Tips voor een vakantie op de Perhentian eilanden, Maleisië

De Perhantian eilanden zijn een Bounty-achtig paradijs in het noordoosten van Maleisië, dat zijn naam volledig eer aandoet. ‘Perhantian‘ betekent in het Maleis ‘stoppen‘ en dat nemen veel reizigers maar al te serieus. Velen stoppen op de prachtige Perhantian eilanden om er tijdens hun vakantie even te relaxen.

Je kunt er chillen op een van de tropische stranden, maar je kunt er ook heel goed snorkelen en duiken. De riffen en het kristalheldere water rondom de Perhentian eilanden bevatten een grote variëteit aan koraal, zeeschildpadden, rifvissen en haaien. Het zijn ‘vegetarische haaien’, zeggen ze ter plekke, dus daarover hoef je je geen zorgen te maken 🙂

De eilanden zijn de laatste jaren wel flink toeristisch geworden, maar ze hebben hun ruige jungle-sfeer weten te behouden. Er zijn geen wegen, er rijden geen auto’s of scooters en er zijn geen gebouwen hoger dan één verdieping. Elektriciteit wordt opgewekt door generatoren die elk moment uit kunnen vallen. De Perhentians zijn dus de perfecte plek voor een ontspannen Bounty-gevoel, ideaal om je vakantie mee af te sluiten of mee te beginnen.

De eilanden bestaan uit Perhentian Besar (groot) en Perhentian Kecil (klein), plus een paar kleinere eilandjes. Er zijn een paar hotels en resorts, maar je kunt ook overnachten in een van de huisjes aan het strand. Het kleine eiland is levendiger en vooral populair bij backpackers, terwijl het grote eiland rustiger is en in trek is bij gezinnen en (pas getrouwde) stelletjes.

De Perhentian eilanden zijn wat duurder dan de rest van Maleisië, maar de paradijselijke omgeving maakt dat meer dan goed. De beste tijd voor een bezoek is tijdens de droge maanden, van maart tot november. Juli is de drukste maand. Accommodatie is dan snel volgeboekt, dus het is raadzaam dan vooraf te reserveren. Tijdens het regenseizoen zijn de Perhentian eilanden praktisch uitgestorven en veel hotels en restaurants zijn dan gesloten.

Bezienswaardigheden en activiteiten op de Perhentian eilanden

Stranden

De stranden zijn voor veel reizigers de belangrijkste reden om enige tijd op de Perhentian eilanden door te brengen. De stranden behoren tot de mooiste van Maleisië. Op Perhentian Kecil is Long Beach het populairste en drukste strand, met de meeste accommodatie, parasols en hangmatten en de meeste levendigheid in de avond.

Coral Bay is wat rustiger en relaxter en je betaalt hier ook beduidend minder voor accommodatie en het eten in de restaurants. Coral Bay is de beste plek om te genieten van de zonsondergang, hoewel veel reizigers daarna naar Long Beach gaan om te socializen. Er is een pad door de jungle die beide stranden met elkaar verbindt, een wandeling van ongeveer 15 minuten. Neem wel een zaklantaarn mee als het donker is.

Snorkelen

Je vakantie op de Perhentian eilanden is niet compleet zonder een snorkeltrip. In het heldere water rond de eilanden zijn eindeloos veel mogelijkheden om te snorkelen, het kost weinig moeite en het is niet duur. Bij guesthouses, resorts en hutten op het strand kun je voor een paar dollar een snorkeluitrusting huren.

Je kunt met je snorkel en duikbril zo de zee in lopen, maar je ziet meer zeeleven tijdens een snorkeltrip. Overal bieden locals boottochtjes aan en nemen ze je mee naar de beste plekken. Je springt in de zee en met een beetje geluk zie je relatief ongevaarlijke rifhaaien en de oranje en zwart gestreepte ‘Nemo’-vissen. Hopelijk zie je ook zeeschildpadden en kun je proberen een stukje met ze mee te zwemmen. Tijdens het droge seizoen kun je onder water soms tot 20 meter ver kijken.

Zeeschildpadden bekijken

Behalve in de zee, kun je de zeeschildpadden ook bekijken op het land. Ga daarvoor in de avond naar Turtle Beach (hoe kan het ook anders) op Perhentian Besar. Dit strand kun je alleen per boot bereiken. Hier leggen zeeschildpadden hun eieren op het witte zand en zetten babyschildpadjes hun eerste stapjes op weg naar de zee.

De populatie zeeschildpadden op de Perhentian eilanden wordt helaas wel bedreigd door olie en vervuiling. Je kunt je aanmelden als vrijwilliger om de nesten en de eieren te beschermen en de leefomstandigheden van de schildpadden te verbeteren. De organisatie Malaysian Wildlife vraagt mensen om een maand vrijwilligerswerk te doen, waarbij accommodatie en maaltijden worden geregeld. Meer informatie vind je op de website: www.malaysianwildlife.org

Eet verse vis uit de zee

Als je van vis houdt, zijn de Perhentians een paradijs. Restaurants serveren vers gevangen vis die op de bbq tot in perfectie wordt bereid. Je kunt verbijsterend grote garnalen verorberen. De vis wordt veelal gedrenkt in een pikante chilisaus. Drink het met tropische vruchtensap of een biertje. Tip: alcohol is beperkt verkrijgbaar op de Perhentian eilanden. Het is alleen voor veel geld verkrijgbaar bij de resorts. Neem dus je eigen biertjes mee van het vasteland als je vakantie gaat vieren op de Perhentian eilanden.

Praktische informatie over een vakantie op de Perhentian eilanden

Reizen naar de Perhentian eilanden

De boten naar de Perhantian eilanden vertrekken vanuit de haven van het dorp Kuala Besut, ongeveer 56 kilometer ten zuiden van de stad Kota Bahru. Er vertrekken een paar speedboten of motorboten per dag.

Vanuit de hoofdstad Kuala Lumpur rijden bussen naar Kuala Besut, een busrit van ongeveer 9 tot 10 uur. Vanuit Kuala Lumpur kun je ook vliegen naar Kota Bahru. Van daaruit rijden geen echter geen directe bussen naar het vertrekpunt van de boten. Je moet dan een taxi nemen (reistijd een uur) of een lokale bus naar Jerteh of Pasir Puteh, en daar overstappen.

Bereid je voor op een wilde overtocht. Schippers varen het liefst zo hard mogelijk over de golven heen. Probeer in het midden of achterin de boot te zitten om niet teveel zeewater over je heen te krijgen. Het is ook verstandig om je rugzak of bagage waterdicht te maken. Bewaar het kaartje van de overtocht, je hebt het ook weer nodig voor de terugreis naar het vasteland.

Op Perhentian Kecil heeft Coral Bay een aanlegsteiger, maar voor Long Beach moet je uitstappen in de ondiepe zee en het laatste stukje naar het strand door het water waden. Bij de grotere speedboten stap je over op een kleiner houten bootje die je naar het strand brengt.

Overnachten op de Perhentian eilanden

Op Perhantian Kecil vind je vooral kleinschalige accommodatie voor backpackers, zoals hutten en guesthouses. De goedkoopste plekken zijn snel vol in de populaire maanden juni tot en met augustus en kun je niet vooraf reserveren. Je kunt dan het beste een vroege boot nemen naar de Perhentian eilanden om een goedkope slaapplek te bemachtigen van gasten die niet zijn uitgecheckt. Op Perhentian Besar zijn ook hotels en resorts. De meest luxe optie is het Perhentian Island Resort.

Geld en internet op de Perhentian eilanden

Op de Perhantian eilanden zijn geen banken of geldautomaten, dus neem voldoende contant geld mee voor een relaxte vakantie! Sommige hotels en duikcentra kun je een voorschot geven met je creditcard, maar je betaalt hierover een flinke commissie (soms wel 10 procent van het totaalbedrag). In de duikcentra kun je ook euro’s of dollars wisselen. Je kunt internetten via satellieten, maar het is traag en duur.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op de Perhentian eilanden in Maleisië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/Charlotte90T; Flickr.com/jamesmellor; Flickr.com/Anan Mohamad Amri Adanan.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam