Hotels in Somalië

Somalië hotelsDe meeste hotels in Somalië vind je in de hoofdstad Mogadishu en in Hargeisa, de hoofdstad van de noordelijke regio Somaliland. Ook de havenstad Berbera en enkele kleinere plaatsen hebben een handvol hotels. In grote steden kun je soms overnachten in appartementen die via boekingswebsites als Booking.com worden aangeboden.

Buiten de steden kun je terecht in enkele guesthouses die door de regering worden gerund, met slaapzalen voor 4 tot 10 personen. Somalië is (nog) niet echt een bestemming voor backpackers, dus hostels vind je er vrijwel niet. In nationale parken en natuurgebieden zijn lodges, maar het is onduidelijk of die nog in gebruik zijn.

Zorg dat je bereikbaar bent tijdens je trip in Somalië
Bestel hier online een satelliettelefoon voor Somalië

Door gewapende conflicten en terroristische aanslagen mijden veel toeristen het land. Als je toch naar Somalië gaat, is het verstandig vooraf een hotel te reserveren en onderzoek te doen naar de veiligheidssituatie rond het hotel. Je kunt boeken door rechtstreeks contact op te nemen met het hotel. Via boekingswebsites als Booking.com en Trivago is het vooralsnog niet mogelijk een hotel in Somalië te reserveren. Appartementen vind je vaak wel via deze sites.

Hotels in Mogadishu

In hotels in Mogadishu verblijven vooral VN-medewerkers, journalisten, zakenlieden en hulpverleners. De prijs van een hotelkamer kan daarom aan de hoge kant zijn, wat mede te maken heeft met hoge beveiligingskosten. Voor een overnachting betaal je al snel meer dan € 200. Met name in de Somalische hoofdstad zijn meerdere hotels de laatste jaren doelwit geweest van bomaanslagen door terroristische organisaties als Al-Shabaab en Islamitische Staat. De enige veilige plaats is het vliegveld, dat door buitenlandse militairen wordt beschermd.

In de buurt van Aden Adde International Airport zijn meerdere hotels waar je kunt verblijven. Op 300 meter van het vliegveld ligt het Jazeera Palace Hotel (www.jazeerapalace.com), met een pick-up service. Direct naast de luchthaven kun je overnachten in het Décalé Airport Hotel (www.decalehotel.com), met restaurant en dakterras.

Een bekend adres in Mogadishu is Peace Hotels (www.peacehotelsom.com), met twee vestigingen in de stad en villa’s die je kunt huren. De hotelgroep, die bestaat sinds 2005, heeft liefst 250 beveiligers in dienst.

Hotels in Hargeisa

In Somaliland en de hoofdstad Hargeisa is de situatie heel anders dan in de rest van Somalië. Deze republiek in het noorden van het land heeft zichzelf in 1991 onafhankelijk verklaard en heeft zijn eigen leger, politie en valuta. Door het controleren van de grenzen is het er relatief veilig. Somaliland ontvangt dan ook steeds meer buitenlandse reizigers.

Wil je een trip maken naar Somaliland?
Bestel hier de Bradt Travel Guide voor Somaliland

Door de groeiende toeristenstroom heeft Hargeisa inmiddels tientallen hotels, van eenvoudig tot luxe. Overnachten is veel goedkoper dan in Mogadishu en de rest van Somalië. Voor € 10 tot € 20 heb je al een kamer in een budgethotel. Je hebt dan een kleine kamer met smal bed, een ventilator en een gedeelde badkamer. Vanaf zo’n € 30 kun je overnachten in een comfortabel en luxe hotel. Deze hotels hebben wifi en een eigen restaurant, en de kamers beschikken over airconditioning en satelliet-tv.

Hotels in Hargeisa vind je (nog) niet terug via boekingswebsites, maar veel hotels hebben een eigen website. Zoek in Google op ‘Hargeisa hotel’ en je krijgt een hele waslijst in de zoekresultaten. De bekendste plek om te verblijven in Hargeisa, is het Oriental Hotel (www.orientalhotelhargeisa.com). Het opende de deuren al in 1953 en was destijds het eerste hotel in de stad. Sindsdien is het een favoriete plek om andere reizigers te ontmoeten. Het hotel bevindt zich midden in het centrum, maar heeft wel een moskee naast de deur die je nachtrust wat kan inkorten.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels in Somalië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Free Wind 2014/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam