Overnachten in België

In België heb je vele mogelijkheden om te overnachten. Voor accommodatie kun je terecht in een hotel, een bed en breakfast, een boerderij, een jeugdherberg, een natuurvriendenhuis, een trekkershut, een vakantiepark of een vakantiehuis. Voor kamperen heb je keuze uit een groot aantal campings en kampeerterreinen.

Hotels in België

België heeft ruim 3500 hotels in alle prijsklassen. De hotels kennen een classificatie van 1 ster (eenvoudig) tot 5 sterren (luxe). Buiten aan de gevel hangt een blauw bordje met het aantal sterren. In hotels vanaf 2 sterren heb je een ontbijtbuffet en internet. De meest comfortabele hotelkamers heb je in hotels vanaf 3 sterren. Hotels met 5 sterren hebben voorzieningen als een strijkservice en een persoonlijke begroeting van elke gast met bloemen of een cadeau in de hotelkamer.

De prijzen van hotels zijn een beetje vergelijkbaar met die in Nederland. Voor een tweepersoonskamer in een middenklasse hotel ben je ongeveer € 100 kwijt. In de goedkoopste hotels kun je al overnachten voor € 50. In 4- en 5-sterrenhotels moet je wel rekenen op een kamerprijs vanaf € 200.

In Antwerpen en vooral Brussel vind je relatief veel luxe hotels waar zakenreizigers, politici, diplomaten en medewerkers van Europese instellingen verblijven. Deze hotels zijn in de weekenden en tijdens de zomervakantie vaak goedkoper omdat er dan minder gasten zijn. Vooral bij hotelketens kun je dan kortingen krijgen die oplopen tot 50 procent. In toeristische plaatsen en steden is het juist raadzaam tijdig te reserveren als je tijdens de zomermaanden wilt overnachten – bijvoorbeeld in hotels aan de kust.

Door de rijke geschiedenis heeft België flink wat historische hotels die nog steeds de sfeer ademen van eeuwen geleden. Die vind je vooral in steden met een goed bewaarde middeleeuwse binnenstad, zoals Brugge en Gent. Met architectonische details en een authentieke inrichting zijn het bijzondere en sfeervolle plekken om te verblijven.

Daarnaast kent België ook een aantal boutique hotels waar je kunt overnachten. Het zijn kleine hotels en vaak voortreffelijke en stijlvolle plekken om te verblijven. Je vindt ze vooral in steden als Brussel, Brugge en Antwerpen. Een favoriet is het Be Manos Hotel (www.bemanos.com) in Brussel, naar eigen zeggen het eerste design boutique hotel in de Belgische hoofdstad. Verschillende glossy’s hebben het uitgeroepen tot een van de beste boutique hotels van Europa. De kamers zijn ingericht in zwart en wit met een mix van esthetiek, luxe en tijdloos design.

Hotelketens in België

Veel grote internationale hotelketens zijn vertegenwoordigd in België. Je vindt deze hotels vaak in de grote steden, waar ze zich richten op zakenreizigers, diplomaten en eurocraten. Bekende en grotere hotelketens zijn onder meer Best Western Hotels (www.bestwestern.be), Holiday Inn, Ibis Hotels, Mercure Hotels en NH Hotels. Ook Van der Valk Hotels (www.valk.be) kom je tegen in België.

Een Belgische hotelgroep is Martin’s Hotels (www.martinshotels.com), die in 1981 is opgericht door John Martin. Het 5-sterrenhotel Château du Lac in Genval was zijn eerste hotel. Hij wilde meer hotels openen waarin kwaliteit en gastvrijheid centraal staan, en inmiddels bestaat de hotelketen uit tien hotels en drie restaurants.

Ook Different Hotels (www.differenthotels.be) is een Belgische hotelketen. De groep bestaat uit tien hotels in de Belgische provincie Limburg, die allemaal een eigen karakter en een eigen aanpak hebben. Andere hotelketens zijn onder meer Lodge Hotels (www.lodge-hotels.be) en Cocoon Hotels (www.cocoonhotels.eu).

Brancheorganisaties

België kent een aantal brancheorganisaties voor de hotelsector:

Bed & breakfasts in België

Overnachten in een bed & breakfast, of logeren bij een gastgezin, is steeds populairder in België. In Franstalig Wallonië heet dit overigens ‘Gîtes et chambres d’hôtes‘. Hieronder enkele handige websites voor het opzoeken van een bed & breakfast. Bij het overzicht van de hotels hierboven staan ook bed & breakfasts in de verschillende provincies vermeld.

Jeugdherbergen in België

In heel België kun je goedkoop overnachten in jeugdherbergen en hostels. Met een lidmaatschap krijg je korting, maar je hoeft niet per se lid te worden om in een jeugdherberg te verblijven. Er zijn in het land twee centrales: één voor Vlaanderen en Brussel en één voor Wallonië.

Boerderijen in België

Voor rust en overnachten in een landelijke omgeving kun je terecht in een boerderij. Er zijn boerderijen die een gastenkamer verhuren, maar ook vakantiehuisjes die deel uitmaken van een boerderij. Bij de overnachting in een gastenkamer is een ontbijt meestal inbegrepen. Hieronder enkele websites met een overzicht van boerderijen in België waar je kunt logeren.

Gîtes de Wallonië
Overzicht van bed & breakfasts, vakantieverblijven en gastenkamers in Wallonië.

Hoevetoerisme
Vakantieverblijven en gastenkamers voor hoeve- en plattelandstoerisme in België.

Voor het laatst bijgewerkt op 16 juli 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in België, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Visit Brussels; Martin’s Hotels.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam