Tips voor een vakantie in Soedan

Soedan: een introductie

Een vakantie in Soedan (Sudan) beleef je in een land dat sinds de onafhankelijkheid in 1956 met grote regelmaat de krantenkoppen heeft gehaald. En dat was meestal niet om de paradijselijke status aan te prijzen. Bij het derde grootste land van Afrika denk je vooral aan burgeroorlogen, politieke onrust, honger en droogte. De westelijke regio Darfur is al sinds 2003 het toneel van een gewapend conflict, dat tot honderdduizenden doden en miljoenen vluchtelingen heeft geleid. Ook met de zuidelijke nieuwkomer Zuid-Soedan is Soedan in een strijd verwikkeld.

In het grootste deel van het land is echter niets aan de hand, zeggen onverschrokken backpackers die het land hebben doorkruist. De focus in het nieuws ligt vooral op de conflictgebieden, maar Soedan is veel meer dan een oorlogszone. Achter de onaangename krantenkoppen schuilt een land met een prachtige natuur, oude historische bezienswaardigheden en gastvrije inwoners die je verwelkomen met eten en drinken, hoe arm ze het ook hebben. Op de plek waar de Witte en de Blauw Nijl samenvloeien ligt Khartoem, waar je kunt ronddwalen door souks en het Nationaal Museum kunt bezoeken. Ten noordoosten van de hoofdstad ligt Meroë, een oude stad met 200 steile Egyptische piramides die prijken op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Je kunt je vakantie al duikend doorbrengen in de Rode Zee of op een kameel in de Bayuda Woestijn, de thuisbasis van zwarte vulkanische rotsen en nomadische herders. Steeds meer Nederlandse reisorganisaties bieden rondreizen aan in het noorden van Soedan, het gebied waar het relatief veilig is en de meeste bezienswaardigheden zijn te zien. Zolang je de conflictgebieden links laat liggen, ontdek je een magisch, vriendelijk en best wel heet land dat geen recht doet aan zijn status van paria-staat.

SoedanSoedan in een notendop

– Oppervlakte: 1.861.484 vierkante kilometer (45 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 37.345.935 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 20 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Khartoem;
– Talen: Arabisch (officieel), Engels (officieel), Nubian, Ta Bedawie, Fur;
– Munteenheid: Soedanese Pond (SDG);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 4600 (2017).

Informatie over visum Soedan

Reizen en vakantie in Soedan
Piramides van Meroë, Soedan

Staatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Soedan. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij de aanvraag van het visum nog minstens 6 maanden geldig is. Daarnaast moet je beschikken over een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming. De belangrijkste vereiste is een officiële uitnodiging van een organisatie of persoon in Soedan of een boekingsbevestiging van een hotel of een reisorganisatie.

Een visum is één maand geldig en kun je aanvragen bij de Ambassade van Soedan in Den Haag. Via de website van de ambassade kun je het visumformulier downloaden en uitprinten. Dat dien je op te sturen naar de ambassade. Bij de visumaanvraag moet je twee recente kleuren pasfoto’s bijsluiten. Daarna kun je worden opgeroepen voor een gesprek bij de consul.

Let op dat je geen stempel van Israël in je paspoort hebt staan als je naar Soedan reist. De ambassade kan je een visum weigeren of de immigratiedienst kan je weigeren het land binnen te laten bij aankomst.

Bespaar op roamingkosten tijdens je vakantie in Soedan
Bestel hier alvast een lokale simkaart voor Soedan

De 10 beste bezienswaardigheden in Soedan

Aan schitterende bezienswaardigheden is geen gebrek in Soedan, dat net als het noordelijke Egypte het domein was van eeuwenoude beschavingen. Je kunt er ronddwalen tussen tempels, piramides en monumenten uit de oudheid. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Soedan

Overnachten in Soedan

In Soedan vind je de meeste accommodatie in de hoofdstad Khartoem en in de havenstad Port Sudan. In Khartoem kun je overnachten in enkele tientallen hotels, guesthouses, hostels en appartementen. Lees hier meer over hotels en overnachten in Soedan

Communicatie in Soedan

Internationaal toegangsnummer: +249.
Alarmnummer ambulance: 997.
Alarmnummer politie: 999.
Alarmnummer brandweer: 998.

Tijdsverschil met Soedan

In onze winter is het in Soedan 2 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Soedan 1 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Soedan

De elektriciteit in Soedan is 220-240 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt zowel Europese stopcontacten die geschikt zijn voor 2-polige stekkers, als Britse en Indiase stopcontacten die geschikt zijn voor 3-polige stekkers. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Stroomuitval en stroomstoringen komen regelmatig voor. Hou er rekening mee dat in een groot deel van het land geen elektriciteit beschikbaar is.

Voor het laatst bijgewerkt op 2 december 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Soedan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/julsphotoa.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam