Rondreizen Japan

Shibuya-kruispunt, Tokyo, Japan

Overstekende mensen vormen niet snel een attractie, maar het Shibuya-kruispunt is zeker een bezoek waard tijdens een vakantie in Tokyo. Dit is het drukste kruispunt ter wereld, waar op piekmomenten liefst 3000 mensen tegelijk de zebrapaden oversteken! Het is een gekrioel van jewelste, als de voetgangerslichten op groen springen en op vijf enorme zebrapaden duizenden mensen – komend van alle kanten en hoeken – naar de overkant van de straat wandelen.

In Japan lopen mensen niet vaak door rood, dus confrontaties met automobilisten worden grotendeels vermeden. Maar ook de voetgangers zelf zijn behendig genoeg om niet tegen elkaar te botsen. Zelfs als de helft van de massa op zijn smartphone zit te sturen tijdens het oversteken, komen fysieke aanrakingen zelden voor. Japanners zijn gewend aan drukte en grote menigtes, dus dat geldt ook op het drukste kruispunt ter wereld.

Het is indrukwekkend om het Shibuya-kruispunt een tijdje te aanschouwen en een paar keer over te steken, al vergt het wat moed om in het midden een selfie te maken 🙂 De hectiek wordt nog eens uitvergroot door drie enorme televisieschermen op gebouwen rond de kruising, die de hele dag beelden uitzenden. Op vrijdagavond en zaterdagavond is het Shibuya-kruispunt nog spectaculairder met alle neonreclame, knipperende advertenties en verlichting, waardoor het aan Times Square in New York doet denken.

Wil je het Shibuya-kruispunt wat langer bewonderen, dan kun je proberen een plekje achter het raam te veroveren bij de Starbucks aan het verkeersplein (dit is ook een van de drukste vestigingen van de koffieketen). Je kunt ook naar het dakterras Mag’s Park (www.magnetbyshibuya109.jp) boven het warenhuis Shibuya 109, waar je van 11.00 uur ‘s ochtends tot 23.00 uur ‘s avonds terecht kunt voor een uitzicht over het iconische kruispunt. Met de overweldigende mensenstromen is het niet verwonderlijk dat het Shibuya-kruispunt regelmatig in Hollywood-films heeft gefigureerd, waaronder Lost in Translation, The Fast and the Furious en Resident Evil.

Het drukste kruispunt ter wereld ligt vlakbij Shibuya Station, een groot knooppunt van metro’s en treinen in Tokyo. Dit is een van de redenen waarom het er altijd zo druk is, want het trein- en metrostation verstouwt 2½ miljoen mensen per dag. Veel metro-uitgangen omringen de kruising, maar het is ook een populaire ontmoetingsplek voor inwoners van Tokyo. Shibuya is een levendige wijk met trendy winkels en veel cafés, bars en uitgaansgelegenheden.

Het Shibuya-kruispunt heeft misschien niet die historische betekenis van andere beroemde pleinen, maar het geeft een beeld van de Japanse hoofdstad vandaag de dag: veel mensen, veel actie en veel plezier.

Voor het laatst bijgewerkt op 28 maart 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Shibuya-kruispunt in Tokyo, Japan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/sepavone.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam