Rondreizen Japan

Tips voor een vakantie in Nagasaki, Japan

Door Eva de Reus

De Japanse havenstad Nagasaki bevindt zich aan de westkust van het zuidelijke eiland Kyushu. De stad ligt relatief ver weg van steden als Kyoto, Osaka en Tokyo en wordt daarom door veel mensen overgeslagen tijdens een vakantie in Japan.

Onterecht, want de stad heeft namelijk een interessante geschiedenis en bijzondere highlights. In de zeventiende tot de negentiende eeuw was Nederland het enige westerse land waar Japan handel mee dreef. Dit gebeurde allemaal in de haven van Nagasaki en daarom heeft de stad een bijzondere connectie met Nederland.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Nagasaki

Het eiland Dejima

Dejima is een klein kunstmatig eiland in de haven van Nagasaki. Als je meer wilt leren over de geschiedenis tussen Nederland en Japan, dan is dit de plek waar je moet zijn. Dejima was ruim 200 jaar lang een Nederlandse handelspost. De kooplieden en meesters van de VOC brachten hier hun tijd door, want zij mochten het eiland zelden verlaten.

Het eiland is inmiddels een museum. Vanwege de geschiedenis is er ook een informatieboekje verkrijgbaar in het Nederlands. De Nederlanders brachten onder andere suiker naar Japan. Om die reden kun je in het museum ook je eigen suikerspin draaien.

Breng een bezoek aan Nederland

Na een bezoek aan Dejima nog geen genoeg van gekregen van Nederland? Breng dan een bezoek aan het themapark Huis ten Bosch. Een Japanner was na een bezoek aan Nederland zo onder de indruk van ons land, dat hij besloot Nederland in het klein na te bouwen op een stuk land net buiten Nagasaki.

In het themapark vind je onder meer een replica van de Utrechtse Dom, het Centraal Station van Amsterdam, het stadhuis van Gouda en natuurlijk Paleis Huis ten Bosch. Om de gebouwen zo goed mogelijk na te maken zijn zelfs de bakstenen uit Nederland gehaald.

De Japanners hebben hun werk goed gedaan, want je waant je echt in je eigen kikkerlandje. In de gebouwen zelf is er weinig over van de Nederlandse sfeer. Het themapark is namelijk een combinatie van Nederland en Japanse technologie. Zo vind je er een restaurant met robots als bedienden. Website: www.huistenbosch.co.jp

Spookeiland voor de kust

Zo’n 15 kilometer voor de kust van Nagasaki ligt het eiland Hashima. Tot in de vorige eeuw werd hier steenkool uit de zee gewonnen. Het eiland ligt te ver weg van de haven en daarom werden de werknemers en hun familieleden op Hashima gehuisvest. De meer dan 5000 inwoners moesten door gebrek aan ruimte met meerdere gezinnen in een appartement wonen. Het was dan ook één van de dichtstbevolkte stukken land ter wereld.

Vanwege de vele tyfoons werd er om het eiland heen een grote stenen muur gebouwd om de gebouwen en werknemers te beschermen tegen de heftige golven. In de jaren zeventig werd de kolenmijn stilgelegd en moest iedereen het eiland verlaten. De gebouwen zijn inmiddels door de natuur behoorlijk verwoest. Door de grimmige sfeer die er hangt wordt Hashima ook wel een spookeiland genoemd. Een deel van het vervallen eiland is via een tour vanuit Nagasaki te bezoeken.

Nagasaki atoombom

Op 9 augustus 1945 werd een atoombom gegooid op Nagasaki, de tweede in de moderne geschiedenis. De Amerikanen hadden het eigenlijk op een andere stad gemunt, maar door slecht weer besloten ze voor Nagasaki te gaan. De bom, Fat Man genaamd, kwam boven het industriële gebied van de stad tot ontploffing en maakte bijna 150.000 slachtoffers. Na deze atoombom gaven de Japanners zich over.

In de buurt van ground zero vind je een museum over de atoombom en alle gevolgen die deze bom heeft gehad. Het museum gaat niet alleen over de geschiedenis, maar focust ook op de recente ontwikkelingen rondom kernwapens. Een museum waar je met je neus op de feiten wordt gedrukt en dat zeker een bezoek waard is. Website van het Nagasaki Atomic Bomb Museum: www.nagasakipeace.jp

Praktische informatie over een vakantie in Nagasaki

Overnachten in Nagasaki

Als je veel te voet wilt doen tijdens je vakantie in Nagasaki, doe je er goed aan om een hostel of hotel te boeken in de buurt van de haven of het treinstation. In deze omgeving vind je de meeste activiteiten, restaurants en winkelcentra. Voor een bezoek aan het museum over de atoombom zul je dan het openbaar vervoer moeten nemen, maar dat werkt gelukkig heel eenvoudig. De trams kunnen je vanuit het centrum bijna overal in Nagasaki naartoe brengen.

Eten en drinken in Nagasaki

Overal in Nagasaki zijn leuke restaurants en barretjes te vinden. Dineren op een mooie locatie? Ga dan voor een tafeltje bij een van de vele restaurants in de haven. Als je typisch Japans eten wilt uitproberen, zoek dan op de menukaart naar takoyaki (soort poffertjes met octopus) of okonomiyaki (Japanse pannenkoek).

Vervoer naar Nagasaki

Vanuit Nederland gaan er geen directe vluchten naar Nagasaki. Je zult moeten vliegen via Osaka of Tokyo. Vanuit deze steden kun je met de trein of langeafstandsbus naar Nagasaki reizen. Zowel de trein als de bus stoppen midden in het centrum van de stad.

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. In mei 2017 ben ik begonnen met een wereldreis en ik ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea. Volgens de belevenissen van mij en mijn vriend Dominic op ons YouTube-kanaal Jaar van de Wereld.

Voor het laatst bijgewerkt op 26 maart 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Nagasaki, Japan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eva de Reus; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam