Tips voor vakantie in de Westelijke Sahara

Westelijke Sahara: een introductie

Een vakantie in de Westelijke Sahara beleef je in een omstreden en dunbevolkt gebied in het noordwesten van Afrika, een woestijnachtige streek waar Marokko al jaren de baas over is. Het is een voormalige Spaanse kolonie, dat na het vertrek van de Spanjaarden in 1976 door de noordelijke buur werd geannexeerd. De politieke en guerillabeweging Polisario strijdt sindsdien voor onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara, maar een oplossing is tot nu toe niet bereikt.

In het grootste deel van de Westelijke Sahara voelt het alsof je in Marokko bent. Polisario heeft het alleen voor het zeggen in het uiterste oosten, een droge en zanderige strook tegen de grens van Mauritanië die het Marokkaanse leger vakkundig heeft geïsoleerd door de bouw van de Berm. Het is een 2700 kilometer lange barrière van zandwallen, bunkers, prikkeldraad en mijnenvelden, bewaakt door meer dan 100.000 soldaten. Hier moet je niet komen, al zullen ook weinigen in de rest van de Westelijke Sahara vakantie vieren.

Langs de kust zijn enkele plaatsen die de moeite waard zijn om een paar dagen te verblijven. In Dakhla vind je witte huizen langs een idyllische baai met uitzicht op de Atlantische Oceaan, dat bekendstaat als een van de beste plekken ter wereld om te kitesurfen. Landinwaarts in de woestijn ligt Smara, de enige stad in de Westelijke Sahara die niet door de Spanjaarden is gesticht. Het was ooit een handelscentrum voor kamelenkaraven waar je nog de restanten vindt van een oud fort.

De Westelijke Sahara wordt vooral aangedaan door ‘overlanders’ die via de kustweg N1 naar het zuiden van Afrika reizen. In het uiterste zuidwesten is er nog net een door Marokko gecontroleerde grensovergang waar je Mauritanië binnen kunt komen, zonder een confrontatie met Polisario-strijders hoeven aan te gaan.

Westelijke SaharaWestelijke Sahara in een notendop

– Oppervlakte: 266.000 vierkante kilometer (6,5 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 603.253 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 2 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Geen;
– Hoofdstad: Laâyoune (al-Ajoen);
– Talen: Arabisch;
– Munteenheid: Marokkaanse Dirham (MAD);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 2500 (2007).

Informatie over visum Westelijke Sahara

Reizen en vakantie in de Westelijke SaharaHet is onduidelijk of je een visum nodig hebt voor een vakantie in de Westelijke Sahara. De republiek is door de meeste landen (nog) niet erkend. Het noordelijke deel wordt beheerst door Marokko, dat aanspraak meent te maken op het hele gebied. In dit noordelijke deel gelden voor de toelating dezelfde regels voor reizigers als in Marokko zelf.

Het zuidoostelijke deel wordt geregeerd door de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR). Om dit deel te bezoeken, heb je een paspoort nodig dat in ieder geval geldig is voor de duur van je verblijf. Mocht je het gebied willen betreden, zorg dan dat je bij de onofficiële grens een stempel in je paspoort krijgt. Zonder stempel kun je problemen krijgen als je het gebied weer wilt verlaten.

De Westelijke Sahara heeft geen ambassade of consulaat in Nederland of België. Er is wel een Ambassade van de Sahrawi Arabische Democratische Republiek in Algerije.

Communicatie in de Westelijke Sahara

Internationaal toegangsnummer: +212 (hetzelfde als van Marokko).
Er zijn geen eigen nationale alarmnummers bekend voor de Westelijke Sahara.

Tijdsverschil met de Westelijke Sahara

In de Westelijke Sahara is het 1 uur vroeger dan in Nederland. Een uitzondering is de periode tijdens de Ramadan. Dan is het in de Westelijke Sahara 2 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in de Westelijke Sahara

De elektriciteit in de Westelijke Sahara is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. In het gebied worden Europese stopcontacten gebruikt die geschikt zijn voor Nederlandse en Belgische stekkers met twee ronde pinnen, dus een wereldstekker is niet nodig.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 oktober 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in de Westelijke Sahara, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/Thomas Boutreux; depositphotos.com/kamchatka.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam