Rondreizen Japan

Mount Fuji, Japan

Tips voor het bezoeken van de hoogste berg van Japan

Vanuit Tokyo kun je makkelijk Mount Fuji bezoeken, de hoogste berg van Japan die al eeuwenlang een inspiratiebron is voor schilders, schrijvers, dichters, locals en toeristen. De besneeuwde bergtop van de 3776 meter hoge vulkaan kun je op heldere dagen zelfs zien vanuit de wolkenkrabbers in Tokyo, als er tenminste niet teveel smog in de lucht hangt.

Mount Fuji is het belangrijkste symbool van Japan, een mythische berg die omgeven is door spiritualiteit en legenden. Waar de naam ‘Fuji‘ precies vandaan komt, is niet met zekerheid bekend. Men denkt dat het vuur betekent. Mount Fuji is onlosmakelijk verbonden met de Japanse cultuur, die al sinds de oudheid wordt aanbeden en verheerlijkt. De top van de berg wordt als heilig beschouwd, waardoor er op en rond de berg talloze heiligdommen en pelgrimsroutes te vinden zijn.

Mount Fuji is een populair bedevaartsoord, al neemt dat niet weg dat vele gewone toeristen de berg bezoeken. Het is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Japan, waar elk jaar meer dan een miljoen mensen op afkomen. Niet gek, als je bedenkt dat veel mensen bij Japan als eerste de Mount Fuji voor zich zien.

Boek hier direct een tour of excursie voor het bezoeken van Mount Fuji:

Waarom je Mount Fuji moet bezoeken

Door zijn eenzame ligging schittert Mount Fuji door zijn natuurlijke schoonheid. De majestueuze berg rijst hoog boven het omliggende landschap uit, met bossen, dorpen en vijf meren. Mount Fuji maakt deel uit van Fuji-Hakone-Izu National Park, een prachtig natuurgebied met historische bezienswaardigheden dat op zichzelf al het bezoeken waard is. Sinds 2013 is de beroemde berg ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Met de natuurlijke schoonheid zou je bijna vergeten dat Mount Fuji een gevaarlijk kantje heeft. Het is nog altijd een ‘actieve’ vulkaan, al was de laatste uitbarsting in 1707. Wetenschappers houden de druk in de magmakamer onderin de vulkaan scherp in de gaten. Bij een verhoogde activiteit en aardbevingen volgen direct waarschuwingen en zou zelfs een deel van Tokyo onder vulkanische as worden bedekt. Op de website van het Japan Meteorological Agency kun je de meest recente waarschuwingen raadplegen: www.jma.go.jp

Mount Fuji ligt zo’n 112 kilometer ten zuidwesten van Tokyo. Je kunt de iconische berg bezoeken tijdens een dagtrip vanuit Tokyo of je kunt besluiten om er wat langer te blijven om te wandelen en van de natuur te genieten. Met de nodige ervaring kun je Mount Fuji ook beklimmen. Lokale tour operators organiseren klimexpedities naar de top, inclusief uitrusting en Engelstalige gids. Wie niet teveel moeite wil doen, kan de berg relaxt bewonderen vanuit de trein van Tokyo naar Osaka.

Beste tijd voor het bezoeken van Mount Fuji

De meeste reizigers willen Mount Fuji zien tijdens hun vakantie in Japan. De beroemdste berg van het land is echter niet altijd zichtbaar. Een wolkendek en verontreinigde lucht kunnen het uitzicht op de Mount Fuji flink belemmeren. Zelfs als je een week in Tokyo bent, kan de berg al die tijd achter de wolken schuilen.

Je kunt jezelf gelukkig prijzen als je Mount Fuji goed kunt zien. Het zicht is meestal beter tijdens de koudere seizoenen van het jaar dan in de zomer. Ook is het uitzicht vaak beter in de vroege ochtend- en late avonduren dan op het midden van de dag.

De grootste kans om Mount Fuji vanuit Tokyo te zien, is tussen november en februari. Volgens de statistieken zijn december en januari de beste maanden, met een kans van zo’n 80 procent. In Tokyo is het observatieplatform van de Tokyo Skytree een goede plek om de berg in de verte te kunnen bewonderen. Juli is de slechtste maand, met een kans van slechts 6½ procent.

Reizen naar Mount Fuji

Als je Mount Fuji beter wil zien en in een natuurlijke omgeving wilt aanschouwen, kun je beter naar de berg toe reizen. Het boeken van een dagtrip vanuit Tokyo is de makkelijkste manier om de berg te bezoeken. In de Japanse hoofdstad zijn vele tour operators die een excursie aanbieden naar Mount Fuji, waarbij je tevens de hoogtepunten in de omgeving aandoet. ► Bekijk hier de populairste tours en activiteiten naar Mount Fuji

Als je op eigen gelegenheid de berg wilt bezoeken, kun je vanuit Tokyo de trein of de bus nemen. De dichtstbijzijnde treinstations zijn Mt. Fuji Station en Kawaguchiko Station, aan de noordkant van de berg. Je kunt deze stations bereiken vanaf Shinjuku Station in het westen van Tokyo. De spoorwegmaatschappij voor deze treinen is Fujikyu Railway (www.fujikyu-railway.jp). Op loopafstand van beide treinstations zijn hotels, hostels en restaurants. ► Zoek hier een hotel of guesthouse in de omgeving van Mount Fuji

Sinds maart 2019 rijdt er een directe exprestrein van Shinjuku Station naar Kawaguchiko, de Fuji Excursion Limited Express. Deze trein rijdt een paar keer per dag en de reistijd is een kleine 2 uur (reserveren verplicht). Je kunt ook overstappen op Otsuki Station, dan bedraagt de reistijd 2 uur en 43 minuten.

Voor het bezoeken van Mount Fuji vanuit Tokyo kun je verder de bus nemen. De Fujikyuko Express Bus vertrekt vanaf Tokyo Station en doet er 2 uur over. Er rijden verschillende bussen per dag. Kijk voor informatie over de dienstregeling op de website: www.fujikyu.co.jp

Voor een langer verblijf rond Mount Fuji kun je naar Hakone, een prachtig natuurgebied met warmwaterbronnen ten oosten van de berg, Ook is het natuurgebied Fuji Five Lakes (met vijf meren) aan de noordkant een goede uitvalsbasis om van Mount Fuji te genieten.

Beklimmen van Mount Fuji

Het beklimmen van de Mount Fuji kan een onvergetelijke ervaring zijn. Jaarlijks klimmen meer dan 200.000 mensen naar de top en vooral in de weekenden kan het extreem druk zijn. Maar de expeditie is niet voor watjes. Onderschat het niet, regelmatig overlijden mensen die de Mount Fuji willen beklimmen. Zorg dat je goed bent voorbereid en getraind als dit avontuur op je bucketlist staat.

Het officiële klimseizoen duurt van begin juli tot begin september. Buiten die maanden is het beklimmen van de berg verboden wegens sneeuw, ijs, sterke wind en het risico op lawines. Er lopen vier verschillende routes naar de top van de berg: Yoshida, Subashiri, Gotemba en Fujinomiya. Langs deze routes vind je berghutten die klimmers onderdak, eten en drinken bieden. Als je heel fit en geoefend bent, kun je Mount Fuji in één dag beklimmen. Het is beter om rustig aan te doen en te overnachten in een berghut, zodat je geen last krijgt van hoogteziekte.

Yoshida route naar Mount Fuji

Van de vier routes is Yoshida het populairste onder klimmers. De beklimming duurt zo’n 5 tot 7 uur, terwijl je voor de afdaling gemiddeld 4 uur moet uittrekken. Op weg naar de top zijn veel berghutten. Voor de afdaling volg je een andere route, en daar zijn geen hutten langs de route.

Vanaf de treinstations Mt. Fuji en Kawaguchiko rijdt een bus naar Fuji Subaru Line 5th Station, het bergstation aan het begin van de route op een hoogte van 2300 meter. Hier zijn restaurants en winkels waar je water, voedsel en spullen voor je uitrusting kunt aanschaffen. Er is ook een observatieplatform en je kunt overnachten in het Fujikyu Unjokaku Hotel (www.unjokaku.jp).

Er geldt geen officiële toegangsprijs voor het beklimmen van de berg, maar je wordt wel geacht een donatie te geven van 1000 yen of meer voor milieubehoud en veiligheid voor de klimmers. Voor meer informatie over het beklimmen kun je de officiële website van Mount Fuji raadplegen, waar ook meldingen staan over drukte en weersomstandigheden: www.fujisan-climb.jp

Voor het laatst bijgewerkt op 9 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van Mount Fuji, Japan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/geargodz; Pixabay; Fujikyu Railway.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam