Tips voor een vakantie in Sint Eustatius

Sint Eustatius: een introductie

Een vakantie in Sint Eustatius beleef op een zonnig en tropisch eiland in het Caribisch gebied, een bijzondere gemeente van Nederland die lang geleden flink meetelde in de wereldorde. Zowel de Fransen, Engelsen, Spanjaarden en Nederlanders vochten om De Gouden Rots, zoals het eiland in zijn hoogtijdagen werd genoemd. Sint Eustatius wisselde liefst 22 keer van eigenaar, en het waren uiteindelijk de Hollanders die er met ‘de buit’ vandoor gingen.

Statia, een van de andere bijnamen van dit kleine eiland, was in de 17e en 18e eeuw de belangrijkste doorvoerhaven voor Afrikaanse slaven richting de Cariben en Amerika. Belastingen werden er niet geheven, waardoor Sint Eustatius enige tijd zelfs de drukste haven ter wereld was. Er waren meer dan 70 plantages en meer dan 30.000 inwoners. Het is nu bijna niet meer voor te stellen als je vakantie viert op dit slaperige eiland. Tegenwoordig kom je hier om te snorkelen, te wandelen of je handdoek uit te rollen op een van de smalle stranden van vulkanisch zand. Je kunt een trektocht maken naar de 604 meter hoge krater van de Quill, een vulkaan die al lange tijd geleden is gedoofd. Sint Eustatius is ook een paradijs voor duikers, met zijn koraalriffen en het warme water waar barracuda’s, adelaarsroggen en zwartpunthaaien het reuze naar hun zin hebben.

Wil je op vakantie naar het eiland Sint Eustatius?
Zoek en boek hier een hotel of appartement in Sint Eustatius

In Oranjestad (niet te verwarren met de hoofdstad van Aruba) kun je nog iets van de meeslepende geschiedenis ontdekken in Fort Oranje, gebouwd in 1636. Een bezoek aan Sint Eustatius is makkelijk te combineren met een vakantie in Sint Maarten – het is slechts een half uur vliegen en in een uur heb je het hele eiland rondgereden. Maar Statia is meer waard dan een dagtrip. Het minst bezochte eiland van vroegere Nederlandse Antillen is de perfecte plek om een paar dagen rustig aan te doen, te genieten van de muziek van lokale reggeabands en je welkom te voelen door de locals.

Reizen en vakantie in Sint EustatiusSint Eustatius in een notendop

– Oppervlakte: 21 vierkante kilometer;
– Inwoneraantal: 3193 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 152 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Gemeente van Nederland;
– Hoofdstad: Oranjestad;
– Talen: Nederlands, Engels;
– Munteenheid: Amerikaanse Dollar (USD);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 26.600 (2015).

Informatie over visum St. Eustatius

Reizen en vakantie in St. EustatiusStaatsburgers uit Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie op St. Eustatius, dat een bijzondere gemeente is binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Wel dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na vertrek van het eiland nog minstens 6 maanden geldig is. Een identiteitskaart is niet voldoende. Ook moet je beschikken over een vliegticket voor de terugreis of een volgende vlucht.

Nederlanders kunnen maximaal 90 dagen op St. Eustatius verblijven. Voor een langer verblijf heb je een werk- of verblijfsvergunning nodig. Voor meer informatie kun je terecht bij de immigratieautoriteiten op het eiland.

Vliegen naar Sint Eustatius

Vanuit Nederland gaan geen rechtstreekse vluchten naar Sint Eustatius, maar je kunt het eiland wel makkelijk bereiken met een overstap op Sint Maarten. Vanaf Sint Maarten is het maar een korte vlucht van 20 minuten naar Sint Eustatius. Lees hier meer over vliegen naar Sint Eustatius

Wat te doen op Sint Eustatius

Sint Eustatius is niet groot, maar toch is er genoeg te doen als je van wandelen, duiken en de natuur houdt. Daarnaast vind je er stranden en interessante historische bezienswaardigheden. Lees hier onze tips wat te doen op Sint Eustatius

Hotels op Sint Eustatius

Sint Eustatius heeft ongeveer tien hotels en lodges waar je kunt overnachten. De hotels op het Caribische eiland zijn niet heel groot, dus het is raadzaam te reserveren als je op vakantie gaat naar Sint Eustatius. Lees hier meer over de beste hotels op Sint Eustatius

Communicatie op St. Eustatius

Internationaal toegangsnummer: +599.
Alarmnummer ambulance/ziekenhuis: 913.
Alarmnummer politie: 911.
Alarmnummer brandweer: 912.

Tijdsverschil met St. Eustatius

In de winter is het op St. Eustatius 5 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het op St. Eustatius 6 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit op St. Eustatius

De elektriciteit op St. Eustatius is 110 volt, met een frequentie van 60 Hertz. Het eiland gebruikt daarbij Amerikaanse stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met twee platte pinnen, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Sommige hotels en resorts hebben ook stopcontacten van 220 volt.

Zoek je een vliegticket naar St. Eustatius?
Vergelijk hier goedkope vliegtickets naar Sint Eustatius

Voor het laatst bijgewerkt op 14 juni 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op Sint Eustatius, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/Andries3; Statia Tourism.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reacties