Wat te doen in Melaka, Maleisië: 10 tips!

Melaka wat te doenMelaka staat bekend als de culturele hoofdstad van Maleisië, en is een absolute aanrader tijdens een rondreis in het land! In Melaka – ook wel geschreven als Malacca of Malakka – maak je een reis door vijf eeuwen geschiedenis. Je ziet er de koloniale overblijfselen van de Portugezen, Nederlanders en Britten, die zich één voor één settelden aan de Maleisische westkust. Melaka heeft een ‘Nederlands plein’ dat eruitziet als een tropische versie van een gemoedelijk dorp in de provincie, met een kerk, stadhuis en klokkentoren.

Ook de Chinezen drukten hun stempel op Melaka. Lang geleden vestigden vele Chinese families zich hier aan de kust, aangetrokken door de mogelijkheden om handel te drijven met het westen. Je zwelgt in de geschiedenis in deze kleurrijke stad, met zijn kerken, tempels en historische monumenten. Niet voor niets staat de hele oude binnenstad op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Maar je kunt je ook tegoed doen aan – misschien wel – het beste streetfood van Zuidoost-Azië. Melaka is de bakermat van de Nyonya-keuken, met unieke fusion-gerechten die de Chinese en Maleisische gastronomie met elkaar verweven.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Melaka?
Reserveer hier online een hotel of guesthouse in Melaka

De meeste hotspots liggen op loopafstand van elkaar, wat Melaka erg overzichtelijk maakt. Je kunt de havenstad makkelijk bezoeken vanuit Kuala Lumpur, want het is een busrit van slechts 2 uur. Er worden verschillende dagtochten en tours aangeboden vanuit de Maleisische hoofdstad, maar Melaka is leuk genoeg om er een paar dagen door te brengen. Maak een riviercruise, bezoek interessante musea en sta stil bij de afbrokkelende bouwsels die onze voorouders er hebben achtergelaten. Hier vind je 10 tips wat te doen in Melaka!

Bewonder het Stadhuys

Als Nederlander ga je natuurlijk eerst naar het Stadhuys, een opvallend terracottarood gebouw aan de rivier van Melaka. Dit is het oudste overgebleven bouwwerk van de Nederlanders in het verre oosten. Het werd gebouwd tussen 1641 en 1660 op de ruïnes van een Portugees fort en was lange tijd de officiële residentie van Nederlandse gouverneurs aan de Maleisische kust. Het stadhuis in de Noord-Hollandse stad Hoorn diende als voorbeeld.

Melaka Stadhuys

Oorspronkelijk was het gebouw wit geverfd, net als andere Nederlandse koloniale gebouwen in Zuidoost-Azië, maar de Britten gaven het een rood kleurtje. Tegenwoordig zit hier het Museum voor Geschiedenis en Etnografie, met een collectie voorwerpen die de cultuur en geschiedenis van Melaka belichten. Ook de koloniale overheersing door de Portugezen, Nederlanders en Britten komt aan bod. Het Stadhuys ligt aan een mooi plein met een zalmrode klokkentoren: een van de meest fotogenieke plekken van Melaka! Adres: Bandar Hilir, 75000 Malakka, Maleisië.

Christ Church Melaka

Direct naast het stadhuis staat de Christ Church Melaka, dat ook opvalt met zijn heldere rode kleur en witte kruis bovenin. De kerk is in 1753 gebouwd door de Nederlanders om te vieren dat ze honderd jaar de baas waren in de Maleisische havenstad. Ook deze kerk was aanvankelijk wit, waarbij de bakstenen helemaal uit Zeeland werden verscheept. De Britten pakten de rode verfkwast erbij na de overname van Melaka en maakten er een Anglicaanse kerk van.

Christ Church in Melaka

Nog steeds vinden er gebedsdiensten plaats, en daarmee is het de oudste nog functionerende protestante kerk in Maleisië. Je mag gratis naar binnen om het donkere interieur te bewonderen, met de gepolijste houten kerkbanken die uitkijken op het altaar. Op de vloer liggen grafstenen van Nederlanders die in Melaka hebben gewoond. Adres: Gereja Christ, Jalan Gereja, Bandar Hilir, 75000 Malacca, Maleisië.

Wandel door Jonker Street

Wat je zeker moet doen in Melaka, is een wandeling maken door de Jonker Street. Op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond verandert de straat in een bruisende avondmarkt met eetkraampjes, straatventers en live muziek. Volgens sommige reizigers krijg je hier het beste streetfood van Zuidoost-Azië. Er zijn in ieder geval genoeg Maleisische hapjes om te proberen, van kip-rijstballetjes tot romig kokosijs. Of doerian-ijs – het is niet zo erg als het lijkt!

Melaka Jonker Street

Bij kraampjes kun je behalve eten ook andere dingen kopen, zoals souvenirs, handwerk, snuisterijen en elektronica. Het kan druk zijn in de weekenden, maar het is een geweldige manier om de avond door te brengen. Ook overdag is de straat levendig, met talloze souvenirwinkels, eethuisjes, kledingzaken en antiekwinkels. Jonker Street loopt midden door de Chinatown van Melaka en heet eigenlijk Jalan Hang Jebat. Het is niet precies bekend waar de naam ‘Jonker’ vandaan komt.

Chinese tempel Cheng Hoon Teng

Van alle tempels in Melaka is Cheng Hoon Teng de beroemdste. Dit is de oudste Chinese tempel van Maleisië, gebouwd in 1645 door de Chinese kapitein Lee Wei King (die toen voor de Nederlandse VOC werkte). De tempel is schitterend om te zien, met het verfijnde houtsnijwerk, de decoratieve muurschilderingen en goudkleurige sculpturen van feniksen en draken. De tempel is nog steeds een belangrijke heilige plaats voor Chinese boeddhisten in Melaka. Een bezoek is een geweldige manier om meer te weten te komen over hun cultuur en geschiedenis. De tempel ligt vlakbij Jonker Street. Adres: 25, Jalan Tokong, Kampung Dua, 75200 Melaka, Maleisië. Website: www.chenghoonteng.org.my

A’Famosa Fort

De bekendste bezienswaardigheid uit de Portugese tijd is het fort A’Famosa (een verbastering van the famous – ‘de beroemde’). De vesting werd in 1511 gebouwd door Alfonso de Albuquerque, de leider van de Portugese vloot die Melaka veroverde. Het is daarmee een van de oudste nog bestaande Europese bouwwerken in Zuidoost-Azië. Alfonso ronselde slaven voor de bouw van het fort dat de nieuwe Portugese kolonie moest beschermen.

Het fort lag oorspronkelijk uitgestrekt over een heuvel en was enorm groot, met meerdere verdiepingen, woningen, ziekenhuizen, wachttorens en vijf kerken. Alleen de afbrokkelende hoofdpoort Porto de Santiago staat nu nog overeind, die ook nog door de Nederlanders is gereconstrueerd. Adres: Jalan Parameswara, Bandar Hilir, 78000 Alor Gajah, Melaka, Maleisië.

Maak een cruise over de Melaka-rivier

Een cruise over de Melaka-rivier is een van de leukste dingen om te doen in de stad. De rivier is de plek waar het allemaal begon 500 jaar geleden, waar de eerste handelaren zich vestigden en waar de koloniale machten hun territorium verdedigden. Tijdens de Malacca River Cruise van 45 minuten vaar je over de 9 kilometer lange handelsroute en zie je de kleurrijke delen van Melaka.

Melaka riviercruise

Je passeert gerestaureerde huizen, tempels en kerken en een stukje landelijk gebied. Een cruise is een comfortabele manier om de bezienswaardigheden te zien, zonder dat je op hoeft te staan 🙂 Je kunt ook kiezen voor een avondcruise om te genieten van de lichtjes van nachtelijk Melaka. Er zijn twee aanlegsteigers waar je op kunt stappen: de Muara Jetty (in de buurt van het Maritiem Museum) of de Taman Rempah Jetty (in de buurt van de Hang Jebat-brug).

Ontdek Melaka tijdens een excursie vanuit Kuala Lumpur
Boek hier een Melaka City Tour en riviercruise, inclusief lunch

St Paul’s Church

St Paul’s Church (Sint-Pauluskerk) is een ander overblijfsel uit de koloniale tijd. De Portugezen bouwden het in 1521 waarmee dit het oudste kerkgebouw is van Maleisië en zelfs van heel Zuidoost-Azië. Na de inval van de Nederlanders in 1641 raakte de kerk zwaar beschadigd en werd de klokkentoren verwoest. De Britten hebben die toren later omgebouwd tot vuurtoren en opslagruimte voor buskruit. Er is ook een Nederlandse begraafplaats met grafstenen van landgenoten die vroeger de reis naar Melaka hebben gemaakt. De ruïne van de kerk staat bovenop een heuvel, niet ver van het fort A’Famosa. De wandeling naar de heuvel is alleen al de moeite waard vanwege het mooie uitzicht over Melaka. Adres: 1935, Jalan Kota, Bandar Hilir, 75000 Melaka, Maleisië.

Sultanate Palace Museum

Voor een stukje Maleisische cultuur kun je een bezoek brengen aan het Sultanate Palace Museum, aan de voet van de heuvel met de kerk. Dit is een replica van het houten paleis van Sultan Mansur Shah, die de heerser van Melaka geweest zou zijn van 1456 tot 1477. Voor de bouw in 1985 zijn dezelfde materialen en bouwtechnieken gebruikt als in de 15e eeuw. Dat moet een flinke klus zijn geweest, want het oorspronkelijke paleis werd geheel zonder spijkers gebouwd.

In het museum kom je meer te weten over de cultuur en geschiedenis van het Maleisische sultanaat. Er zijn ruim 1300 voorwerpen te zien, waaronder prenten, foto’s, wapens, traditionele kostuums, sieraden en koperwerk. Je ontdekt ook meer over lokale legendes, conflicten en de vreemde straffen die ze hier vroeger uitdeelden. Maak zeker ook een wandeling door de fraaie tuinen rondom het museum. Adres: Jalan Kota, Bandar Hilir, 75000 Melaka, Maleisië. Website: www.perzim.gov.my

Uitzicht vanaf Menara Taming Sari

Naast vele historische bezienswaardigheden heeft Melaka ook wat moderne attracties. Voor een panoramisch 360-graden uitzicht over Melaka koop je een kaartje voor Menara Taming Sari. Het is een slanke (en lelijke) uitkijktoren van 110 meter hoog in de oude wijk Banda Hilir, die geopend is in 2008. Je zit in een grote glazen cabine die al ronddraaiend naar boven gaat, terwijl je Melaka onder je steeds kleiner ziet worden.

In de cabine kunnen 80 mensen en de hele rit duurt zo’n 7 minuten (in één minuut omhoog, vijf minuten boven en in één minuut omlaag). Het is eigenlijk een soort kermisattractie, dus leuk als je wat wilt doen in Melaka met de kids. Adres: Jln Merdeka, Bandar Hilir, 75000 Melaka, Maleisië. Website: www.menaratamingsari.com

Drijvende moskee van Melaka

Een beetje buiten het centrum vind je in een van de meest fotogenieke moskeeën van Maleisië. De Melaka Straits Mosque is een drijvende moskee die in 2006 is gebouwd op een kunstmatig eiland in de zee. Met de gouden koepel en vier hoektorentjes lijkt de witte moskee zo uit de zee te rijzen, vooral als het water hoog staat.

Melaka moskee

De ruimte tussen de bogen is versierd met glas-in-loodramen en er is een minaret die ook als vuurtoren wordt gebruikt. Vooral bij zonsondergang levert de moskee Instagrammable plaatjes op (als het tenminste niet regent). Met bedekte kleding en na het uitdoen van je schoenen mag je de moskee bezoeken. Het gebedshuis is wat ver om te lopen vanuit het centrum van Melaka, dus je kunt beter een taxi nemen. Adres: Jalan Pulau Melaka 8, 75000 Melaka, Maleisië.

Wat te doen in Melaka: praktische tips

Overnachten in Melaka

Melaka is een populaire toeristenbestemming in Maleisië met volop mogelijkheden om te overnachten. Je kunt de nacht doorbrengen in charmante guesthouses voor backpackers of strakke moderne hotels met een zwembad op het dak. Bijzonder is het om te slapen in prachtig gerestaureerde herenhuizen. Voor het bezoeken van alle historische bezienswaardigheden kun je het beste accommodatie zoeken in en rond Banda Hilir, ook de meest toeristische buurt van Melaka. Hou je van drukte en nachtleven? In en rond Jonker Street in Chinatown zijn vele goedkope hotels, hostels en guesthouses.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Melaka?
Reserveer hier een hotel of guesthouse in Melaka, tegen de laagste prijzen

The Majestic Malacca Hotel

Een van de bekendste en beste plekken om te verblijven, is The Majestic Malacca Hotel. Het luxe 5-sterrenhotel is gevestigd in een herenhuis uit de jaren ’20 dat ooit eigendom was van een rijke Chinese koopman. Het is stijlvol gerestaureerd waarbij de porseleinen vloeren en teakhouten meubels de grandeur van weleer uitstralen. Je kunt er luieren bij het zwembad, genieten van een spa-behandeling, eten in een van de drie restaurants of een leren fauteuil uitkiezen in de bibliotheek om een boek te lezen. Het hotel ligt aan de oever van de Melaka-rivier, ruim 1 kilometer lopen naar Jonker Street. ► Boek een overnachting in The Majestic Malacca Hotel vanaf € 112

Majestic Hotel in Melaka

5 Heeren Boutique Hotel

Je ervaart het roemruchte verleden van Melaka in 5 Heeren Boutique Hotel, met uitstekende reviews van reizigers. Het hotel is een levend eerbetoon aan de Peranakan-Chinezen, de eerste groep die zich vestigde in Maleisië. Bijna alles in dit hotel, van vloertegels en houten armaturen tot lampen en decoratieve voorwerpen is antiek. Het is afkomstig uit huizen waar vroeger Peranakan-families woonden. Het voelt alsof je in een museum slaapt, ook al zijn de kamers voorzien van moderne faciliteiten als airco en een flatscreen-tv. De locatie is perfect, een paar honderd meter van Jonker Street. ► Boek een overnachting in 5 Heeren Boutique Hotel vanaf € 110

5 Heeren Hotel in Melaka

Eten en drinken in Melaka

Voor foodies is een trip naar Melaka een must, want het staat bekend als de ‘voedselhoofdstad’ van Maleisië. Zoals we hiervoor al beschreven, kun je in Jonker Street terecht voor het beste streetfood van het land. Maar Melaka is ook beroemd vanwege de Nyonya-keuken, een mix van Chinese en Maleisische kookstijlen die tot bijzondere fusiongerechten hebben geleid. Deze gerechten zijn ontstaan door Chinese immigranten die zich vroeger in Melaka vestigden. Later zijn ze nog vermengd met koloniale en Indiase invloeden.

Een typisch gerecht uit de Nyonya-keuken is chicken rice ball, dat je vrijwel nergens anders in Maleisië kunt vinden. Rijst wordt gekookt in kippensoep en daarna
tot balletjes gerold. De balletjes worden geserveerd met gestoomde of geroosterde kip en een pittige saus. Vroeger maakten de lokale bewoners de kiprijstballetjes zodat werknemers makkelijker hun lunch konden meenemen.

Er zijn talloze restaurants in Melaka die deze specialiteit aanbieden. Hoe Kee Chicken Rice in Jonker Street is waarschijnlijk het beroemdste restaurant van Melaka met rijstballetjes op het menu. Ook Chung Wah in dezelfde straat is een uitstekende plek om de balletjes te proberen. Een andere regionale specialiteit is fish head curry, geïntroduceerd door Indiase immigranten in Melaka. De naam zegt al genoeg: de kop van een vis gekookt in curry (je moet er van houden…). Voor het proeven van de Nyonya-keuken is Peranakan Place (www.peranakan.com.my) aan Jonker Street een goed restaurant.

Reizen naar Melaka

Melaka kun je makkelijk per bus bereiken vanuit Kuala Lumpur. Dagelijks vertrekken meerdere bussen vanuit busstation Terminal Bersepadu Selatan in de Maleisische hoofdstad. De busrit duurt ongeveer 2 uur. Busmaatschappijen zijn onder meer Delima (www.delima.com.my) en KKKL Express (www.kkklexpress.com). Ook vanuit Singapore rijden geregeld bussen naar Melaka. De busrit duurt dan zo’n 4 uur.

Daarnaast heeft de stad een eigen luchthaven, Malacca International Airport (MKZ), ongeveer 9 kilometer buiten de stad. Er zijn echter maar weinig vluchten, vooral van en naar Penang. Voor het vervoer in Melaka zelf kun je overal een taxi nemen. Onderhandel over de prijs voordat je instapt of gebruik de taxi-app van Grab. Of doe lekker toeristisch en neem een fietstaxi. Chauffeurs willen je de hele dag rondrijden langs alle bezienswaardigheden.

Voor meer informatie over wat te doen in Melaka kun je langsgaan bij het toeristenkantoor van Tourism Malaysia in de stad. Het adres is: Lot 02, Ground Floor Bangunan Lembaga Tabung Haji, Jalan Banda Kaba, 75000, Melaka, 75000, Maleisië.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 september 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Melaka, Maleisië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © nelzajamal/Shutterstock.com; Phuong D. Nguyen/Shutterstock.com; Giftography/Shutterstock.com; Pixabay; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam