Tips voor een vakantie in Oezbekistan

Oezbekistan: een introductie

Een vakantie in Oezbekistan beleef je in het dichtstbevolkte land van Centraal-Azië, een land dat bekendstaat om zijn oude geschiedenis, prachtige islamitische architectuur en rijke cultuur. Alexander de Grote, de Mongoolse veroveraar Dzjengis Khan, het Perzische Rijk en de Sovjets legden de afgelopen millennia allemaal beslag op Oezbekistan, maar in 1991 werd het een onafhankelijke republiek dat zijn plek probeert te verdienen op de wereldkaart.

Sinds het einde van het Sovjet-tijdperk heeft het land een enorme culturele verandering doorgemaakt, maar de relikwieën uit het verleden zijn nog altijd de belangrijkste reden om er vakantie te vieren. Sierlijke moskeeën, paleizen en monumenten herinneren aan de belangrijke tussenstop van het land op de befaamde Zijderoute van China naar Turkije.

Drie van de beroemdste steden op de route bevinden zich in Oezbekistan: Khiva, Bukhara en Samarkand. De middeleeuwse overblijfselen zijn allemaal in hun oude glorie gerestaureerd, dus verwacht er schitterende torenhoge minaretten, wulpse turquoise koepels en rijk versierde blauw-getinte mozaïeken. Een kosmopolitische sfeer tref je daarentegen weer aan in de hoofdstad Tashkent. Hoewel een aardbeving in 1966 een groot deel van de oude stad heeft platgelegd, vind je hier mooie musea, brede lanen en aangename parken.

Buiten de door mensenhanden gemaakte bezienswaardigheden mag je de uitgestrekte Vallei van Fergana tijdens je vakantie niet overslaan, een plaats van natuurlijke schoonheid met een vruchtbaar dal dat door besneeuwde bergketens is omgeven. Wees er snel bij om nog iets te zien van het Aralmeer, waarvan het water bijna helemaal is verdampt. Sommigen mijden Oezbekistan vanwege corrupte ambtenaren en islamitische militanten, maar het maakt deze plek des te aantrekkelijker voor avontuurlijke reizigers. Eet een bord lagman (een soep met 50 ingrediënten!), zie ambachtslieden keramische vazen in elkaar draaien en bekijk een bruid die in witte jurk een 10e eeuwse moskee verlaat. Oezbekistan zal niet snel vervelen!

OezbekistanOezbekistan in een notendop

– Oppervlakte: 447.400 vierkante kilometer (11 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 31.360.836 (2023);
– Bevolkingsdichtheid: 70 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Tashkent;
– Talen: Oezbeeks (officieel), Russisch;
– Munteenheid: Sum (UZS);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 7700 (2021).

Informatie over visum Oezbekistan

Mausoleum in Samarkand

Staatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Oezbekistan. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na vertrek uit het land nog minstens 90 dagen geldig is. Nederlanders hebben ook een officiële uitnodigingsbrief nodig, bijvoorbeeld van een reisorganisatie of een reisagent. Voor Belgen geldt deze voorwaarde niet.

Je kunt een visum aanvragen bij de Ambassade van Oezbekistan in Brussel. De behandeling van een visumaanvraag voor Nederlanders kan twee weken duren. Voor Belgen is een visum binnen 5 tot 6 werkdagen geregeld. Je kunt een toeristenvisum aanvragen voor 7 dagen, 15 dagen of 30 dagen.

Tips voor een vakantie in Samarkand

Waar denk jij aan bij een vakantie in Samarkand? Hoor je de eeuwenoude karavanen door een zanderige woestijn sloffen? In deze legendarische stad aan de Zijderoute klopt het blauwe hart van Oezbekistan. Lees hier meer over een vakantie in Samarkand

Bezienswaardigheden in Oezbekistan top-10

Oezbekistan bezienswaardighedenOezbekistan heeft genoeg bezienswaardigheden voor een onvergetelijke rondreis. Het land is bekend om de oude handelssteden langs de Zijderoute, met de paleizen, musea en prachtige islamitische architectuur. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Oezbekistan

Overnachten in Oezbekistan

Oezbekistan overnachten
Oezbekistan is de laatste jaren flink in opkomst als toeristische bestemming, dus er zijn inmiddels vrij veel plekken waar je kunt overnachten. Het land heeft accommodatie voor alle budgetten, van luxe westerse hotels tot goedkope familiepensions. ► Lees hier alle tips voor overnachten in Oezbekistan

Reizen naar Oezbekistan

Reizen naar OezbekistanJe kunt met het vliegtuig, met de trein en over land naar Oezbekistan reizen. Er gaan geen vluchten vanaf Schiphol, maar wel vanuit diverse andere Europese steden. Over land is Oezbekistan vanuit alle buurlanden bereikbaar. Lees hier alle tips over reizen naar Oezbekistan

Communicatie in Oezbekistan

Internationaal toegangsnummer: +998.
Alarmnummer ambulance: 103.
Alarmnummer politie: 102.
Alarmnummer brandweer: 101.
Alarmnummer reddingsdiensten: 1050.

Tijdsverschil met Oezbekistan

In de winter is het in Oezbekistan 4 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomer, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in Oezbekistan 3 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Oezbekistan

De elektriciteit in Oezbekistan is 220 volt met een frequentie van 50 Hertz. Nederlandse en Belgische stekkers passen veelal niet in de stopcontacten, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Stroomstoringen en stroomuitval kan soms voorkomen.

Voor het laatst bijgewerkt op 11 oktober 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Oezbekistan, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam