Tips over vliegen naar Sint Eustatius

Wil je vliegen naar Sint Eustatius? Vanuit Nederland gaan geen rechtstreekse vluchten naar dit zonnige eiland in de Cariben, maar je kunt Sint Eustatius wel makkelijk bereiken met een overstap op Sint Maarten. KLM vliegt een paar keer per week rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Sint Maarten, een vlucht van ongeveer 9 uur. Vanaf Sint Maarten is het dan nog een korte vlucht van 20 minuten naar Sint Eustatius.

De regionale luchtvaartmaatschappij Winair vliegt een paar keer per dag tussen de twee eilanden. Inclusief de overstap ben je bij vertrek vanuit Amsterdam bijna 12 uur onderweg. Een vliegticket naar Sint Eustatius heb je bij KLM vanaf € 764. ► Boek hier een vliegticket bij KLM naar Sint Eustatius

Winair verzorgt ook vluchten van het nabijgelegen eiland Saba naar ‘Statia’, zoals Sint Eustatius ook wel liefkozend wordt genoemd. De vlucht gaat één keer per dag en duurt slechts een kwartiertje. Daarnaast vliegt de regionale vliegtuigmaatschappij Trans Anguilla Airways (www.transanguilla.com) van Anguilla naar St. Kitts en Nevis via Sint Eustatius. Er zijn geen vluchten vanaf andere Caribische eilanden naar Statia.

Luchthaven van Sint Eustatius

Alle vluchten komen aan op F.D. Roosevelt Airport (EUX), de enige luchthaven van Sint Eustatius. Het is vernoemd naar de voormalige Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt (1882-1945) vanwege de goede relatie van het eiland met de Verenigde Staten. De Nederlandse kolonie Sint Eustatius was in 1776 de eerste die de onafhankelijkheid van Amerika erkende. Roosevelt had Nederlandse voorouders die in de 18e eeuw op het eiland leefden. In 1939 bracht Roosevelt zelf een bezoek aan Sint Eustatius en bood hij het eiland een plaquette aan.

Met die paar vluchten per dag is het niet verwonderlijk dat Sint Eustatius een klein vliegveld heeft. De luchthaven ligt in een vallei in het midden van het eiland en heeft een 1300 meter lange landingsbaan die alleen geschikt is voor kleinere vliegtuigen. Er bestaan wel plannen de landingsbaan te verlengen zodat er ook grotere vliegtuigen kunnen landen, waarmee meer toeristen naar het eiland kunnen komen.

Er is een kleine terminal waar de douane- en paspoortformaliteiten plaatsvinden.Na de landing wandel je naar het gebouwtje, waar je je bagage ophaalt. De voorzieningen zijn beperkt, er is een wachtruimte en een bar waar snacks worden verkocht. Er is een geldautomaat van de Windward Islands Bank een infodesk voor toeristen.

Voor het vervoer vanaf de luchthaven kun je een taxi nemen of lopen. De hoofdstad Oranjestad ligt ongeveer 2½ zuidelijker. Er zijn twee taxicentrales, Rosie Lopes en Celebrity. Als er geen taxi staat, kun je de infodesk in de terminal vragen er eentje voor je te bellen. Taxi’s op Sint Eustatius hebben geen meter, dus spreek voor het instappen een vaste prijs af. Het eiland heeft een dozijn autoverhuurbedrijven, maar een huurauto kun je beter voor vertrek regelen.

Reizen met de boot naar Sint Eustatius

Vanaf nabijgelegen eilanden kun je ook de boot nemen, in plaats van te gaan vliegen. Rederij Great Bay Express vaart één keer per week van Sint Maarten naar St. Eustatius, een boottocht van 1 uur en 45 minuten. Er is ruimte voor een beperkt aantal passagiers, dus het is raadzaam op tijd te boeken. Website: www.greatbayferry.com

Lees hieronder verder voor meer reisinspiratie voor een vakantie op Sint Eustatius:

Wat te doen op Sint Eustatius

Sint Eustatius is niet groot, maar toch is er genoeg te doen als je van wandelen, duiken en de natuur houdt. Daarnaast vind je er stranden en interessante historische bezienswaardigheden. Lees hier onze tips wat te doen op Sint Eustatius

Hotels op Sint Eustatius

Sint Eustatius heeft ongeveer tien hotels en lodges waar je kunt overnachten. De hotels op het Caribische eiland zijn niet heel groot, dus het is raadzaam te reserveren als je op vakantie gaat naar Sint Eustatius. Lees hier meer over de beste hotels op Sint Eustatius

Voor het laatst bijgewerkt op 14 juni 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over vliegen naar Sint Eustatius, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Statia Tourism; Cees Timmers.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam