Overnachten en hotels in Soedan

In Soedan vind je de meeste accommodatie in de hoofdstad Khartoum en in de havenstad Port Sudan. In Khartoum kun je overnachten in enkele tientallen hotels, guesthouses, hostels en appartementen. Ook in Port Sudan zijn een paar hotels te vinden. In de rest van Soedan is de accommodatie een stuk schaarser. De goedkopere hotels en guesthouses worden vaak gerund door families of buitenlanders. Een eenvoudig hotel staat ook bekend als lokanda.

De duurdere hotels accepteren meestal alleen betalingen in Amerikaanse dollars. Op de goedkopere plekken kun je ook betalen met Soedanese ponden. Hotels vragen een kopie van je paspoort, je visum en je travel permit (en houden die ook). Neem dus voldoende kopieën mee als je op vakantie gaat naar Soedan. Bij de hotelrekening kun je te maken krijgen met extra toeristenbelasting en btw. Vraag bij het boeken of het inchecken of deze belastingen bij de prijs van een hotelkamer zitten inbegrepen, want niet alle hoteleigenaren vertellen dat.

Hotels in Khartoum

Khartoum heeft een ruime keuze om te overnachten. De Soedanese hoofdstad heeft enkele luxe 4- en 5-sterrenhotels en hotels van internationale hotelketens. Daarnaast zijn er enkele goedkopere hotels, appartementen en guesthouses, waaronder het German Guesthouse (www.germanguesthouse.com) en het Bougainvilla Guesthouse (www.bougainvillaguesthouse.net). Beide guesthouses hebben een zwembad.

Een van de meest luxe plekken om te overnachten is het Corinthia Hotel Khartoum (www.corinthia.com), dat de deuren opende in 2008. Dit 5-sterrenhotel heeft een bijzonder ovaalvormig design dat het zeil van een schip moet voorstellen, net als het beroemde Burj Al Arab Hotel in Dubai. Het doet echter ook denken aan een ei. Het hotel werd gebouwd voor ruim € 80 en is gefinancierd door de Libische regering, die destijds nog werd geleid door Kaddafi. Het hotel wordt daarom ook wel ‘het ei van Kaddafi’ genoemd.

Het Corinthia Hotel is een van de grootste hotels van Soedan, waar je vanuit de hotelkamers de rivieren de Blauwe en Witte Nijl ziet samenvloeien. Het hotel heeft 230 kamers, acht vergaderzalen, zes restaurants en cafés en een fitnessruimte. Op de 18e verdieping kun je voor een panoramisch uitzicht over Khartoum terecht in The Rickshaw, het hoogste restaurant van de hoofdstad. Verder kun je voor ontspanning terecht in een binnenzwembad, op tennisbanen en op squashbanen.

Het Acropole Hotel (www.acropolekhartoum.com) is het oudste hotel van Karthoum, dat al sinds 1952 onafgebroken in bedrijf is en doordrenkt is van geschiedenis. Het hotel is in handen van een gastvrije Griekse familie (zoals de naam al suggereert) en heeft alle conflicten en politieke strubbelingen in Soedan weten te overleven. ‘Tijdens de grote hongersnood in Darfur in 1984 en 1985 was het hotel de uitvalsbasis voor ontwikkelingswerkers, omdat het de enige plek was met een betrouwbare telefoon en fax. In mei 1988 was het Acropole Hotel het doelwit van een terroristische aanslag, maar de eigenaren hebben direct daarna een nieuw gebouw in gebruik genomen. De huidige Griekse eigenaar fungeert sinds mei 2015 ook als consul voor Griekenland.

Het Acropole Hotel is nog altijd de favoriete plek om te overnachten voor VN-personeel, archeologen, journalisten en ontwikkelingswerkers. Het hotel heeft 35 nette en schone kamers zonder opsmuk, met een balkon en airconditioning. Er is een restaurant met Griekse en Italiaanse specialiteiten, je kunt er tours boeken en er is een bibliotheek waar je boeken kunt lezen. Als je hier een overnachting boekt, krijg je full board, dus inclusief ontbijt, lunch en diner.

Hotels elders in Soedan

Buiten Khartoum is het wat moeilijker om een slaapplek te vinden. Er zijn een paar hotels in de havenstad Port Sudan. Een plek met goede reviews van reizigers is het Basiri Plaza Hotel (www.basiriplaza.com), in het centrum van de stad en niet ver van de markt, cafés en restaurants. Het hotel heeft een restaurant, een bar, een café en een zwembad op het dakterras, waar je ook een mooi uitzicht hebt over Port Sudan. Kamers hebben wifi en vanuit sommige hotelkamers kijk je uit op de Rode Zee.

Ook kun je overnachten bij Meroë, een oude stad met meer piramides dan Egypte die op de Werelderfgoedlijst staat van Unesco. De Soedanese tour operator I.T.C. Sudan (Italian Tourism Co.), eigenaar van een Italiaan, beheert twee aantrekkelijke accommodaties. Je kunt overnachten in het Meroe Camp, met 22 ruime en comfortabele 2-persoonstenten met uitzicht op de piramides. Elke tent heeft zijn eigen badkamer en douche. Daarnaast kun je de nacht doorbrengen in het Nubian Rest House aan de voet van Jebel Barkal, een berg die in de oudheid als heilig werd gezien. Website: www.italtoursudan.com

Voor het laatst bijgewerkt op 5 juni 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Soedan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Corinthia Hotels; Flickr.com/Mark Fischer.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam