Overnachten in Cambodja

Cambodja overnachtenDoor de ontwikkeling van het toerisme zijn er steeds meer mogelijkheden om te overnachten in Cambodja. In de hoofdstad Phnom Penh, in Siem Reap bij het tempelcomplex Angkor Wat en de zuidelijke havenstad Sihanoukville is er een ruime keuze hotels, guesthouses en hostels. Ook de internationale hotelketens zijn in de Cambodjaanse steden neergestreken.

Buiten deze drie steden is de keuze wat beperkter, maar er in elke plaats zijn er meestal wel enkele hotels en guesthouses. In landelijke gebieden en in kleine dorpen kun je soms kiezen voor een homestay, waarbij je tegen een kleine vergoeding bij een gastgezin slaapt.

Cambodja heeft verder ook wat bijzondere plekken waar je terecht kunt, zoals drijvende rivierlodges en bungalows die verborgen liggen in de jungle. Daarnaast zijn er enkele privé-eilanden waar je kunt overnachten, zoals in het resort op het eiland Song Saa. Kamperen is alleen mogelijk in nationale parken en reservaten.

Zoek je charmante accommodatie voor je vakantie in Cambodja?
Reserveer hier online een hotel of guesthouse in Cambodja

Overnachten in Cambodja erg goedkoop. Enkele jaren geleden was de gemiddelde prijs van een hotelkamer in Phnom Penh nog de laagste ter wereld. Voor de toeristische centra is het aan te raden te reserveren tijdens het hoogseizoen, van november tot en met februari. Ook tijdens het Cambodjaanse Nieuwjaar (Khmer Nieuwjaar) half april is accommodatie snel volgeboekt.

Hotels in Cambodja

Hotels vind je in heel Cambodja, in alle varianten. Je kunt terecht in goedkope familiehotels en saaie zakenhotels, maar ook in chique boetiekhotels en idyllische resorts die gebouwd zijn in de traditionele Khmer-stijl. De meest luxe hotels zijn te vinden in de hoofdstad Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville, de drie plaatsen die het populairst zijn bij toeristen. Ook in Kampot, de uitvalsbasis voor Bokor National Park, is goede accommodatie te vinden.

De betere hotels hebben uitstekende voorzieningen als een zwembad, fitnesscentrum, massageservice en een mooi uitzicht vanuit je kamer. Een iconische plek om te verblijven is Grand Hotel d’Angkor in Siem Reap, een van de beste hotels van Cambodja. Dit elegante 5-sterrenhotel in witte koloniale stijl opende al in 1932 de deuren. Vanaf ongeveer $ 75 kun je in een luxe hotel overnachten, en dat is aanzienlijk goedkoper dan in de meeste andere Aziatische landen.

Grand Hotel d'Angkor in Siem Reap

Als je gaat backpacken in Cambodja, heb je al een kamer in een budget hotel vanaf zo’n $ 7 per nacht. Je verblijft dan meestal in of bij het stadscentrum, je hebt wifi en je krijgt een continentaal ontbijt. Als je bereid bent iets meer uit te geven, vanaf $ 20 per nacht, kun je overnachten in een meer comfortabel hotel met zwembad, airconditioning, restaurant en wasseretteservice.

Een deel van de hotels in Cambodja heeft sterren toebedeeld gekregen van het Ministerie van Toerisme, variërend van 1 ster tot 5 sterren. Je moet dit overigens met een korreltje zout nemen. Verreweg het grootste deel van de hotels is niet beoordeeld en heeft geen sterren. Eigenlijk is de gevraagde prijs voor een hotelkamer de enige leidraad voor de kwaliteit, al is het niet de beste. Vraag altijd of je de kamer mag zien, voordat je je creditcard overhandigt bij het inchecken.

Hostels en guesthouses in Cambodja

Je kunt het goedkoopst overnachten in een hostel of guesthouse, waarvan het aanbod in Cambodja enorm is toegenomen de laatste jaren. Tussen de $ 5 en $ 10 heb je al een bed. In hostels kun je terecht in een slaapzaal, maar je kunt beter een paar dollar extra uittrekken voor een eigen kamer. De kamers zijn meestal schoon en netjes met katoenen lakens, een plafondventilator en een handdoek.

Met uitzondering van de goedkoopste guesthouses heb je vrijwel altijd de beschikking over een eigen badkamer met westers toilet. Warm water heb je alleen in de wat duurdere guesthouses (en dan kun je vaak ook een duik nemen in een zwembad). In Sihanoukville en op de eilanden kun je ook overnachten in eenvoudige houten bungalows met luiken in plaats van ramen. Het ophangen van een klamboe is dan een must. Sowieso is het een goed idee om een muskietennet in je bagage te stoppen als je naar Cambodja gaat.

Als je op de bonnefooi rondreist in Cambodja, zal je bij aankomst in een stad of dorp vaak ‘verwelkomd’ worden door touts. Dat zijn opdringerige mannetjes die je naar een goedkoop guesthouse willen brengen, en daar dan commissie voor krijgen. Ga daar niet op in en volg je eigen pad. Als je van tevoren accommodatie hebt geboekt, sturen sommige hotels en guesthouses iemand om je (kosteloos) op te halen van de haven, het busstation of het vliegveld. Spreek dit duidelijk af.

Bij een wat langer verblijf kun je afdingen op de kamerprijs, maar hou er rekening mee dat accommodatie in Cambodja al erg goedkoop is. Veel guesthouses worden gerund door Cambodjaanse families die daar net van kunnen rondkomen. Er is soms overigens niet zoveel verschil tussen een guesthouse en een goedkoop hotel. Andersom zijn er budgethotels die zich ‘guesthouse’ noemen.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 juni 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Cambodja, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Davdeka/Shutterstock.com; Booking.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam