Wat te doen en te zien op Martinique: 10 tips!

Martinique is een van de meest verleidelijke eilanden in het Caribisch gebied, met een adembenemende natuurlijke schoonheid, een fascinerende geschiedenis en een uitgesproken Franse sfeer. Het noorden is ruig en weelderig, met de majestueuze vulkaan Mont Pelée die het landschap domineert. Het zuiden van Martinique met zijn witte zandstranden is rustiger en romantischer. Je kunt er meer ontdekken over het slavernijverleden, winkelen in Franse boetiekjes en rum proeven. Ga je op vakantie naar dit vriendelijke eiland in de Cariben? Hier vind je 10 tips wat te doen en te zien op Martinique!

Fort-de-France

Fort-de-France is de levendige hoofdstad van Martinique, een plek waar je kunt wandelen, shoppen en dineren. Fashionista’s voelen zich thuis op Rue Victor Hugo,  waar boetiekjes de nieuwste Franse mode presenteren. Het Place de la Savane vormt het centrum van Fort-de-France. Op dit plein vind je een onthoofd standbeeld van keizerin Joséphine (1763-1814), de eerste vrouw van Napoleon, die op Martinique is geboren. Locals hebben het beeld vaak vernield en besmeurd omdat Joséphine de slavenhandel in stand hield. De autoriteiten hebben zich er maar bij neergelegd, waardoor het standbeeld voortaan zonder hoofd door het leven gaat.

Andere bezienswaardigheden in Fort-de-France zijn Fort Royal uit 1638, de Cathédrale Saint-Louis met zijn kenmerkende torenspits en de Bibliothèque Schoelcher. Deze bibliotheek werd aanvankelijk gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1889. In 1893 is het gedemonteerd en in stukjes naar Martinique verscheept. De bibliotheek is vernoemd naar Victor Schoelcher, een activist voor de afschaffing van de slavernij in de Franse koloniën.

Le Jardin de Balata

Na een bezoek aan Le Jardin de Balata weet je waarom Martinique ook wel het ‘eiland van de bloemen’ wordt genoemd. Deze botanische tuin is een van de beroemdste bezienswaardigheden op het eiland en opgericht door een gepassioneerde plantenliefhebber. Je ziet hier meer dan 3000 tropische planten en bloemen, waaronder begonia’s, bromelia’s, varens, bamboebossen en vele verschillende soorten palmbomen. De tuin is aangelegd op een weelderige groene heuvel met vijvers vol lelie’s en lotusbloemen.

Je kunt dwalen over slingerende touwbruggen en kronkelende paden en kolibries spotten. Ook is het mogelijk om wat tropische bloemen mee naar huis te nemen. Je kunt ze laten bezorgen op de luchthaven en ophalen in de winkel van Le Jardin de Balata. Zij regelen een speciale verpakking om je bloemen in het vliegtuig mee te kunnen nemen. De botanische tuin ligt op een klein stukje rijden van Fort-de-France. Website: www.jardindebalata.fr

Beklim de Mont Pelée

Als je wat actiefs wil doen, kun je een wandeling maken naar  de top van de Mont Pelée. Deze 1397 meter hoge vulkaan domineert de noordkant van Martinique en schreef geschiedenis op 8 mei 1902, toen een uitbarsting de nabijgelegen stad Saint-Pierre verwoestte (zie hieronder). De laatste uitbarstingen dateren van 1929 en 1932, maar die waren minder heftig. De vulkaan verkeert momenteel in een ‘sluimerende’ fase en is een populair gebied voor wandelaars. Via drie verschillende routes kun je naar de top, waar je beloond wordt met een spectaculair uitzicht op de Atlantische Oceaan en de omringende bergen. Bij mooi weer kun je zelfs het noordelijke eiland Dominica zien liggen. Het makkelijkst is de 5 kilometer lange L’Aileron Route, waar je heen en terug zo’n 4 uur over doet.

Ruïnes van Saint-Pierre

Saint-Pierre stond ooit bekend als het ‘Parijs’ van het Caribisch gebied, maar daar is weinig van over na de uitbarsting van de vulkaan Mont Pelée in 1902. De voormalige hoofdstad van Martinique staat nu bekend als het ‘Pompeii’ van de Cariben, waar je een wandeling kunt maken langs de stenen ruïnes van deze ooit zo florerende havenstad. De vulkaanuitbarsting vernietigde de stad en doodde alle 30.000 inwoners, met uitzondering van één gevangene die beschermd werd door de dikke muren van zijn cel.

Je ziet nog steeds de restanten van deze cel, evenals de overblijfselen van een oud theater en andere bouwwerken. Bij het ruïnecomplex is een museum, Musée Volcanologique, waar de verkoolde overblijfselen van voorwerpen uit Saint-Pierre een tastbare herinnering vormen aan de tragedie.

Les Trois-Îlets

Als je op zoek bent naar bars, casino’s, golfbanen, fatsoenlijk eten en watersporten: ga dan naar het kustplaatsje Les Trois-Îlets. Dit is een populair toeristisch gebied in het zuidwesten van het eiland met hotels, resorts, boetiekjes, restaurants, ijssalons en pizzeria’s. Er zijn echter ook bezienswaardigheden die de geschiedenis en cultuur van Martinique illustreren.

Je kunt er een bezoek brengen aan Village de la Poterie, een voormalige pottenbakkerij uit de 18e eeuw waar dakpannen werden gemaakt. Tegenwoordig vind je hier winkeltjes waar kleding, lokale zeep, ambachtelijke kunst en souvenirs worden verkocht. Maison de la Canne is een oude suikerfabriek waar je meer te weten komt over de geschiedenis van rietsuiker, vanaf de slavenhandel tot de latere industrialisatie.

Musée de la Pagerie

Musée de la Pagerie is een voormalige suikerplantage en de geboorteplaats van keizerin Joséphine, de eerste vrouw van Napoleon. Ze werd in 1763 geboren als Marie Josèphe Rose Tascher de La Pagerie en was een dochter van een plantage-eigenaar toen ze trouwde met Napoleon Bonaparte. Het stenen huis op de plantage is gedeeltelijk gerestaureerd en huisvest nu een museum dat gewijd is aan de controversiële echtgenote van Napoleon. Ze werd door de lokale bevolking vervloekt toen ze de slavernij in 1802 opnieuw introduceerde op Martinique. In het museum zie je persoonlijke bezittingen van Joséphine, waaronder meubels uit haar kindertijd, haar huwelijksakte en brieven die ze schreef aan Napoleon.

Strand van Les Salines

Plage les Salines is een van de mooiste stranden van Martinique, waar je met eigen ogen het paradijselijke beeld kunt aanschouwen wat je altijd op Caribische ansichtkaarten ziet. Het is een prachtig strand met poederachtig zand, kokospalmen en een glinsterende kabbelende zee. Het is een heerlijke plek om te relaxen, te zwemmen, te snorkelen en aan een cocktail te nippen. Er zijn restaurants, toiletten, douches en verkopers die drankjes, ijs en lunches aanbieden. Les Salines ligt in het uiterste zuiden van Martinique. Hou er wel rekening mee dat het strand in het weekend erg druk kan zijn met gezinnen. Later in de middag of op een doordeweekse dag is het rustiger.

Bezoek een rum-distilleerderij

Getuige het aantal rum-distilleerderijen noemt Martinique zichzelf de ‘rum-hoofdstad’ van de wereld, dus een bezoek aan een rum-fabriek mag niet ontbreken tijdens je vakantie Martinique. Rum is inderdaad de levensader van het Caribische eiland en er zijn zo’n tien distilleerderijen actief. Een van de bekendste en grootste is Habitation Clément, met naast een rumstokerij ook een plantage, een kunstmuseum en een botanische tuin. In het hoofdgebouw uit 1887 leer je hoe van suikerriet rum wordt gemaakt. Uiteraard mag je verschillende soorten rum en rumlikeuren proeven, dus het nemen van een taxi is geen slecht idee. In de winkel kun je je favoriete rum kopen. Website: habitation.fondation-clement.org

Rocher du Diamant

Drie kilometer ten zuiden van Martinique ligt de Rocher du Diamant, een hoge en ruige rots die 175 meter uit de zee omhoog steekt en de vorm heeft van een diamant (vandaar de naam). Het ontoegankelijke piepkleine vulkanische eilandje is behept met een ongewoon stukje zeegeschiedenis. In 1804 en 1805 was het de inzet van een strijd tussen de Britten en de Fransen, die de rots allebei per se wilden hebben. In 1804 registreerde de Britse marine het zelfs als schip, de HMS Diamond Rock, en maakten een vesting van de rots.

Zeventien maanden later wisten de Fransen Rocher du Diamant terug te nemen. Nu is dit vulkanische uitstulpsel een van de beste duikplekken van het eiland, met onderwatergrotten, koralen en kleurrijke vissen. Vanaf het zuidelijke strand Grande Anse du Diamant heb je een mooi uitzicht op de rots.

Gorges de la Falaise

Voor het ontdekken van een stukje authentieke wildernis op Martinique kun je een dagtrip maken naar Gorges de la Falaise. Midden in een tropisch bos liggen een paar kleine kloven langs de rivier de Falaise, die naar een prachtige waterval leiden. Je kunt een wandeling maken van ongeveer 1 kilometer over de bedding van de rivier, tussen de indrukwekkende rotswanden.

Voor € 7 gaat er een gids mee. Waterdichte schoenen zijn essentieel, net als zwemkleding, een handdoek en een waterdichte camera. Ook enige sportiviteit is wel handig, omdat je af en toe door best diep water moet waden en van rotsen moet glijden. Op hete dagen is het heerlijk om er te zwemmen. De inspannende wandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Lees hieronder verder voor nog meer reisinspiratie voor je vakantie in Martinique:

Beste hotels en resorts op Martinique

Martinique heeft schitterende hotels en resorts, variërend van budget accommodatie tot luxe 5-sterren villa’s aan het strand. Tijdens je vakantie kun je verblijven in een all-inclusive resort, maar ook in een eco-resort in een weelderige tropische omgeving. Lees hier meer over de beste hotels op Martinique

Vliegen naar Martinique

Vanuit Nederland gaan geen rechtstreekse vluchten naar Martinique. Voor een vakantie op het Caribische eiland kun je wel met KLM / Air France via Parijs vliegen. Ook gaan er vluchten vanuit Miami naar Martinique. Lees hier alle tips over vliegen naar Martinique

Voor het laatst bijgewerkt op 24 mei 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen op Martinique, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/SimonDannhauer; Pixabay; Martinique Tourisme/R. Haughton.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam