Tips voor een vakantie in El Nido, Palawan, Filipijnen

Door Sarah Mulder

El Nido, gelegen in de Bacuit Bay, is een waar paradijs voor backpackers en een stukje hemel op aarde. Waar je in de rest van de Filipijnen relatief weinig toeristen tegenkomt, zit het er hier opeens vol mee. En dat is natuurlijk niet zonder reden. De omgeving van El Nido bestaat uit paradijselijke eilandjes en prachtige stranden. Het water is hier zo kristalhelder dat, wanneer de oceaan drie meter diep is, je nog steeds de bodem kunt zien. Er zijn weinig plekken op aarde die het natuurschoon van deze plek doen overtreffen.

El Nido is een kustplaatsje op het eiland Palawan en ligt tussen gigantische rotsformaties. Dat het toerisme hier aanzienlijk meer aanwezig is dan in de rest van de Filipijnen, is ook te zien aan het dorpje dat gevuld is met toeristenbureaus en hotels. Het strand van El Nido is bezaaid met restaurantjes en in de zee liggen wel honderden bootjes. Maar ondanks de vele toeristen hangt er wel een lekker sfeertje en het maakt de bizar mooie omgeving El Nido tot een must wanneer je op vakantie bent in de Filipijnen.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond El Nido

Maak een boottocht

Wanneer je vakantie viert in El Nido, ontkom je niet aan een boottocht. Eilandhoppen is de nummer één activiteit die je gedaan moet hebben wanneer je hier ben geweest. Je kunt kiezen uit tour A, B of C die je naar de omliggende, onbewoonde, eilandjes brengt. Je zult versteld staan van al dat wondermooie natuurschoon en zo’n tour zal je dan ook levenslang bijblijven.

De meeste tours duren van 09.00 tot 16.00 uur en zijn inclusief een heerlijke lunch, bestaande uit verse vis en vers fruit. Ook krijgt iedereen en eigen snorkelset zodat je je ogen ook te kost kunt doen aan de bijzondere onderwaterwereld.

Tip: Wanneer je met vrienden bent (of wanneer je daar vrienden hebt gemaakt) is het raadzaam om een privéboot te huren. Niet alleen zit je dan met veel minder mensen op een bootje (en ook nog eens alleen met mensen die je vrienden zijn), ook kun je dan zelf bepalen wanneer je weg wilt, en waar je heen gaat. Wij hebben tegen onze schipper gezegd dat we om 07.00 uur wilden vertrekken, in plaats van om 09.00 uur wanneer de andere boten ook weg varen.

Ook hebben we de route omgekeerd gedaan. Zijn we begonnen waar de andere bootjes eindigen en eindigen we waar de andere bootjes begonnen. Zo hadden we de hele dag de paradijselijke eilandjes voor onszelf. En dat is echt niet altijd zo…

Kajakken

Naast de populaire boottocht is het ook heel leuk om voor een dag een kajak te huren en op deze manier de omliggende eilandjes te verkennen. Neem genoeg te drinken en te eten mee en ga picknicken op een verlaten bounty strand. Wel handig om ook een dry bag mee te nemen waar je je belangrijke spullen in kunt doen. Een onderwatercamera is op een plek als deze eigenlijk ook wel onmisbaar!

Stranden nabij El Nido

Het strand van El Nido is leuk om een biertje te drinken of om er een hapje te eten. Maar wanneer je een dagje op het strand wilt chillen, moet je toch naar de omliggende strandjes trekken. Zoals eerder genoemd liggen er in de zee bij El Nido onwijs veel bootjes, wat het zwemmen haast onmogelijk maakt. Ook kun je hierdoor niet lekker op het strand zonnebaden. Daarom is het veel fijner om een dagje naar de omliggende stranden te gaan.

Nacpan Beach ligt op drie kwartier rijden van El Nido. Je kunt ervoor kiezen om er met de tricycle heen te gaan, maar je kunt ook een scooter huren. Deze optie is wat avontuurlijker, het strand is namelijk niet heel makkelijk vindbaar. De stranden bij El Nido kunnen soms erg druk zijn en vol liggen met toeristen. Nacpan Beach is een stuk rustiger en hier zijn juist meer lokale mensen te vinden. Wanneer je echt de rust wilt opzoeken kun je hier ook overnachten.

Corong Corong Beach is een prachtig uitgestrekt strand waar je goed kunt zwemmen. Het strand is hier een stuk rustiger dan bij El Nido, maar toch zijn hier ook nog aardig wat mensen te vinden, maar wel op een gezellige manier. Op het strand heb je een aantal strandtentjes waar je wat kunt drinken en eten. Ook is de zonsondergang op dit strand prachtig te zien.

Praktische informatie over een vakantie in El Nido

Slapen, eten en drinken in El Nido

Door de vele toeristen zijn er vele hotels en restaurants. Ook betekent een toename van het toerisme een stijging van de prijzen. Helaas geldt dat ook voor deze plek. El Nido is niet heel goedkoop (voor Zuidoost-Aziatische begrippen dan). Ook heb je kans dat er in het hoogseizoen weinig plek is in de hotels. Dus wanneer je tijdens je vakantie een betaalbare overnachting wilt, is het handig om dit van te voren te boeken.

Qua eten heb je hier veel keus. Ik ben geen fan van de Filipijnse keuken, maar ik moet zeggen dat ik hier toch wel vaak heel lekker heb gegeten. Ga eten op een van de strandtentjes en bestel een visgerecht, je proeft de versheid! Vooral de sizzling squid (zinderende inktvis) was heerlijk. Naast de Filipijnse keuken kun je in El Nido terecht om je pizza- en burgerbehoeftes te stillen.

Vervoer naar El Nido

Vanaf Puerto Princesa en Port Barton rijden er elke dag minivans naar El Nido. Binnen El Nido zelf rijden er veel tricycles die jou naar je plek van bestemming kunnen brengen. Ook kun je een scooter huren en zelf de omgeving verkennen.

Nog enkele reistips over El Nido

Naast alle positieve dingen over deze fantastisch mooie plek waren er ook een paar negatieve aspecten die opvielen. Zo was de lokale bevolking over het algemeen verre van vriendelijk en erg chagrijnig. Ook werd je overal opgelicht en waren korte ritjes met de tricycle belachelijk duur. Afdingen hoort bij de Aziatische cultuur, maar hier lukte afdingen vaak niet eens. Op den duur werd dit erg vermoeiend en frustrerend, want je weet dat je 80 procent teveel betaalt.

Toch zijn dit niet de dingen die je onthoudt wanneer je weer thuis bent. Je droomt weg bij al het moois dat je hebt gezien en hebt meegemaakt, en dan vervagen de chagrijnige mensen en de ‘duurdere’ prijzen gelukkig als sneeuw voor de zon.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 juni 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over El Nido in Palawan, de Filipijnen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Sarah Mulder; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam