Beste bezienswaardigheden in Azerbeidzjan

Azerbeidzjan heeft meer spectaculaire bezienswaardigheden dan je zou denken. Het ‘land van vuur’ op de Kaukasus heeft brandende bergen, modder spuwende vulkanen, kristalheldere bergmeren en uitgestrekte steppes.

Maar het is niet alleen het natuurschoon dat een rondreis in Azerbeidzjan de moeite waard maakt. De voormalige Sovjet-republiek ligt op het kruispunt van Oost-Europa en West-Azië, met een eeuwenoude geschiedenis die talloze historische bezienswaardigheden heeft nagelaten. Door zijn ligging aan de Zijderoute vind je in Azerbeidzjan oude pittoreske steden met paleizen, kastelen, moskeeën en badhuizen.

In de hoofdstad Bakoe kun je de middeleeuwen opsnuiven rond de vorstelijke restanten van machtige dynastieën. Azerbeidzjan, dat met zijn gas- en olievoorraad een flinke rijkdom heeft opgebouwd, wil met grensverleggende architectuur ook zijn moderne gezicht laten zien. Wil een rondreis maken door dit gloedvolle land aan de Kaspische Zee? Lees hier meer over de 8 beste bezienswaardigheden in Azerbeidzjan!

Maagdentoren, Bakoe

De hoofdstad Bakoe heeft vele bezienswaardigheden, maar de Maagdentoren springt er (letterlijk) toch wel uit. Dit is het oudste gebouw in de middeleeuwse ommuurde stad van Bakoe, die waarschijnlijk dateert uit de 12e eeuw. Er zijn echter historici die menen dat het fundament al in 600 voor Christus zijn neergezet. Niemand weet precies waarvoor de 29 meter hoge toren precies is gebouwd, waardoor het bouwwerk omgeven is met legendes en mysterieuze verhalen.

De toren zou gebouwd zijn als vuurtempel voor het zoroastrisme, een oude religie uit Iran. Ook zou de toren gebruikt zijn als astronomisch observatorium. Het beroemdste verhaal gaat echter over een koningsdochter – maagd uiteraard – die van de toren sprong om te ontsnappen aan een gedwongen huwelijk. Vandaar ook de naam.

De Maagdentoren is nu een van de symbolen van Azerbeidzjan, waardoor die lange tijd pontificaal op de bankbiljetten van het land stond afgebeeld. Samen met het Shirvanshah-paleis (zie onder) staat de toren op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Binnenin zit een museum over de geschiedenis van Bakoe. Je kunt de wenteltrap beklimmen voor een mooi uitzicht over de oude ommuurde stad Icheri Sheher. Website: www.icherisheher.gov.az

Wil je meer ontdekken over de hoogtepunten van Bakoe?
Boek hier een tour met gids door het historische en moderne Bakoe

Yanar Dağ

Een van de meer bizarre bezienswaardigheden van Azerbeidzjan is de Yanar Dağ, de ‘brandende berg’, die dankzij de natuurlijke aardgas altijd brandt. Al sinds de oudheid flikkeren hier vlammen 3 meter de lucht in. Zo’n 4000 jaar geleden begonnen deze 116 meter hoge heuvel te branden en dat is sindsdien nooit meer opgehouden. Zelfs ontdekkingsreiziger Marco Polo schreef over het mysterieuze verschijnsel toen hij in de 13e eeuw over de Zijderoute door het land trok.

Yanar Dag in Azerbeidzjan

Het is van de verschijnselen waar Azerbeidzjan zijn bijnaam ‘het land van vuur’ aan te danken heeft. Yanar Dağ ligt op een heuvel die gevuld is gevuld is met een zak met aardgas. Door de poreuze bodem kon het gas spontaan ontsnappen. De hele omgeving is gevuld met de gaslucht en ook sneeuw en regen kunnen het branden niet stoppen.

Het was vroeger een religieuze plek waar de bevolking ‘spirituele inzichten en wijsheid’ opdeed, maar tegenwoordig is de brandende berg een van de populairste bezienswaardigheden van Azerbeidzjan. Yanar Dağ ligt op het schiereiland Absheron, 25 kilometer ten noorden van Bakoe. Je moet entree betalen om het indrukwekkende fenomeen te aanschouwen. Website: www.yanardag.az

Wil je de brandende berg bezoeken tijdens een dagtrip vanuit Bakoe?
Boek hier een privétour naar Yanar Dağ en de Ateshgah-tempel

Heydar Aliyev Cultural Center, Bakoe

Een symbool van het moderne Bakoe is het Heydar Aliyev Cultural Center, een schitterend futuristisch gebouw dat opvalt door zijn ronde vloeiende lijnen en welvingen. Scherpe hoeken zijn er niet vinden in dit cultureel centrum, dat is ontworpen door de beroemde Iraaks-Britse architecte Zaha Hadid. Met het opvallende ontwerp wilde de onafhankelijke regering van Azerbeidzjan korte metten maken met de starre en grauwe Sovjet-architectuur die nog op veel plaatsen in de hoofdstad te vinden is.

Hadid lijkt daarin geslaagd met dit gebouw, dat in één vloeiende beweging drie ruimtes met elkaar verbindt. Er staat zelfs geen enkele pilaar of paal om het dak te dragen! Het Heydar Aliyev Cultural Center ging open in 2012 en heeft een auditorium, een tentoonstellingszaal en een museum over de geschiedenis van het land en het leven van Heydar Aliyev. Hij was van 1993 tot zijn dood in 2003 president van Azerbeidzjan. Adres: 1 Heydar Aliyev Ave, Bakoe 1033, Azerbeidzjan. Website: www.heydaraliyevcenter.az

Paleis van de Shirvanshah, Bakoe

Een van de belangrijkste historische monumenten in Bakoe is het Paleis van de Shirvanshah. Het paleis stamt uit de 15e eeuw en is volgens Unesco een ‘parel’ van de Azerbeidzjaanse architectuur, waardoor het in 2000 tot Werelderfgoed is verklaard. Het prachtige complex van zandstenen muren en koepels is gebouwd voor het Shirvansjah-rijk, een machtige dynastie die vele eeuwen in Perzië heersten. Ooit had het paleis 52 kamers, maar daarvan is nog maar een klein deel over. Verder bestond het complex uit een mausoleum, een moskee met minaret, een badhuis en de oostelijke poort (de ‘Murad-poort’). Sinds 1964 is het een museum. Website: www.icherisheher.gov.az

Moddervulkanen

Azerbeidzjan heeft meer moddervulkanen dan in enig ander land in de wereld. Er zijn meer dan 400 plekken waar modder uit de grond wordt gespuugd! De vulkanen ontstaan door gasbellen onder de oppervlakte van de aarde die tot uitbarsting komen. Via zwakke plekken in de aarde banen ze zich naar buiten en spuwen modder de lucht in. In tegenstelling tot gewone vulkanen kunnen de moddervulkanen erg koud zijn. Je vindt de moddervulkanen vooral in het kustgebied. Een van de bekendste is de Garasu-vulkaan, die modder liefst 1000 meter de lucht in spuit. ► Boek hier een privétour naar de moddervulkanen van Azerbeidzjan vanuit Bakoe

Absheron Nationaal Park

Absheron Nationaal Park is de perfecte plek om de flora en fauna van Azerbeidzjan te ontdekken. Het natuurreservaat ligt op het uiterste puntje van het Absheron-schiereiland, zo’n 60 kilometer ten oosten van Bakoe. Het gebied ligt aan de Kaspische Zee en bestaat uit droge steppes, glooiende duinen en een woestijnachtig landschap. In het park leven meer dan 50 verschillende soorten zoogdieren en vogels, waaronder gazellen, jakhalzen, dassen, slangen en schildpadden. Langs de kust zwemt de bedreigde Kaspische zeehond, een van de kleinste zeehonden ter wereld. Er zijn verschillende eco-lodges waar je kunt overnachten.

Sheki

Op de beboste hellingen in het noordwesten van Azerbeidzjan ligt Sheki (Şəki), een van de oudste nederzettingen van de Kaukasus. Sheki zou al 2500 jaar oud zijn en was een belangrijke stad op de Zijderoute. Het stond bekend om de prachtige zijde, en nog steeds kun je hier sierlijke borduurwerken en lokaal handwerk vinden. Sheki is een van de meest pittoreske steden van Azerbeidzjan met volop bezienswaardigheden, van kastelen en paleizen tot moskeeën en oude badhuizen. Een topattractie is het Paleis van Shaki Khans, gebouwd zonder één enkele spijker. Het paleis en het historische centrum van Sheki staan sinds 2019 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Lake Göygöl

Voor schitterend natuurschoon moet je naar Lake Göygöl, dat beschouwd wordt als het mooiste meer van Azerbeidzjan. Het kristalheldere en diepblauwe meer is in de 12e eeuw ontstaan door een aardbeving en betekent letterlijk het ‘Blauwe Meer‘. Het ligt op een hoogte van 1500 meter, in de uitlopers van het Murovdag-gebergte en omringd door weelderige groene bossen. Dit is misschien wel een van de beste bezienswaardigheden van Azerbeidzjan als je Insta-likes wilt scoren.

In het verleden was de schoonheid van het meer een bron van inspiratie voor Azerbeidzjaanse kunstenaars, muzikanten en schrijvers. Lake Göygöl maakt deel uit van het Göygöl Nationaal Park, met 19 kleine en grote bergmeren. Het gebied is pas sinds de zomer van 2015 te bezoeken. Nu is het een populair toeristische gebied, waar vooral in de lente en de zomer veel vakantiegangers op af komen. Het meer ligt 45 kilometer ten zuiden van Ganja, de tweede stad van Azerbeidzjan.

Voor het laatst bijgewerkt op 7 juni 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Azerbeidzjan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/GekaSkr/jackmalipan; leszczem/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam