heeft zijn bijnaam niet gestolen.

Bezienswaardigheden en activiteiten op São Vicente

Mindelo

De hoofdstad van São Vicente heet Mindelo en ligt aan de noordzijde van het eiland. Mindelo is een rustige stad met koloniale huizen en straten met Portugese keitjes. Het leven draait in een gezapig tempo en voelt niet bepaald Afrikaans, maar is toch levendig door de vele kleine restaurants en bars. Mindelo was vroeger een belangrijke stopplaats voor handelsschepen en groeide daardoor uit tot het cultureel middelpunt van Kaapverdië.

Tegenwoordig stoppen de handelsschepen hier niet meer, maar is het een belangrijke stop voor zeilboten die de Atlantische oceaan oversteken en een groot deel van het leven speelt zich af op de strandboulevard. Daarnaast zijn de stranden ideaal voor watersporten zodat er een mix van watersporters, vakantiegangers en Afrikanen rondloopt. Er zijn veel kleine restaurants en bars waar live muziek klinkt.

In februari vindt het jaarlijkse carnaval plaats in Mindelo. Stiekem noemen ze het carnaval het ‘kleine Rio’ met een mooie straatparade en schaars geklede dames die dansen in samba stijl. In de weken voor het carnaval zijn er al verschillende optochten in de straten als voorbereiding. Hierbij eren ze de verschillende goden en gaan de mensen soms zwart geverfd door de straten met trommels en dans.

San Pedro

In het westen van São Vicente ligt het kleine vissersdorpje San Pedro. Het dorpje heeft niet zoveel te bieden, maar toch zijn er twee attracties die erg de moeite waard zijn. In de vroege ochtend vertrekken de vissers uit het dorp in de kleine houten bootjes om te vissen in de oceaan. Ze blijven heel de ochtend weg en komen na de middag terug met de verse vangst. Het is een spektakel wanneer de vissers over de golven terug op het strand proberen te raken. Op het strand wacht een groep mensen uit het dorp om de bootjes te helpen aan land te komen en de vangst uit te laden. Ze krijgen een klein deel van de vangst, de rest gaat naar de markt.

Het andere hoogtepunt is een wandeling naar een verlaten vuurtoren die gebouwd is op de kliffen van de rotsen. Vanuit het dorp wandel je over het strand tot aan de kliffen. Daar begint een leuke wandeling over een klein kronkelend pad dat uiteindelijk bij de verlaten vuurtoren uitkomt. Je kunt tot boven in de vuurtoren klimmen en uitkijken over de Atlantische oceaan.

Monte Verde

Monte Verde is met 750 meter het hoogste punt van het eiland. Bovenop de top heb je een mooi zicht op Mindelo en de prachtige stranden van São Vicente. Het is bijna altijd mooi weer in Kaapverdië zodat je garantie hebt op een mooi uitzicht.

Watersporten

De wind, de aangename watertemperatuur en de beschutte baaien zijn de ideale plaats voor windsurfen en kitesurfen. Zowel voor de beginner als de gevorderde surfer zijn er verschillende locaties, en je kunt lessen nemen om het een keer te proberen.

Praktische informatie over een vakantie op São Vicente

Eten en drinken op São Vicente

Mindelo heeft veel kleine restaurants en bars waar je heerlijk kunt eten. Er zijn restaurants met een westerse keuken, maar veel leuker zijn de restaurants waar je de lokale specialiteiten kunt proeven. Het nationale gerecht van Kaapverdië heet cachupa, een stoofpot bereid met mais, bonen, zoete aardappelen en cassave. De vis komt vers uit de zee en is waarschijnlijk dezelfde ochtend gevangen. Er zijn veel andere visgerechten, vaak met tonijn, makreel of schaaldieren.

Midden op het centrale marktplein staat een kleine kiosk met enkele lokale restaurantjes. Je kunt er slechts één menu eten en betaalt daarvoor amper € 2,50. Meestal is het iets met rijst, bonen en vis. Hygiënisch is het misschien niet helemaal in orde, maar wel een ervaring waard.

Slapen op São Vicente

Tijdens je vakantie op São Vicente kun je vooral overnachten in Mindelo. Daar zijn heel wat hotels, hostels en kleine bed & breakfasts die meestal niet zo duur zijn. Buiten Mindelo is de selectie schaars en zijn er een paar opties in San Pedro.

Vervoer naar São Vicente

São Vicente heeft een internationale luchthaven. Een retourvlucht vind je vanaf € 450, wat veruit het duurste deel van de vakantie zal zijn. Eenmaal op het eiland is het vervoer heel erg goedkoop. De minibusjes naar de uithoeken van het eiland vertrekken allemaal vanop het centrale marktplein. De chauffeurs zullen je al van ver aanklampen om je naar hun busje te lokken. Het eiland is klein zodat het meestal erg korte tochten zijn in de bus.

Over Olivier

Sinds 2016 reist Olivier de wereld rond op de fiets. Samen met Zoë Agasi zijn ze de persoonlijkheden achter WeLeaf. Avontuur, uitdaging en langzaam reizen zijn de belangrijkste onderdelen voor een geslaagde reis. Zo leren ze een land echt kennen, meestal weg van de toeristische plaatsen. De taal spreken, opent alle deuren in een land.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 maart 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op São Vicente, Kaapverdische Eilanden, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Olivier van Herck; Flickr.com/F Mira.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam