Reizen naar Bulgarije

Reizen naar BulgarijeEr zijn verschillende manieren om naar Bulgarije te reizen: met het vliegtuig, de auto, de trein en de bus. Je kunt zelfs met een ferry vanuit Georgië de oversteek maken naar Bulgarije, over de Zwarte Zee. Vliegen is de snelste manier om in Bulgarije te komen, met goede verbindingen met de meeste Europese landen. Reken op twee tot drie dagen als je met je eigen auto vanuit Nederland naar Bulgarije wil rijden.

Daarnaast kun je Bulgarije binnen komen met een internationale trein of bus vanuit een van de buurlanden. Hieronder staat een overzicht van alle verschillende mogelijkheden om naar Bulgarije te reizen.

Vliegen naar Bulgarije

Bulgarije heeft vier internationale luchthavens: in Sofia en in de steden Varna, Burgas en Plovdiv. De meeste internationale vluchten gaan naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia, met het grootste, drukste en belangrijkste vliegveld van Bulgarije. Ook vanuit Nederland en België kun je rechtstreeks naar Sofia vliegen.

De luchthavens van Varna en Burgas liggen aan de Bulgaarse kust en zijn een stuk kleiner. Hier gaan vooral binnenlandse vluchten naartoe, en wat chartervluchten uit andere Europese steden tijdens het toeristenseizoen. Soms vliegen Transavia of TUIfly in de zomer naar Burgas. Het vliegveld van Plovdiv handelt vooral in de winter enkele vluchten af voor reizigers die op skivakantie gaan naar Bulgarije.

Vliegen naar Sofia

De Bulgaarse luchtvaartmaatschappij Bulgaria Air vliegt elke dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Sofia. De vliegtijd is ruim 2½ uur. Prijsvechters Ryanair en Wizz Air vliegen vanuit Eindhoven rechtstreeks naar Sofia. Vanuit Brussel kun je een paar keer per week met Bulgaria Air naar de Bulgaarse hoofdstad vliegen.

Je kunt mogelijk een goedkoper vliegticket krijgen door een overstap, bijvoorbeeld in Parijs, Zürich, Wenen of Belgrado. Binnen 4 tot 5 uur kun je dan met het vliegtuig in Sofia zijn.

Een retourvliegticket is te koop vanaf € 246
Boek hier een vliegticket naar Sofia bij KLM

Luchthaven van Sofia

Sofia International Airport (SOF) ligt ongeveer 10 kilometer ten oosten van de hoofdstad. De belangrijkste luchthaven van Bulgarije bestaat uit twee terminals. De oude Terminal 1 – gebouwd in 1937 – is bestemd voor low budget maatschappijen en chartervluchten. In 2006 werd de nieuwe Terminal 2 geopend. Tussen de terminals rijdt elk halfuur een gratis shuttlebus. Ze liggen 3 kilometer van elkaar, dus het is te ver om te lopen.

Reizen naar Bulgarije Sofia luchthaven

Beide terminals op de luchthaven van Sofia beschikken over geldautomaten, banken en geldwisselkantoren. In de vertrekhal is een postkantoor. Er zijn een taxfreeshop, winkels en restaurants, al is de keuze in Terminal 2 wat groter. Ook is er een winkel die gespecialiseerd is in Bulgaarse wijnen en andere alcoholische dranken. Verder is er een eerste hulppost en gratis wifi. Website van het vliegveld: www.sofia-airport.eu

Voor reizen van de luchthaven naar het centrum van Sofia kun je gebruikmaken van de metro, een bus of een taxi. Met de metro ben je in zo’n 20 minuten in het centrum. Neem je de bus, dan ben je zo’n 30 tot 40 minuten onderweg. De taxi is de snelste manier om in het centrum te komen, met een reistijd van 10 minuten (zonder drukte in het verkeer).

Goedkoop een auto huren op de luchthaven van Sofia?
► Vergelijk de tarieven bij Sunny Cars, TUI Cars of EasyTerra

Vliegen naar Burgas

Burgas is een stad in het oosten van Bulgarije, aan de Zwarte Zee. Ten noorden en zuiden van de stad vind je stranden, natuurgebieden en historische steden. Is dit je reisdoel, dan is het handig direct naar Burgas te vliegen. Vanuit Amsterdam vliegt TUIfly in het zomerseizoen rechtstreeks naar Burgas. De vliegtijd is ongeveer 3 uur.

Een retourvliegticket naar Burgas is te koop vanaf € 160
Boek hier een vliegticket naar Burgas bij TUIfly

Luchthaven van Burgas

Burgas International Airport (BOJ) ligt ongeveer 10 kilometer ten noordoosten van de stad. Het is het op één na drukste vliegveld van Bulgarije, na Sofia. De luchthaven heeft twee naast elkaar gelegen terminals, waarvan de nieuwe Terminal 2 in december 2013 is geopend. In het gebouw vind je geldautomaten, geldwisselkantoren, cafés en snackbars. In de aankomsthal zijn balies van autoverhuurbedrijven. Website: www.burgas-airport.bg

Bulgarije reizen Burgas luchthaven

De bus is de enige vorm van openbaar vervoer van het vliegveld naar het centrum van Burgas. Bus 15 rijdt van de luchthaven naar het centrale busstation in de stad. De busrit naar het centrum duurt ongeveer 20 minuten. Op het busstation kun je overstappen op een bus of minibus naar een van de badplaatsen in de omgeving. De bushalte is buiten bij de vertrekhal. Op de website van Burgasbus (www.burgasbus.info) kun je de dienstregeling raadplegen.

Vliegen naar Varna

Varna ligt wat noordelijker aan de Bulgaarse kust en heeft de tweede luchthaven die de badplaatsen aan de Zwarte Zee bedient. Hier kun je naartoe vliegen voor badplaatsen als Golden Sands (Zlatni pjasats), Balchik en Albena. Varna zelf is ook een aantrekkelijke stad, met een strand en een eeuwenoude geschiedenis.

Een vliegticket naar Varna is te koop vanaf € 91
Vergelijk hier goedkope vliegtickets naar Varna

Vanuit Eindhoven kun je met low budget maatschappij Wizz Air rechtstreeks naar Varna vliegen. De vlucht gaat ongeveer vier keer per week en duurt 3 uur. Daarnaast kun je de badplaats in zo’n 4½ uur bereiken vanaf Schiphol met een overstap in de hoofdstad Sofia. Bulgaria Air vliegt ongeveer drie keer per dag van Sofia naar Varna (50 minuten). Ook een overstap in Wenen is mogelijk. Austrian Airlines vliegt dagelijks van de Oostenrijkse hoofdstad naar Varna (1 uur en 45 minuten).

Luchthaven van Varna

Varna International Airport (VAR) is de derde grootste luchthaven van Bulgarije en ligt zo’n 10 kilometer ten westen van de stad. Vooral van eind mei tot begin oktober is het druk, ook met tijdelijke chartervluchten in het zomerseizoen vanuit Europese steden. Terminal 2 is de belangrijkste passagiersterminal voor internationale vluchten. Terminal 1 wordt alleen gebruikt als VIP-ruimte. Het vliegveld beschikt over banken, geldautomaten, een taxfreeshop, winkels, cafés en koffietentjes. Er is een McDonald’s en de Pizza & Fresh Bar met een buitenterras.

Reizen naar Bulgarije Varna luchthaven

In de aankomsthal zijn enkele kantoren van autoverhuurders waar je een auto kunt huren. Buslijn 409 rijdt van de luchthaven naar het centrum van Varna (20 minuten). De bus vertrekt elk kwartier buiten Terminal 2 en kaartjes koop je bij de buschauffeur. Ook is bij de aankomsthal 24 uur per dag een gele taxi beschikbaar van Triumf Taxi (www.triumftaxi.com).

Reizen met de trein naar Bulgarije

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks met de trein naar Bulgarije reizen. Er rijden wel internationale treinen vanuit de buurlanden. Er zijn treinverbindingen tussen de Bulgaarse hoofdstad Sofia en Roemenië, Turkije en Servië.

Bulgarije reizen trein

De Bulgaarse spoorwegmaatschappij BDZ (www.bdz.bg) heeft in de zomer een internationale sneltrein rijden tussen de Roemeense hoofdstad Boekarest en Sofia. De trein rijdt overdag en de rit duurt 9 uur en 15 minuten. Er is geen restauratierijtuig aan boord, dus neem je eigen eten en drinken mee.

Vanuit Dimitrovgrad in het zuiden van Servië rijdt twee keer per dag een trein naar Sofia (1½ uur). In Turkije kun je vanaf Halkalı-station in Istanbul de nachttrein nemen naar Sofia (12 uur). Vanuit Nederland ben je minimaal 40 uur onderweg als je met de trein naar Bulgarije wilt reizen. De meest handige route is Amsterdam – Wenen – Boedapest – Boekarest – Sofia.

Reis comfortabel met de trein naar Bulgarije
Boek hier je treinticket naar Bulgarije bij NS International

Reizen met de auto naar Bulgarije

Als je ruim in de tijd zit, kun je met je eigen auto van Nederland naar Bulgarije rijden. Reken op zo’n drie dagen rijden, want je moet minimaal 2100 tot 2300 kilometer overbruggen tot de Bulgaarse grens. Als je in de hoofdstad Sofia en het westen van het land moet zijn, kun je het beste via Hongarije Servië rijden (over Belgrado). Je steekt de grens over bij Kalotina, een van de bekendste grensovergangen van Bulgarije. Hier vandaan is het nog 54 kilometer rijden naar Sofia.

Wil je naar de Zwarte Zeekust van Bulgarije, dan kun je het beste via Hongarije en Roemenië rijden (langs Boekarest). De grensovergang ligt bij de Bulgaarse plaats Ruse. Via een brug steek je daar de Donau-rivier over. Nog 2½ uur rijden brengt je in de badplaats Varna.

De minimumleeftijd voor autorijden in Bulgarije is 18 jaar. Een Nederlands rijbewijs is voldoende om in Bulgarije te rijden, een internationaal rijbewijs is niet nodig. Als je met je eigen auto vanuit Nederland naar Bulgarije rijdt, moet je altijd je kentekenbewijs en verzekeringspapieren bij je hebben. ► Lees hier meer over autorijden in Bulgarije

Reizen met de boot naar Bulgarije

Er zijn enkele ferry veerdiensten over de Zwarte Zee naar Bulgarije. Rederij Navibulgar (www.navbul.com) exploiteert een veerdienst tussen de havenstad Poti in Georgië en Varna in Bulgarije. De veerboot vaart één keer per week en de overtocht duurt ruim 2 dagen. Dezelfde maatschappij onderhield ook veerdiensten tussen Odessa en de Krim in Oekraïne en Varna. Door de oorlog in Oekraïne is het onduidelijk of deze boten nog varen.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 juli 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Bulgarije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Sofia Airport.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam