Rondreizen Zuid-Afrika

Tips voor het rijden van de Panoramaroute, de mooiste route van Zuid-Afrika

Door Debbie Hameleers

Naast al het wild heeft Zuid-Afrika nog veel meer natuurschoon te bieden. De Panoramaroute is absoluut een van de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika en neemt je mee langs de mooiste landschappen van het land. Denk aan watervallen, valleien en zelfs de derde grootste canyon ter wereld, de Blyde River Canyon.

Hoewel de afstanden tussen de verschillende uitkijkpunten op deze route allemaal vrij kort zijn, kun je er toch het beste de hele dag voor uittrekken. Neem lekker de tijd om overal rond te kijken en foto’s te nemen. Bij bijna alle uitzichtpunten langs de route betaal je wel een kleine toegangsprijs. Ook zijn er overal souvenirkraampjes, picknickplaatsen en toiletten. Tip: de souvenirkraampjes bij de attracties langs de Panoramaroute zijn een stuk goedkoper dan op andere plekken, dus mocht je iets willen kopen, doe het dan hier!


De Panoramaroute loopt van noord tot zuid over de weg R532 in de provincie Mpumalanga, in het oosten van Zuid-Afrika. Het maakt niet uit in welke richting je de Panoramaroute rijdt. Dat hangt af van waar je verblijft. De meeste toeristen verblijven in Sabie, Graskop of Hazyview en rijden de Panoramaroute van zuid naar noord. Ook wanneer je van het Kruger Nationaal Park komt of daar naartoe gaat, kun je de route goed combineren door van zuid naar noord te rijden.

In dit artikel nemen we je mee langs de hoogtepunten van de Panoramaroute van het zuiden naar het noorden.

Hoogtepunten van de Panoramaroute

Graskop Gorge Lift Company

Het eerste hoogtepunt ligt vlak voor het dorpje Graskop aan de R533. De Graskop Gorge Lift is geopend in december 2017 en is dus gloednieuw. Met de glazen lift ga je meer dan 50 meter naar beneden, het tropische regenwoud in. Beneden zijn wandelpaden aangelegd die je door het bos leiden en borden geven je uitleg over de natuur. Je komt ook heel dicht bij de panorama-waterval en kunt hem van alle kanten bekijken. De toegangsprijs is iets duurder dan op andere plekken, maar het is zeker de moeite waard. Website: www.graskopgorgeliftcompany.co.za

The Pinnacle

Een kleine detour over de R534 brengt je naar dit uitzichtpunt: een bijzondere spitse rots met een hoogte van 30 meter. Het is een vrijstaande rots die verticaal opstijgt uit het dichte bos. Er zijn twee verschillende uitkijkpunten die beide een ander zicht op de rots geven.

 God’s Window

Vlakbij de Pinnacle ligt het volgende uitkijkpunt. Na een steile klim naar boven kom je bij een klein uitzichtpunt wat een geweldig panoramisch uitzicht biedt over de groene vallei die inmiddels al bijna een kilometer diep onder je ligt. Na een bezoek aan God’s Window is het mogelijk om een stukje regenwoud te bezoeken. In een klim naar boven loop je dwars door het dichtbegroeide bos.

Helemaal boven wacht weer een nieuw geweldig uitzicht. Dit is een van de populairste plekken van de Panoramaroute. Wanneer je niet van wandelen houdt of slecht ter been bent, is het raadzaam deze stop over te slaan en direct naar wonder view te gaan. Dit punt biedt namelijk hetzelfde uitzicht.

Wonder View

Dit is het hoogste uitzichtpunt van de route en ligt op maar liefst 1730 meter hoogte. Kun je geen steile klim maken? Sla dan God’s Window over en bezoek dit uitzichtpunt. Het biedt namelijk nagenoeg hetzelfde uitzicht terwijl het een stuk minder toeristisch is. Je kunt direct vanaf de parkeerplaats naar het uitzichtpunt lopen, en het is gratis!

Lisbon Falls

Een stuk verder volgt de hoogste waterval van Zuid-Afrika: de Lisbon Falls. Wanneer de R534 de R532 weer kruist moet je een klein stukje terug zuidwaarts rijden. Deze waterval valt maar liefst 90 meter in een kloof neer. De waterval is vernoemd naar de Portugese mijnwerkers die hier naar goud zochten. Je kunt een klein stukje door het veld lopen om de waterval vanaf het middelpunt te bekijken.

Berlin Falls

Het uitkijkpunt kijkt uit over de prachtige waterval van 45 meter. Dit is een van de mooiste watervallen van Zuid-Afrika. Ook hier kun je een stukje wandelen langs de waterval. Het hek zorgt er wel voor dat je niet te dichtbij kunt komen.

Potluck Boskombuis

Ongeveer op de helft van de Panoramaroute ligt Potluck Boskombuis, een klein braairestaurant middenin de natuur. Dit is een must see tijdens het rijden van de Panoramaroute. Om er te komen moet je een paar kilometer over een onverharde weg. Tijdens deze rit vraag je je af of het restaurant wel echt bestaat, want je kunt je haast niet voorstellen dat er in deze omgeving zoiets te vinden is.

Uiteindelijk zie je een toegangsweggetje met ‘restaurant’ erboven. Wanneer je er doorheen loopt, zie je een fantastische plek aan de Treurrivier waar je kunt zitten op boomstammetjes en een gerecht van de braai kunt bestellen. Het is een fantastische lunchplek met typisch Zuid-Afrikaanse gerechten op een wel heel bijzondere plek. Potluck Boskombuis is alleen in de middaguren geopend.

Bourke’s Luck Potholes

De volgende stop op de Panoramaroute is Bourke’s Luck Potholes. Deze bijzondere potholes zijn ontstaan door miljoenen jaren van watererosie, voortkomend uit de samenvloeiing van de rivieren de Treur en de Blyde (Afrikaans voor de ‘verdrietige’ en de ‘blije’ rivier). Door de snelle ronddraaiende bewegingen zijn er gaten van tot wel 6 meter ontstaan in de rotsformaties van 30 meter diep. Er is hierdoor een waar kunstwerk ontstaan.

De potholes zijn vernoemd naar goudzoeker Tom Bourke, die hier helaas nooit goud gevonden heeft. Wanneer je van fotograferen houdt, kun je hier je geluk niet op. Door de steeds wisselende kleuren kun je de meest onwerkelijke foto’s maken.

Er zijn wandelpaden aangelegd door het hele gebied die je de kans geven om recht boven dit unieke natuurverschijnsel te kunnen lopen. Je kunt verschillende routes nemen en door het hele gebied lopen. Neem voor deze stop dan ook ruim de tijd; het is veel meer dan alleen een uitzichtpunt. De entree kost ook iets meer. Bij de ingang is tevens een restaurant.

Lowveld View 

Deze plek ligt tussen Bourke’s Luck Potholes en het uitzichtpunt op de drie Rondavels. Het is een aanrader omdat het een zeer rustige plek is. Veel mensen slaan deze stop over en gaan gelijk door naar het hoogtepunt van deze route. Het is een prachtige plek waar je een geweldig uitzicht hebt op de vallei. Het is een van de mooiste uitkijkpunten langs de route en het is helemaal gratis.

Three Rondavels

Drie enorme groene rotsen die ruim 700 meter boven het landschap uitsteken vormen het eindpunt en tevens het hoogtepunt van de Panoramaroute. Dit punt biedt een panoramisch uitzicht op de Blyde River Canyon, de grootste groene canyon ter wereld. Deze bergen zijn vernoemd naar de traditionele Zuid-Afrikaanse huisjes met hun ronde vorm. Het is een schitterende plek.

De Panoramaroute eindigt hier. Vanaf hier zul je terug moeten rijden naar je accommodatie. Heb je nog tijd over? Bekijk dan deze tips in de omgeving.

Bezienswaardigheden in de omgeving van de Panoramaroute

Shangana Cultural Village in Hazyview

Shangana Cultural Village ligt in het dorp Hazyview, halverwege het Krugerpark en Graskop. Het is een pittoresk dorp waar je een inkijkje kunt nemen in het leven van het Shangaan-volk. Er is elk uur een tour en er is een leuke craft market. Het geeft je de kans om de bevolking financieel te steunen.

Elephant Whispers in Hazyview

Wanneer je op zoek bent naar een unieke en onvergetelijke ervaring met wilde dieren, is een bezoek aan Elephant Whispers in Hazyview niet te missen. De Elephant Whispers-ervaring laat je van heel dichtbij kennis maken met de zes prachtige olifanten aan de oevers van de Sabie-rivier. Wees getuige van hun intelligentie en de enorme vreugde die de olifanten ervaren wanneer ze met mensen omgaan. Je mag ze aanraken, voeren en ook een spannende rit is mogelijk waarbij je van het prachtige uitzicht kunt genieten en over hun leefwijze kunt leren.

Pelgrim’s Rest

Ongeveer 20 minuten rijden vanaf Graskop, over de prachtige Robber’s Pass die in de goudzoekersdagen berucht was om zijn vele bandieten en overvallen, ligt dit voormalig goudzoekersdorpje. Hier zijn winkeltjes, hotels en cafés te zien zoals ze ruim honderd jaar geleden eruitzagen tijdens de goudzoekersperiode. Je kunt een bezoek brengen aan het Royal Hotel, Pilgrim’s en Sabie News, de sfeervolle Church bar of neem een ouderwetse foto bij de Drezden Shop of House Museum.

Harrie’s Pancakes in Graskop

Dit enorm populaire restaurant in Graskop is beroemd vanwege de vele verschillende soorten pannenkoeken die ze serveren. Het is absoluut een aanrader om hier een pannenkoek te gaan eten. Als Nederlander kun je dit natuurlijk niet overslaan.

Mac-Mac Pools

Tussen Graskop en Sabie, langs de R532 liggen de Mac-Mac Pools vlakbij de gelijknamige waterval. Tijdens warme dagen kun je hier heerlijk pootjebaden en zwemmen. Er zijn zelfs kleedhokjes.

Watervallenroute

Op de weg van Graskop naar Sabie kom je langs verschillende watervallen. Ze zijn allemaal mooi en de moeite waard om naar te gaan kijken. Het blijft een schitterend natuurverschijnsel. Kies er paar uit en let ook op de loopafstanden vanaf de parkeerplaats. Er zijn watervallen waarvoor je een flink eind moet lopen en er zijn watervallen vrijwel direct naast de parkeerplaats.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 juli 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het rijden van de Panoramaroute in Zuid-Afrika, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Debbie Hameleers; Pixabay; Flickr.com/westewoud; Flickr.com/ptwo.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam