Tips voor een vakantie op Maleisisch Borneo

Door Eva de Reus

Het overgrote deel van het eiland Borneo is Indonesisch, maar dat maakt een bezoek aan het Maleisische gedeelte van Borneo niet minder leuk. Sterker nog, de diversiteit van Maleisisch Borneo maakt het de perfecte vakantiebestemming. Op dit deel van Maleisië kun je dagenlang op het strand liggen, avontuurlijke wandelingen maken en oog in oog staan met bijzondere dieren.

Bezienswaardigheden en activiteiten op Maleisisch Borneo

Bezoek een cultureel dorp

In de Maleisische staten Sabah en Sarawak leven verschillende inheemse volkeren. Deze stammen staan bekend om een aantal lugubere tradities. In sommige stammen werd vroeger bijvoorbeeld het hoofd van de vijand afgesneden en bewaard als trofee. De ‘headhunters’, zoals ze ook wel worden genoemd waren tot ongeveer een eeuw geleden nog actief.

Op verschillende plekken in Sabah en Sarawak kun je een zogenoemde ‘longhouse’ bezoeken, waar je alles leert over de bijzondere tradities van de stammen op Borneo. In de buurt van Kota Kinabalu vind je bijvoorbeeld de Mari Mari Cultural Village. Een groep acteurs demonstreert hier hoe de verschillende stammen voorheen leefden.

Beklim Mt. Kinabalu

De berg Kinabalu is ruim 4000 meter hoog en daarmee de op één na hoogste berg van Zuidoost-Azië. Een letterlijk hoogtepunt van je reis door Maleisisch Borneo dus! De klim vereist wel de nodige voorbereiding tijdens je vakantie. Zo moet je de beklimming van tevoren boeken en is een gids verplicht.

Het is handig om in goede conditie te zijn, voordat je aan de klim begint. Het is namelijk best een eind en je kunt last krijgen van hoogteziekte. Om de zwaarte van de klim iets te verlichten kun je iemand inhuren om je spullen te dragen. Het is ook mogelijk om één of meerdere nachten op de berg te slapen.

Ga snorkelen of duiken

Rondom de riffen in de zee bij Maleisisch Borneo leven een hoop kleurrijke vissen. Het is niet perse nodig om een snorkeltocht te boeken. Voor de plaats Kota Kinabalu ligt namelijk een eilandengroep waar je vanaf het strand de vissen al kunt zien zwemmen. Masker op en gaan!

Hou er wel rekening mee dat deze eilandengroep erg populair is onder Chinezen en je zelden zowel het strand als de zee voor jou alleen hebt. Behoefte aan meer privacy? Reis dan af naar het zuidoosten van Maleisisch Borneo. Rondom het eiland Sipadan kan je prachtig duiken.

Maak een jungletocht

Op Borneo vind je een tropisch regenwoud en hier leven een hoop verschillende dieren. Van de neushoornvogel tot de dwergolifant en van de orang oetan tot de neusaap: ze leven allemaal in de jungle van Maleisisch Borneo. Op verschillende plekken op Borneo zijn deze dieren te bewonderen, zoals bijvoorbeeld bij de Kinabatanganrivier.

Hier kun je niet alleen wandelingen door het regenwoud maken, maar ook met een boot over de rivier varen. Helaas worden sommige diersoorten, zoals bijvoorbeeld de dwergolifant, steeds minder gespot. Door de houtkap voor palmolieplantages wordt het leefgebied van de wilde dieren steeds kleiner, met alle gevolgen van dien.

Bezoek een dierenopvang

Gelukkig zijn er ook mensen die de prachtige dieren op Maleisisch Borneo proberen te beschermen. Niet alleen fijn voor de dieren, maar ook fijn voor de vakantiegangers. De dierenopvangcentra zijn namelijk te bezoeken! Zo vind je in Sepilok een opvangcentrum voor de orang oetan en voor de honingbeer.

Hou wat betreft de orang oetans wel rekening met de voedertijden. Op die tijden heb je namelijk de meeste kans om de apen goed te kunnen zien. Vergeet ook niet de introductievideo van de opvang te bekijken. Hierin zie je hoe het opvangcentrum is opgericht en hoe ze de orang oetans stap voor stap klaarmaken voor een leven in het wild.

Praktische informatie over een vakantie op Maleisisch Borneo

Overnachten op Maleisisch Borneo

Van een simpel hostel tot een luxe hut in de jungle: het kan allemaal tijdens je vakantie. Vergeleken met buurland Indonesië liggen de prijzen van accommodaties over het algemeen wel iets hoger. Leuke plekken om te overnachten zijn Kota Kinabalu en in de jungle bij de Kinabatanganrivier.

Eten en drinken op Maleisisch Borneo

Borneo wordt omringd door zee en het is dus de perfecte plek voor liefhebbers van vis en zeevruchten. Geen fan? Ze zijn op de meeste plekken goed ingespeeld op toeristen en er is dus van alles te verkrijgen: van Koreaanse BBQ tot Amerikaanse hamburgers.

Vergeet overigens niet een doerian te proberen. Deze tropische vrucht uit Maleisië staat bekend om zijn eigenaardige geur. Over de smaak valt te twisten: je vindt het helemaal niets óf je vindt het fantastisch.

Vervoer naar en op Maleisisch Borneo

Vanuit Nederland gaan geen directe vluchten naar het eiland Borneo. Het meest logisch is om te vliegen via de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Hier gaan vanuit Nederland meerdere directe vluchten naar toe. Vanuit Kuala Lumpur kun je bijvoorbeeld vliegen op Kota Kinabalu, de hoofdstad van de staat Sabah op Borneo.

Vluchten binnen Borneo zijn relatief goedkoop en efficiënt. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van bussen tijdens je vakantie.

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. In mei 2017 ben ik begonnen met een wereldreis en ik ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea. Volgens de belevenissen van mij en mijn vriend Dominic op ons YouTube-kanaal van De Rugzakreizigers.

Voor het laatst bijgewerkt op 29 maart 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op Maleisisch Borneo, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eva de Reus.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam