Reizen naar Oezbekistan

Reizen naar OezbekistanJe kunt met het vliegtuig, met de trein en over land naar Oezbekistan reizen. Er gaan geen vluchten naar het land in Centraal-Azië vanaf Schiphol, maar wel vanuit diverse andere Europese steden. Over land is Oezbekistan bereikbaar vanuit de buurlanden Kazachstan, Kirgizië, Turkmenistan, Tadzjikistan en Afghanistan. Wil je op vakantie naar Oezbekistan? Hier vind je handige tips en informatie over de verschillende mogelijkheden om te reizen naar Oezbekistan.

Vliegen naar Oezbekistan

Je kunt niet rechtstreeks vanuit Nederland naar Oezbekistan vliegen, maar het land is wel bereikbaar met één tussenstop. Het is bijvoorbeeld mogelijk om naar Oezbekistan te vliegen met een overstap via Istanbul of Moskou. Hiervoor zijn vliegtickets meestal het goedkoopst, al zijn de overstaptijden niet altijd gunstig en moet je mogelijk enkele nachtelijke uren doorbrengen op een luchthaven.

Het is waarschijnlijk relaxter om een vlucht te nemen met Uzbekistan Airways (www.uzairways.com), de nationale luchtvaartmaatschappij van Oezbekistan, waarbij je overdag kunt reizen. Uzbekistan Airways heeft onder meer een directe vlucht van Frankfurt in Duitsland naar de Oezbeekse hoofdstad Tashkent (6 uur en 15 minuten). Ook zijn er vluchten vanuit München, Parijs (Paris Charles de Gaulle) en Londen (Heathrow).

Ben je op zoek naar een vliegticket naar Oezbekistan?
Vergelijk hier goedkope vliegtickets naar Oezbekistan

Uzbekistan Airways heeft goede verbindingen met andere steden in Centraal-Azië. Volgens de laatste informatie zijn er geen Europese luchtvaartmaatschappijen die naar Oezbekistan vliegen. Het land heeft verschillende internationale luchthavens, maar de meeste vluchten komen aan in Tashkent. Vanuit Rusland zijn er ook een paar vluchten naar steden als Samarkand en Bukhara.

Luchthaven van Tashkent

Tashkent luchthavenVerreweg het grootste deel van de internationale vluchten komt aan op Islam Karimov Tashkent International Airport (TAS), de grootste en belangrijkste luchthaven van Oezbekistan. Het vliegveld ligt ongeveer 11 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tashkent. Het is vernoemd naar Islam Karimov (1938-2016), de eerste president van het onafhankelijke Oezbekistan. Er bestaan overigens plannen om het vliegveld in 2030 naar een nieuwe locatie te verhuizen.

De luchthaven van Tashkent heeft twee terminals. Terminal 2 is voor internationale vluchten (en in 2018 gerenoveerd). Terminal 3 is voor binnenlandse vluchten. (Geen idee waar Terminal 1 gebleven is). De afstand tussen beide terminals is circa 5 kilometer, dus daarvoor moet je een taxi of bus nemen. Veel reizigers op de luchthaven van Tashkent klagen over lange wachtrijen bij het inchecken en de beveiliging, dus wees op tijd.

Het vliegveld beschikt over geldwisselkantoren, geldautomaten, een taxfreeshop en verschillende restaurants en bars. Er is een EHBO-post en wifi is beschikbaar, al is het signaal niet erg sterk en ligt het er vaak uit. Op de luchthaven zijn geen hotels, maar het Grand Tashkent Hotel is redelijk dichtbij op 5 minuten rijden. Een luchthaventransfer is op aanvraag beschikbaar.

Vervoer vanaf de luchthaven van Tashkent

Voor het vervoer vanaf de luchthaven naar het centrum van Tashkent kun je een taxi of bus nemen. Wees voorzichtig met een taxi, want veel dubieuze chauffeurs proberen je op te lichten. In de aankomsthal wordt je bestormd door talloze malafide taxichauffeurs die je een rit aanbieden, maar loop door naar de taxistandplaats 50 meter verderop waar de officiële taxi’s staan. De taxi’s hebben geen meter, dus onderhandel over de prijs. Het centrum is niet heel ver (15 minuten), een eerlijke prijs voor een taxirit ligt tussen de 6000 en 10.000 Oezbeekse sum.

Vermijd stress en gedoe bij aankomst in Tashkent
Boek hier een taxitransfer van de luchthaven naar je hotel in Tashkent

Om een bus te nemen vanaf de internationale terminal, loop je rechtdoor, langs de parkeerplaats en buig je naar links. De bushaltes zijn net voor de hoofdweg. Bussen rijden van 06.00 uur tot middernacht. Bus no. 40 gaat naar het treinstation. In de bus komt een kaartjesverkoper langs.

Reizen met de trein naar Oezbekistan

Je kunt met de trein van Rusland naar Oezbekistan reizen. Een paar keer per week rijdt er een trein van de Russische hoofdstad Moskou naar Tashkent, waarbij je onderweg Kazachstan doorkruist (check of je een visum nodig hebt). Deze treinreis duurt ongeveer 2 dagen en 16 uur. Er zijn slaapcoupés met twee en vier bedden en er is een restauratierijtuig. Kijk voor tickets en de dienstregeling op de website van de Russische spoorwegen: www.rzd.ru

Vier keer per week vertrekt er een trein van Almaty in Kazachstan naar Tashkent. Er is een langzame trein (32 uur) en een snelle trein (17 uur). De sneltrein is in 2017 geïntroduceerd, met slaapcoupés met twee en vier bedden. Voor tickets kun je terecht bij de spoorwegen van Kazachstan: bilet.railways.kz

Reizen over land naar Oezbekistan

Reizen van Tadzjikistan naar Oezbekistan

Voor reizen van Tadzjikistan naar Oezbekistan zijn dit de meest gangbare grensovergangen:

Oybek: tussen Khujand (Choedzjand) in het noorden van Tadzjikistan en de Oezbeekse hoofdstad Tashkent. Deze grenspost is meestal geopend voor buitenlanders. Er rijdt een bus van Khujand naar Tashkent (maar niet elke dag), met een reistijd van 4½ uur. Voor informatie over de dienstregeling: www.tashtrans.uz

Tursunzoda: tussen Dushanbe in Tadzjikistan en de Oezbeekse stad Samarkand . Deze grenspost is volgens de laatste informatie 24 uur per dag geopend en meestal toegankelijk voor buitenlanders. Je kunt naar de grens reizen met een minibus of gedeelde taxi. Vanaf Dushanbe is het 1 tot 1½ uur rijden naar de grensovergang.

Reizen van Kirgizië naar Oezbekistan

Voor reizen van Kirgizië naar Oezbekistan is deze grensovergang toegankelijk voor buitenlanders:

Dostuk (ook geschreven als Dostyk of Dustlyk): tussen Osh in Kirgizië en Andizan in Oezbekistan. Je kunt een minibus of gedeelde taxi nemen tussen de twee steden (of naar de grens). Volgens de laatste informatie is de grenspost 24 uur per dag geopend, met uitzondering van een lunchpauze tussen 13.15 en 13.45 uur. Bij de grensovergang kun je te maken krijgen met lange rijen door alle formaliteiten. Van Andizan kun je een trein nemen naar Tashkent (6 uur).

Voor het laatst bijgewerkt op 1 september 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Oezbekistan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/BoneKot; Flickr.com/Aleksandr Zykov.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam