Wat te doen en te zien op Saba, Caraïben: 10 tips!

Saba is een klein eiland, maar biedt een overvloed aan dingen om te doen. Vrijwel nergens anders in het Caribisch gebied zijn zoveel wandelmogelijkheden als op Saba. Je kunt er duiken, musea bezoeken, relaxen en de prachtige natuur bewonderen van The Unspoiled Queen, zoals de bijnaam luidt van deze paradijselijke Nederlandse gemeente in de Caraïben. Ga je op het vakantie naar het eiland? Hier vind je 10 tips wat te doen en te zien op Saba!

Saba National Marine Park

Saba is een topbestemming voor duikers, zo blijkt wel uit het Saba National Marine Park. Dit in 1987 opgerichte nationaal park bestaat uit de hele zee rond de eiland en is bekend om het rijke onderwaterleven. Je kunt hier manoeuvreren tussen prachtige koraalriffen, bijzondere onderwaterformaties, wrakken, grotten en tunnels. Het zeereservaat heeft een overvloed aan zeeleven, dus grote kans dat je zeeschildpadden, grote barracuda’s, de nassaulandbaars en verschillende soorten haaien tegenkomt.

Het water heeft het hele jaar een temperatuur tussen de 26 en 28 en is zo helder dat je minstens 20 meter kunt kijken. Visserij is verboden in Saba National Marine Park en duiken mag alleen onder begeleiding van een duikshop, zoals bij Saba Divers. Website: www.sabapark.org

Beklim de Mount Scenery

Als je echt wat bijzonders wil doen op Saba, beklim je de Mount Scenery. Met zijn 877 meter is dit namelijk de hoogste berg van het Koninkrijk der Nederlanden. Hoe cool is dat, als je de hoogste berg van ons koninkrijk hebt bedwongen? De Mount Scenery is een uitgedoofde vulkaan in het midden van het eiland en kun je bereiken via een steil pad vanuit Windwardshire. Via stenen en een betonnen trap (met 1064 treden) klauter je naar het bos van mahoniebomen op de top.

Onderweg passeer je varens, begonia’s, mango’s, palmen en orchideeën. Op een heldere dag wordt je op de top beloond met een fantastisch uitzicht op andere Caribische eilanden, waaronder Sint Maarten, St. Eustatius, St. Kitts en St. Barts. In het dorp Windwardshire is een Trail Shop waar je eventueel een gids kunt regelen. Neem water en goede wandelschoenen mee en hou er rekening mee dat het pad in het regenwoud behoorlijk nat en glad kan worden. De wandeling heen en terug duurt zo’n 3 uur.

Maak een tour over The Road

Saba heeft maar één grote weg, die simpelweg The Road wordt genoemd. Rijden over deze 14 kilometer lange weg is een avontuurlijke ervaring op zich, vooral als je alleen het Hollandse platteland bent gewend en beducht bent voor hoogtes, scherpe bochten of smalle wegen. The Road is een kronkelende weg met vele haarspeldbochten langs ravijnen en soms een stijgings- of dalingspercentage van 35 procent. Daar krijg je wel een spectaculair uitzicht voor terug!

De aanleg van de betonnen weg begon in 1943 en vier jaar later kwam de eerste auto. In 1958 werd de weg eindelijk voltooid. The Road verbindt nu de belangrijkste plaatsen van Saba met elkaar: The Bottom, Windwardside, Hell’s Gate en St. Johns. Een rit over de weg duurt ongeveer een halfuur. Je kunt het met je eigen huurauto doen of een taxi nemen.

Wandelen op Saba

Naast de trektocht naar Mount Scenery heeft Saba nog een verrassend aanbod van wandelmogelijkheden. Er zijn zo’n 15 wandelpaden op het eiland, voor zowel gevorderde als recreatieve wandelaars. Er zijn korte wandelingen van een halfuur, maar ook langere trektochten waarvoor je 2½ uur moet uittrekken.

Tijdens de wandelingen kun je de bijzondere flora en fauna van Saba ontdekken. Je wandelt door tropisch regenwoud en langs oude bananen- en mangoplantages. Saba is de thuisbasis van meer dan 60 soorten vogels en inheemse hagedissen, groene leguanen en de roodbuikige racer slang (die ongevaarlijk is). Een goede plek om de wandeling te beginnen, is The Trail Shop in Windwardshire. Hier kun je kaarten, uitrusting en eventuele gidsen regelen. Voor meer informatie: www.sabatourism.com

Beklim The Ladder

Na het beklimmen van The Ladder realiseer je je hoe geïsoleerd Saba lange tijd was. Deze trap van meer dan 800 treden, die in een klif was uitgehouwen, was lange tijd de enige plek om het eiland te bevoorraden. Tot de aanleg van een haven en het vliegveld halverwege de 20e eeuw moesten alle goederen vanuit de baai over deze steile trap naar het douanekantoor in The Bottom. Nu is het douanekantoor verlaten en kun je voor je plezier of voor wat lichaamsbeweging The Ladder afdalen naar het kleine strandje beneden, even uitrusten, en weer omhoog klimmen. Het is een wandeling van zo’n anderhalf uur, maar je wordt beloond met een fraai uitzicht op de baai, zeilboten en het rotsachtige landschap.

Harry Luke Johnson Museum

In Windwardside zijn veel van de winkels, restaurants en hotels van het eiland gevestigd, maar het plaatsje is ook de thuisbasis van het Harry Luke Johnson Museum. Dit is het eerste museum van Saba, geopend in 1970. Het is gevestigd in een 19e eeuws huis van een oude Nederlandse zeekapitein en de moeite waard vanwege de charmante Victoriaanse inrichting. Je ziet er onder meer antieke meubels, oude foto’s en documenten, gebruiksvoorwerpen, kunst en archeologische vondsten. Het museum is vernoemd naar Harry Luke Johnson (1914-1972), een politieagent en kunstenaar die zich inspande voor een plek waar de rijke geschiedenis van zijn geliefde eiland werd getoond.

Bezoek Hell’s Gate

In het noordoosten van Saba ligt Hell’s Gate, het hoogst gelegen dorp in het Koninkrijk der Nederlanden (450 meter boven de zeespiegel). Officieel heet het dorp overigens Zions Hill, zoals de lokale kerkelijke leiders het liever noemen. Hier vindt je de iconische Heilige Rozenkranskerk uit 1962 (die er middeleeuws uitziet) en de voor Saba kenmerkende hutten (cottages) die tegen een bergwand zijn gebouwd. In het buurthuis achter de kerk verkopen vrouwen uit het dorp Saba Spice, een pittig gekruide rum die volgens oud familierecept wordt gemaakt. In Lower Hell’s Gate leidt een wandelpad naar een verlaten zwavelmijn en vleermuisgrotten. Je bereikt Hell’s Gate na 14 haarspeldbochten van The Road.

Dutch Museum Saba

Het Dutch Museum is het tweede museum van Saba, dat openging in 2014. Hier ontdek je meer over het Nederlandse geschiedenis van het eiland, met presentaties over de geschiedenis van de West-Indische Compagnie en een verzameling antiek tussen 1600 en 1920. De collectie omvat onder meer schilderijen, Nederlands aardewerk en porselein, antiquarische boeken, spiegels en Perzische tapijten. Het museum organiseert ook rondleidingen in traditionele cottages. Website: www.museum-saba.com

Wellness op Saba

Voor een stukje ontspanning kun je aankloppen bij Frangipani Spa, de enige spa op Saba. Je kunt hier terecht voor een buitenzwembad, een Finse sauna, een Turks stoombad, een waterval-douche, verschillende soorten massages en gezicht- en lichaamsbehandelingen. Alle cosmetica en massage-oliën zijn natuurlijk en handgemaakt. Vooral na een stevige wandeling is een wellness-behandeling wel verdiend. Je kunt je hier trouwens ook opgeven voor yoga of zumba-danstrainingen. Frangipani Spa is onderdeel van het luxueuze 5-sterren Queen’s Garden Resort in The Bottom. Reserveren is aanbevolen. Website: www.queensaba.com

Saba Summer Carnaval

Net als de inwoners van de andere Caribische eilanden houden Sabanen van een feestje. Het hoogtepunt is het Saba Summer Carnaval dat jaarlijks in de laatste week van juli of de eerste dagen van augustus plaatsvindt. Het eiland is dan het toneel van een vrolijk festival met kleurrijke parades, muziek van steeldrums en overheerlijke gerechten. Voor het carnaval moet je vooral in The Bottom zijn. Kijk voor actuele informatie op de Facebook-pagina: www.facebook.com/CarnivalSaba

Lees hieronder verder voor nog meer handige tips voor je vakantie op Saba:

Beste hotels op Saba

Saba heeft een prima aanbod hotels, guesthouses, vakantiehuizen (cottages) en accommodatie voor reizen en vakantie. De hotels op het Caribische eiland zijn vaak kleinschalig en gerund door families. Lees hier meer over de beste hotels op Saba

Vliegen naar Saba

Vanuit Nederland gaan er geen rechtstreekse vluchten naar Saba. Het eiland is via de lucht alleen bereikbaar via Sint-Maarten, waar vanuit Nederland wel rechtstreekse vluchten naartoe gaan. Vanaf Sint-Maarten kun je ook de veerboot nemen. Lees hier meer over vliegen naar Saba

Voor het laatst bijgewerkt op 6 mei 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen en te zien op Saba, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wikipedia; Saba Tourism/Saba Divers/Cees Timmers; Flickr.com/david takes photos; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam