Tips voor een vakantie in Azerbeidzjan

Azerbeidzjan: een introductie

Een vakantie in Azerbeidzjan beleef je in ‘het land van vuur’, een voormalige Sovjetrepubliek in Centraal-Azië die zijn rijkdom heeft vergaard met gas en olie. Het is een bestemming die zijn bijnaam ruimschoots eer aan doet. Je vindt er de grot van Azoch, met de oudst bekende vuurplaats in de menselijke geschiedenis. Het vuurtje werd hier zo’n 600.000 jaar geleden aangestoken.

Azerbeidzjan heeft de Yanar Dağ, de ‘brandende berg’, die dankzij de natuurlijke aardgas het hele jaar door brandt. Je vindt er meer dan 400 moddervulkanen, meer dan enige ander land in de wereld. En de hoofdstad Bakoe heeft de Flame Towers, drie wolkenkrabbers die door hun vorm aan gigantische vlammen doen denken. Het zijn slechts enkele eigenaardigheden die een vakantie in Azerbeidzjan de moeite waard maken. Een land met een buitengewoon landschap, van met sneeuw bedekte bergen tot zanderige woestijnen en tropische bossen. Waar Bakoe met zijn moderne architectuur en exclusieve boetieks op het ‘Dubai’ van de Kaukasus gaat lijken en waar je in het noordelijke Kaukasusgebergte beren, wolven, luipaarden en nomadische herders kunt tegenkomen.

Niet zelden zijn de attracties en ervaringen ronduit bizar, zoals de ‘stad’ Neft Daşları die in de Kaspische Zee op boorplatformen is gebouwd, inclusief winkels en hotels. Soms is een vakantie gevaarlijk, als je een bezoek brengt aan de regio Nagorno-Karabach, dat zichzelf onafhankelijk heeft verklaard (en door niemand wordt erkend). Azerbeidzjan is een trotse islamitische staat waar je probleemloos alcohol kunt drinken, waar de meeste mensen minstens één gouden tand hebben en waar brood heilig is. Als je het per ongeluk laat vallen, moet je het kussen.

AzerbeidzjanAzerbeidzjan in een notendop

– Oppervlakte: 86.600 vierkante kilometer (twee keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 9.961.396 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 115 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Baku;
– Talen: Azerbeidzjaans;
– Munteenheid: Azerbeidzjaans Manat (AZN);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 17.400 (2017).

Informatie over visum Azerbeidzjan

Moskee in de hoofdstad Bakoe

Staatsburgers uit Nederland hebben een visum nodig voor een vakantie in Azerbeidzjan. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 3 maanden geldig is. Voor het aanvragen van een visum heb je twee kleurenpasfoto’s, een kopie van je vliegticket en een hotelreservering nodig. Voor een privébezoek moet je ook in het bezit zijn van een uitnodiging van je gastvrouw, -heer of -organisatie.

De behandeling van een visumaanvraag duurt ongeveer 15 dagen. Een visum kun je aanvragen bij de Ambassade van Azerbeidzjan in Den Haag. Als je in je paspoort een stempel hebt van de onafhankelijke republiek Nagorno-Karabach, krijg je geen visum en wordt je ook niet toegelaten tot het land.

Overnachten in Azerbeidzjan

Voor overnachten in Azerbeidzjan heb je vooral in de hoofdstad Baku een ruime keuze uit hotels. Door de olie- en gasindustrie komen er veel zakenreizigers naar het land, en daar lijkt een groot deel van de accommodatie op afgestemd. Lees hier meer over overnachten in Azerbeidzjan

Communicatie in Azerbeidzjan

Internationaal toegangsnummer: +994.
Alarmnummer ambulance: 103.
Alarmnummer politie: 102.
Alarmnummer brandweer: 101.

Tijdsverschil met Azerbeidzjan

In Azerbeidzjan is het 3 uur later dan in Nederland. Azerbeidzjan kent net als Nederland een zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober.

Elektriciteit in Azerbeidzjan

De elektriciteit in Azerbeidzjan is 220-230 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor Nederlandse en Belgische 2-polige stekkers, dus een wereldstekker is niet nodig.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 januari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Azerbeidzjan, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Nog meer reistips
Filter by
Post Page
Reisnieuws Azië Georgië
Sort by