Reizen met de trein in België

Reizen met de trein in België is uitstekend te doen. België heeft een uitgebreid spoorwegnetwerk tot in de uithoeken van het land, waarmee je alle steden en belangrijke plaatsen kunt bereiken. Je kunt met de trein naar de badplaatsen aan de kust reizen, maar ook naar plaatsen in de Belgische Ardennen. Tussen steden als Brussel, Antwerpen, Brugge en Gent rijden van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat meerdere treinen per uur.

Het is makkelijk en goedkoop om in België de trein te pakken, want in steden als Antwerpen en Brussel ben je meteen in het centrum van de stad. België is een klein land, dus lang zal je nooit in de trein zitten. De langste binnenlandse treinreis duurt zo’n 2 uur. Ook kun je vanuit Nederland makkelijk met de trein naar België reizen. Vanuit Amsterdam ben je binnen 2 uur met de Thalys in Brussel. Vanuit Maastricht rijdt er een trein naar Luik. België heeft daarnaast internationale treinverbindingen met Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Reis comfortabel met de trein van Nederland naar België!
Koop hier je treinticket naar België bij NS International

Alleen qua vertragingen staan de Belgische spoorwegen niet bovenaan in de Europese rangorde. De stiptheid schommelt rond de 90 procent, maar een trein die 5 minuten en 59 seconden te laat is, is volgens de statistieken ‘op tijd’. Het is niet ongebruikelijk dat een trein 10 tot 15 minuten te laat is, dus hou er rekening mee als je een aansluiting moet halen. Ga je op vakantie naar België en wil je met de trein reizen? In dit artikel vind je handige tips en informatie.

Kopen van een treinkaartje in België

België heeft één nationale spoorwegmaatschappij: de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) die sinds 1926 bestaat. In het Franstalige deel van België heet het bedrijf Société Nationale des Chemins de fer Belges.

Een treinkaartje kun je kopen op de dag van vertrek bij een kaartautomaat of een loket op het treinstation. Je kunt ook een kaartje kopen via de website van de spoorwegen (www.belgiantrain.be) of via de app van de NMBS, zodat je wachtrijen kunt voorkomen. De prijs is hetzelfde, of je een kaartje nou online koopt of op het station. Online kun je een kaartje betalen met een creditcard of met Paypal. Je kunt ook een kaartje kopen bij de conducteur in de trein, maar dan betaal je altijd € 7 bovenop het gebruikelijke tarief.

Soorten treinkaartjes in België

Je kunt een enkele reis of een retourtje kopen (voor dezelfde dag). Je kunt kiezen uit een kaartje voor de 2e klasse of de 1e klasse. In de 1e klasse heb je mooiere stoelen en meer beenruimte. Een 1e klas-kaartje is ongeveer 50 procent duurder dan een 2e klas-kaartje. Voor de treinreis naar de internationale luchthaven Brussels Airport Zaventem betaal je een toeslag van € 5, dat inbegrepen is in de prijs van je kaartje.

Voor binnenlandse treinreizen hoef je nooit te reserveren, en je hebt ook geen vaste zitplaatsen. Kinderen onder de 12 jaar kunnen gratis met de trein reizen in België, mits ze meereizen met een betalende reiziger van 12 jaar of ouder (maximaal 4 kinderen per volwassene). In het weekend kun je geld besparen op een retourtje door het kopen van een Weekend Ticket, geldig van vrijdag 19.00 uur tot en met zondag. De korting kan oplopen tot 50 procent.

Jongeren tot en met 25 jaar kunnen goedkoop met de trein reizen door het kopen van een Youth Ticket. Je betaalt dan maar € 6,60 voor een enkele reis in de 2e klasse, ongeacht je bestemming in België (tarief van 2020).

Elke reiziger mag gratis maximaal 3 stuks bagage meenemen in de trein (met een totaal gewicht van 30 kilo). Daaronder valt niet alleen een koffer, reistas of rugzak, maar bijvoorbeeld ook een vouwfiets, een kinderwagen en een rolstoel. Het meenemen van een huisdier kost € 3 (gratis als het dier in een mandje of kooi past). Voor het meenemen van een fiets op een Belgische trein betaal je € 4 extra.

Interrail Pass in België

Als je langere tijd in België vertoeft en vaak met de trein wil reizen, kun je een Interrail Pass kopen. Er bestaat geen Interrail Pass alleen voor België, maar wel voor de Benelux. Met de Interrail Benelux Pass kun je dus zowel door België als Luxemburg reizen. Deze treinpas is echter niet geldig voor treinreizen in Nederland – als je Nederlander bent. Als je een Belg bent, is de treinpas niet geldig voor treinreizen in België.

Met de Interrail Benelux Pass kun je ervoor kiezen om 3, 4, 5, 6 of 8 dagen te reizen binnen één maand. Op elke reisdag kun je zo vaak de trein nemen als je wilt. Als je langere treinreizen wilt maken in België en Luxemburg, ben je dan goedkoper uit dan het kopen van losse treintickets. Jongeren van 12 tot en met 27 jaar, kinderen en senioren betalen minder voor een treinpas. ► Bestel hier een Interrail Benelux Pass

Wil je meerdere landen in Europa bezoeken met de trein? Dan kun je ook de Interrail Global Pass aanschaffen. Hiermee kun je uitgebreid door 33 Europese landen reizen, waaronder België. ► Bestel hier een Interrail Global Pass

Soorten treinen in België

Er rijden vier soorten treinen in België. Op www.belgiantrain.be kun je de dienstregeling raadplegen, evenals op de vertrekborden in de stations.

  • Intercity: de meeste treinen in België zijn intercity’s, die rijden tussen grote steden als Brussel, Antwerpen, Luik en Brugge.
  • Lokale treinen: verbinden grote steden met plaatsen en dorpen in de provincie.
  • CityRail treinen: regionale en stoptreinen in en rond de hoofdstad Brussel. Staat in het Frans bekend als Reseau Express Regional.
  • Spitstreinen: rijden ‘s morgens vroeg en aan het eind van de middag, als het erg druk is in de trein.

Internationale treinen van en naar België

Je kunt vanuit vijf landen met de trein van en naar België reizen. Hieronder zetten we de verschillende spoorverbindingen op een rij.

Trein van Nederland naar België

Trein van Duitsland naar België

  • Frankfurt – Brussel: een paar keer per dag rijdt de hogesnelheidstrein ICE tussen de Duitse stad Frankfurt en Brussel. Onderweg stopt de trein in Keulen, Aken en Luik. De reistijd is circa 3 uur. Reserveren is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.

Trein van Luxemburg naar België

  • Luxemburg Stad – Brussel: je moet eerst een regionale trein nemen van Luxemburg Stad naar Aarlen (Arlon) in het zuidoosten van België (30 minuten). Daar vandaan gaat een stoptrein (2½ uur) naar Brussel.

Trein van Frankrijk naar België

  • Parijs – Brussel: elk uur rijdt de Thalys tussen Parijs en Brussel, zonder tussenstop. Het is een treinreis van slechts anderhalf uur. Reserveren is verplicht.
  • Straatsburg – Brussel: ongeveer twee keer per dag rijdt er een Franse TGV van de Franse stad Straatsburg naar Brussel. Stops onderweg zijn onder meer luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs en Lille. De treinreis duurt 3½ uur.

Trein van het Verenigd Koninkrijk naar België

  • Londen – Brussel: de Eurostar rijdt meerdere keren per dag van treinstation London St Pancras naar Brussel via de Kanaaltunnel. De enige stop onderweg is Lille in Frankrijk. De rit duurt een kleine 2 uur en reserveren is verplicht.

Toeristische treinen in België

België heeft naast de reguliere spoorverbindingen een paar toeristische treinen rijden, voor de echte treinliefhebbers:

Stroomtram Maldegem-Eeklo: historische spoorlijn tussen Maldegem en Eeklo in Oost-Vlaanderen. Je beleeft een nostalgische treinrit in rijtuigen die worden getrokken door een oude stoomlocomotief. Er zijn verschillende arrangementen te boeken, bijvoorbeeld met diner of bioscoop. Je kunt er ook de grootste Vlaamse collectie rijvaardige stoom- en dieseltreinen bewonderen. Website: www.stoomtreinmaldegem.be

Kusttram: ook al is het geen trein, toch vermelden we de Kusttram hier even. Deze tram rijdt langs bijna de hele Belgische kust, van 7 kilometer van de grens van Nederland tot de grens van Frankrijk. Met een totale lengte van 67 kilometer is het de langste tramlijn ter wereld. Het is niet alleen een leuke tramrit, maar ook erg praktisch als je tussen de badplaatsen wilt reizen. Er is namelijk geen trein die de Belgische badplaatsen met elkaar verbindt. Website: www.dekusttram.be

Voor het laatst bijgewerkt op 13 mei 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de trein in België, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam