Tips voor een vakantie op Saba

Saba: een introductie

Een vakantie op Saba beleef je op het kleinste eiland van de voormalige Nederlandse Antillen, een officiële ‘gemeente’ van Nederland die bekendstaat om haar prachtige natuur. Hier vind je géén goudgele stranden met palmbomen en luxe resorts. Saba is een groen eiland met een ruige kustlijn, tropisch regenwoud, fruitbomen, varens en orchideeën. The Unspoiled Queen, zo luidt de terechte bijnaam.

De uitgedoofde vulkaan Mount Scenery domineert het heuvelachtige binnenland. Met zijn hoogte van 877 meter is deze berg tevens het hoogste punt van het Koninkrijk der Nederlanden. Het eiland is dus ideaal voor een wandelvakantie. Je kunt er spectaculaire trektochten maken om de flora en natuurlijke schoonheid nog beter te ontdekken. Over goed gemarkeerde wandelpaden loopt je door de jungle en langs oude ruïnes, verlaten begraafplaatsen en geheimzinnige grotten. Onderweg heb je uitzicht over rotsachtige kusten en steile kliffen. Ook voor duikers is Saba een topbestemming. Manoeuvrerend tussen prachtige riffen, bijzondere onderwaterformaties en zeeschildpadden kun je het onderwaterleven verkennen, want de hele zee rond het eiland is een nationaal park.

Saba is het bewijs dat een Caribisch eiland ook zonder stranden mooi kan zijn. Je kunt een bezoek aan Saba makkelijk combineren met een vakantie op Sint-Maarten. Vanaf dit nabijgelegen eiland is het slechts een kwartiertje vliegen, een vlucht die wordt afgesloten met een verbluffende entree bij de ‘onbedorven koningin’. De landingsbaan, geflankeerd door heuvels, rotsen en de zee, is met zijn 400 meter de kortste ter wereld.

Reizen en vakantie in SabaSaba in een notendop

– Oppervlakte: 13 vierkante kilometer;
– Inwoneraantal: 1947 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 150 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Gemeente van Nederland;
– Hoofdstad: The Bottom;
– Talen: Nederlands, Engels;
– Munteenheid: Amerikaanse Dollar (USD);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 24.900 (2015).

Informatie over reisdocumenten Saba

Reizen en vakantie in SabaNederlanders en Belgen kunnen zonder visum Saba bezoeken. Wel dien je in bezit te zijn van een paspoort dat minimaal 6 maanden na verblijf nog geldig is en een vliegticket voor een retourvlucht of vervolgvlucht. Bij vertrek uit Saba moet je luchthavenbelasting betalen. Het tarief is lager als je een vliegticket hebt naar een van de andere Caribische eilanden.

Voor een langer verblijf of werken op Saba kun je kijken op de officiële website van de overheid, The Island Government of Saba: www.sabagovernment.com

Vliegen naar Saba

Vanuit Nederland gaan er geen rechtstreekse vluchten naar Saba. Het eiland is via de lucht alleen bereikbaar via Sint-Maarten, waar vanuit Nederland wel rechtstreekse vluchten naartoe gaan. Vanaf Sint-Maarten kun je ook de veerboot nemen. Lees hier meer over vliegen naar Saba

Communicatie in Saba

Internationaal toegangsnummer: +599.
Alarmnummer politie: 910.
Alarmnummer brandweer: 120.
Alarmnummer ambulance: 599-416-3239.

Tijdsverschil met Saba

Tijdens onze wintertijd is het op Saba 5 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het op Saba 6 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit op Saba

De elektriciteit op Saba is 110 volt, met een frequentie van 60 Hertz. Het eiland gebruikt Amerikaanse stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met twee dunne rechthoekige pinnen, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen.

Voor het laatst bijgewerkt op 23 oktober 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op Saba, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Saba Tourism/Cees Timmers; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam