Australië reizen 728x90

Bezienswaardigheden op Samoa: de top-10

Samoa bezienswaardighedenSamoa is het kloppende hart van Polynesië, een kleine archipel waar je je helemaal kunt onderdompelen in een tropische eilandervaring. Deze verborgen parel in de Stille Zuidzee is de ideale bestemming voor een strandvakantie, met haar prachtige zandstranden en kristalheldere zee waar het wemelt van kleurrijk koraal. Je reist echter niet helemaal naar Samoa om enkel neer te ploffen op het strand. Op de eilanden is genoeg te doen, vooral als je meer wil zien dan de palmbomen aan de kust.

Samoa bestaat uit twee eilanden, Upolu en Savai’i, waarbij elk eiland zijn eigen unieke bezienswaardigheden heeft. Ga op ontdekkingstocht in het vochtige regenwoud, trek een middag uit om te zwemmen en te glijden bij magische watervallen en huiver bij het zien van surrealistische vulkaanlandschappen. Schreeuw mee met een gigantische waterfontein en neem een duik in de beroemdste oceaantrog ter wereld.

Zoek je accommodatie voor je vakantie naar Samoa?
Reserveer hier online een hotel of resort op Samoa

Naast al het natuurschoon heeft Samoa een eeuwenoude cultuur. De lokale bevolking is er zelfs in geslaagd hun 3000 jaar oude manier van leven te behouden. Je merkt al snel dat de Samoanen gastvrij zijn, maar ze zullen je helemaal omarmen als je mee gaat dansen tijdens een van hun culturele avondjes. De bekende Schotse schrijver Robert Louis Stevenson was zo gecharmeerd van de oude Polynesische tradities, dat hij er de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Ben je ook benieuwd hoe deze eilandstaat je hart kan veroveren? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden op Samoa!

Oceaantrog To Sua

Een van de bekendste en mooiste bezienswaardigheden van Samoa is To Sua, dat letterlijk ‘gigantisch zwemgat’ betekent. Het 30 meter diepe gat werd gevormd door de instorting van een onderwatergrot die in verbinding stond met de oceaan. Door duizenden jaren van erosie is een schitterend natuurlijk zwembad ontstaan, met misschien wel het meest kristalheldere water dat je ooit hebt gezien.

Samoa oceaantrog

Het turquoisekleurige water is omgeven door een weelderige jungle, dat je ongetwijfeld de nodige likes op Instagram zal opleveren. Maak wat foto’s, klim naar beneden via een steile houten ladder en spring in het water voor een verfrissende duik. Zwemmen in deze oceaantrog is een unieke ervaring die je niet snel zal vergeten! Je vindt To Sua aan de zuidoostelijke kust van het eiland Upolu. Een lokale familie runt de attractie, aan wie je een entreeprijs moet betalen.

Lalomanu Beach

Samoa is gezegend met schitterende stranden, de een nog mooier dan de ander. Het beroemdste is Lalomanu Beach aan de zuidkust van Upolu, dat ooit is uitgeroepen tot een van de beste stranden ter wereld. De idylle is compleet op dit langgerekte witte zandstrand, met palmbomen, een heldere turquoise zee en vrolijk gekleurde strandhuisjes waar je half in de buitenlucht kunt overnachten.

Samoa strand

Je kunt er zonnebaden, een potje strandcricket spelen of genieten van het uitzicht op de kleinere eilandjes voor de kust. Snorkelaars en duikers zijn in voor een traktatie, want de omliggende lagune is een beschermd zeereservaat en de thuisbasis van een scala aan tropische zeedieren. Vlakbij zijn een paar resorts waar je kunt overnachten.

Piula Cave Pool

Een ander natuurlijk zwembad op Samoa is de Piula Cave Pool, dat ook door vulkanische activiteit is gevormd. Door het instorten van het plafond van een onderwatergrot ontstond een poel met koel zoet water. Ook al is de oceaan vlakbij, zout water vind je hier niet. Het zoete water is afkomstig uit een natuurlijke bron die uit een grot naar de zee stroomt.

Neem een duik in het verfrissende grotzwembad en laat je betoveren door de reflectie in het water van de omringende rotsen. Je bent niet de enige, want zowel onder locals als onder toeristen is dit een populaire plek om te zwemmen. De Piula Cave Pool ligt bij een Methodistenkapel op het eiland Upolu. Die kapel bevindt zich precies boven de monding van de grot. De christenen van deze kapel onderhouden de attractie en vragen om een toegangsprijs. Er zijn toiletten en strandhuisjes waar je je kunt omkleden.

Robert Louis Stevenson Museum

De Schotse schrijver Robert Louis Stevenson (1850-1895) is de beroemdste inwoner van Samoa. Hij is de auteur van bekende boeken als Treasure Island en Dr Jekyll and Mr Hyde, die de laatste zes jaar van zijn leven doorbracht op de archipel. Stevenson wist zich goed aan te passen aan de lokale levensstijl, dat hij al snel enorm populair werd onder de Samoanen. Zijn voormalige landhuis is liefdevol gerestaureerd en biedt nu onderdak aan het Robert Louis Stevenson Museum.

Je komt meer te weten over het leven van de beroemde auteur en ziet historische zwart-wit foto’s van zijn verblijf op het eiland. Tijdens een rondleiding neemt een gids je mee door elke kamer van het huis. Maak ook even een wandeling door de weelderige tuin van het landgoed, vlakbij de hoofdstad Apia. Mocht je een hele grote fan zijn, dan kun je zijn graf bezoeken bovenop de berg Vaea. Er staat je een geweldig uitzicht te wachten, maar neem wel water en muggenspray mee.

Alofaaga Blowholes

De Alofaaga Blowholes zijn een van de leukste bezienswaardigheden op het eiland Savai’i. Hier worden de golven van de zee regelmatig met extreme kracht door enkele onderwatertunnels geduwd, waarna het zeewater ontsnapt via enkele geërodeerde gaten aan de oppervlakte. Zodoende levert dat een enorme waterexplosie op. De waterstraal schiet soms honderden meters de lucht in. Het lijkt een beetje op de geisers in IJsland, maar dan zonder het vulkanische geborrel onder de aardoppervlakte.

Dit natuurwonder heeft wel een vulkanisch tintje, want de onderaardse tunnels en gaten zijn lang geleden door lavastromen ontstaan. Het natuurlijke spektakel is om de paar seconden te aanschouwen. Zoals andere toeristen kun je mee schreeuwen als er weer een explosie plaatsvindt bij dit blaasgat. Of gooi een kokosnoot in het gat en zie hoe die ongelooflijk ver de lucht in vliegt. Je kunt het beste een beetje afstand bewaren om geen kokosnoot op je hoofd te krijgen.

Papaseea Sliding Rock

Samoa heeft geen echter waterpretparken, maar de Papaseea Sliding Rock lijkt er een beetje op. Dit zijn watervallen waar je niet alleen naar kunt kijken, maar waar je ook vanaf kunt glijden. Hier zijn een paar natuurlijke waterglijbanen ontstaan nadat er duizenden jaren water over de rotsen is gestroomd. Daardoor zijn de rotsen helemaal afgesleten en glad en glibberig geworden.

Er is een glijbaan van 5 meter voor volwassenen en er zijn drie kleinere van 3 meter, geschikt voor kinderen. Als achtergrond heb je een weelderige jungle – ook niet slecht! Je bereikt de watervallen door 100 treden af te dalen. Teenslippers zijn op zich prima, maar je kunt beter waterschoenen dragen als je er meerdere keren vanaf wilt glijden. Daardoor heb je meer grip om omhoog te klauteren.

Een avondje Fiafia

Zang en dans zijn een onmisbaar onderdeel van de lokale cultuur op Samoa, dus zorg dat je een keer een Fiafia-avond bijwoont. Tijdens zo’n kleurrijk avondje zie je traditionele inheemse dansen die soms al eeuwen worden uitgevoerd. Raak in extase bij de fa’ataupati, een snelle en energieke klapdans die door mannen wordt uitgevoerd. Indrukwekkend is de siva afi, oftewel de ‘vuurdans’. Jonge mannen halen allerlei capriolen uit met een groot mes met brandende vlammen aan beide uiteinden, allemaal op het ritmische geluid van een houten trommel.

De meeste resorts organiseren één of twee keer per week een Fiafia-avond, waarbij de lokale dorpelingen langskomen om te zingen, te dansen en muziek te maken. Als gast krijg je tijdens zo’n avond traditionele Samoaanse gerechten geserveerd. Als je niet van dansen houdt moet je je een beetje verdekt opstellen, want de kans is groot dat je uiteindelijk ook mee moet dansen.

Benieuwd naar traditionele dans en demonstraties van Samoa?
Boek hier een tour naar de beste culturele show van Samoa

Lavavelden van Saleaula

Wil je een spookachtige plek zien op Samoa? Een van de populairste bezienswaardigheden zijn de lavavelden van Saleaula, aan de noordkust van het eiland Savai’i. Door een vulkaanuitbarsting van Mt Matavanu tussen 1905 en 1911 werden vijf dorpen onder gesmolten lava bedolven. Het is nu een griezelige en fotogenieke plek met lavaheuvels en de ruïne van een kerk die voor de helft met lava is gevuld. Het dak is ingestort en gesmolten op de vloer.

Opmerkelijk is Virgins Grave, het maagdelijke graf. Dit is het graf van meisje dat zo puur geweest zou zijn, dat de lava er omheen stroomde en het onaangeroerd liet. De lavavelden zijn een fascinerend geologisch fenomeen waarin je nog steeds de rimpelingen van de stroom kunt terugzien. Je kunt deze bezienswaardigheid makkelijk bezoeken met een tour. Je komt dan ook langs een markt en een opvangplek van schildpadden.

Wil je een bezoek brengen aan de lavavelden van Saleaula?
Boek hier een tour langs de noordkust van het eiland Savai’i

Afu Aau watervallen

De Afa Aau-watervallen zijn misschien wel de beste plek om te ontsnappen aan de tropische hitte op Samoa (buiten de zee dan). Dit is een spectaculaire waterval in het zuidoosten van het eiland Savai’i die vanuit het regenwoud diep in een natuurlijk zwembad stroomt. De poel is in het midden erg diep, maar aan de rand kun je wel staan. De hoofdwaterval mondt uit in enkele kleinere watervallen, waardoor het een betoverende plek is om een paar keer in het water te duiken.

Voor een korte verkoelende tussenstop tijdens een trip op het eiland is dit de ideale plek. Je bereikt de watervallen via een onverharde weg en vlakbij is een toiletgebouw. Entreegelden worden verzameld bij de Samoaanse strandhuis op ongeveer 650 meter van de hoofdweg, waarna het nog 10 minuten lopen is voor het laatste stukje.

Palolo Deep Marine Reserve

Samoa is een geweldige bestemming als je van snorkelen en duiken houdt: er zijn duikspots in overvloed op de eilanden. Bijna geen duikspot is echter zo toegankelijk als het Palolo Deep Marine Reserve. Dit beschermde zeereservaat ligt op slechts 5 minuten lopen van het centrum van de hoofdstad Apia. Zodra je over het ondiepe rif zwemt, valt de grond weg en kom je terecht in een natuurlijk aquarium van 100 meter diep.

Het is een azuurblauw onderwaterparadijs met zeeschildpadden, rifhaaien en vele tropische vissen, omringd door een muur van kleurrijk koraal. Je kunt het beste bij vloed naar het onderwatergat zwemmen om het rif niet beschadigen. Er zijn toiletten, douches en kleedkamers en je kunt er een snorkeluitrusting huren. Een lokale familie beheert het zeereservaat en vraagt je om een toegangsprijs.

Voor het laatst bijgewerkt op 23 november 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden op Samoa, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Martin Valigursky/Shutterstock.com; Martin Vlnas/Shutterstock.com; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam