Tips over reizen met de auto naar Ierland

Je kunt vanuit Nederland met de auto naar Ierland reizen, al moet je daarbij wel Engeland doorkruisen en gebruikmaken van verschillende ferry’s. Er is geen directe veerdienst tussen Nederland en Ierland. Vanuit Frankrijk kun je wel een rechtstreekse veerboot nemen naar Ierland (verderop in dit artikel lees je daar meer over).

De oversteek met je auto naar Engeland is dus waarschijnlijk het eerste deel van je trip. Er zijn verschillende mogelijkheden om met de auto naar Engeland te reizen. Vanuit verschillende kustplaatsen in Nederland, België en Frankrijk varen veerboten en je kunt gebruikmaken van de Eurotunnel. ► Lees hier meer over reizen met de auto naar Engeland

Veerdiensten tussen Engeland en Ierland

Holyhead – Dublin

Je kunt het snelste met de auto naar Ierland reizen als je gebruikmaakt van de veerdienst tussen Calais en Dover in het zuiden van Engeland en als je daarna vanaf de kustplaats Holyhead (in Wales) de ferry neemt naar Ierland. Zonder oponthoud duurt de autorit naar Ierland dan 15½ uur. Als je vroeg vertrekt, kun je dus met je auto binnen een dag in Ierland zijn.

Hou er wel rekening mee dat je ruim op tijd bij de vertrekterminal moet zijn voor het inchecken. Meestal moet je minimaal 30 minuten voor vertrek aanwezig zijn. Dit geldt niet alleen voor de terminal in Holyhead, maar ook in de andere havens.

De overtocht vanaf de Franse plaats Calais naar Dover duurt slechts anderhalf uur. Daarna is het ruim 6 uur rijden naar Holyhead aan de Britse westkust via verschillende snelwegen en hoofdwegen. Je rijdt wel een stuk over de M25, de ringweg rond Londen, waar het natuurlijk erg druk kan zijn met verkeer. Daarnaast moet je er ook nog aan wennen om links te rijden. ► Lees hier onze tips over autorijden in Engeland

Vanuit Holyhead gaat er zo’n 8 keer per dag een veerboot over de Ierse Zee naar Dublin, de hoofdstad van Ierland. De overtocht duurt circa 3½ uur. Twee rederijen varen op deze route, Irish Ferries en Stena Line. De veerboten varen ook ‘s nachts. Bij Stena Line kun je terecht voor een zogeheten landbridge arrangement, waar je korting krijgt op vier overtochten (heen en terug). Voor boekingen kun je terecht op www.irishferries.com en www.stenaline.nl

Liverpool – Dublin

Iets ten noorden van Holyhead ligt Liverpool, waar P&O Ferries drie keer per dag de oversteek maakt naar Dublin. De boottocht duurt 8 uur. Je kunt zowel overdag als ‘s nachts varen. Bij alle nachtelijke overtochten zijn maaltijden en standaardaccommodatie inbegrepen in hutten of ligstoelen. Je kunt het eventueel upgraden naar luxere hutten. Bijna alle voertuigen zijn toegestaan, maar voetpassagiers mogen niet mee aan boord van dit schip. Voor boekingen: www.poferries.com

Pembroke – Rosslare

Als je in het zuiden van Ierland wilt zijn, kun je ook de veerboot nemen vanuit Pembroke. Deze stad in Wales ligt wat zuidelijker, zodat je minder ver hoeft te rijden in Engeland. Vanaf Dover is het zonder oponthoud ongeveer 5½ uur rijden naar Pembroke. Irish Ferries vaart twee keer per dag van Pembroke naar Rosslare aan de zuidoostelijke kust van Ierland. De overtocht duurt 4 uur.

Fishguard – Rosslare

Niet ver van Pembroke in Wales ligt de kustplaats Fishguard, waar ook een veerboot vertrekt naar Rosslare in Ierland. Stena Line maakt de overtocht twee keer per dag. De bootreis duurt 3½ uur. Zowel auto’s als campers en caravans kunnen mee aan boord.

Isle of Man – Ierland

Je kunt de autorit naar Ierland nog onderbreken met een tussenstop op Isle of Man, dat tot het Verenigd Koninkrijk hoort. Dit eiland ligt tussen Engeland en Ierland. Vanuit Liverpool en Heysham vertrekken elke dag veerboten naar Douglas, de belangrijkste havenstad op Isle of Man. Deze overtocht duurt circa 3 tot 3½ uur.

Vanaf Douglas kun je vervolgens een veerdienst nemen naar Dublin of Belfast in Noord-Ierland, een bootreis van ongeveer 3 uur. Auto’s kunnen mee aan boord. Rederij Steam Packet Company verzorgt deze veerdiensten. Voor informatie en boekingen: www.steam-packet.com

Veerdiensten tussen Engeland en Noord-Ierland

Je kunt ook met de auto vanuit Nederland naar Noord-Ierland reizen. Vanuit Engeland gaan meerdere veerdiensten naar Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland. Vanuit Noord-Ierland kun je vervolgens makkelijk naar Ierland rijden.

Liverpool – Belfast

Liverpool is de dichtstbijzijnde stad om een veerboot te nemen naar Noord-Ierland. Stena Line vaart twee keer per dag van Liverpool naar Belfast. De overtocht duurt 8 uur. Er is een veerdienst voor overdag en een voor ‘s nachts. Op de nachtboot zijn hutten voor 4 personen en voor 2 personen. Alle hutten hebben een eigen toilet en douche.

Cairnryan – Belfast

De rederij Stena Line heeft een veerdienst tussen de Schotse stad Cairnryan en Belfast. Het is een zogeheten superfast ferry die er maar 2 uur en 15 minuten over doet. Er zijn zes afvaarten per dag. Voor vertrek vanaf Cairnryan is het handig om vanuit Nederland de veerboot te nemen vanuit IJmuiden naar Newcastle upon Tyne, het noordelijkste puntje van Engeland. Van Newcastle naar Cairnryan is het 3½ uur rijden en bovendien heb je minder verkeersdrukte dan in het zuiden van Engeland.

Cairnryan – Larne

Vanuit Cairnryan gaat ook een veerboot naar Larne, een havenplaats in Noord-Ierland iets ten noorden van Belfast (een half uur rijden). P&O Ferries heeft liefst negen overtochten per dag op deze route. De bootreis duurt 2 uur en je moet minimaal 45 minuten voor vertrek aanwezig zijn. Bijna alle voertuigen zijn toegestaan. Voor boekingen en de dienstregeling: www.poferries.com

Veerdiensten tussen Frankrijk en Ierland

Cherbourg – Dublin

Je kunt het aantal boottochten naar Ierland beperken door via Frankrijk te rijden. Vanuit de Franse plaats Cherbourg (Normandië) vaart wekelijks een ferry naar de Ierse hoofdstad Dublin. De veerdienst wordt verzorgd door Irish Ferries. Op het schip is ruimte voor 1200 auto’s en ook caravans kunnen mee.

De overtocht duurt ongeveer 20 uur. Aan boord zijn 440 hutten en suites waar je kunt overnachten. Reserveren is aan te raden. De afstand van Amsterdam naar Cherbourg is circa 800 kilometer, dus reken op minimaal 8 uur rijden voordat je hier bent. Website: www.irishferries.com

Roscoff – Cork

Als je in Frankrijk iets verder naar het zuiden rijdt, kun je ook vertrekken vanuit de plaats Roscoff (Bretagne). Brittany Ferries vaart wekelijks van Roscoff naar Cork in het zuiden van Ierland, een boottocht van circa 14 uur. Auto’s kunnen mee op de ferry.

Het schip vaart ‘s nachts en er zijn hutten voor 2 of 4 personen. Aan boord zijn verschillende restaurants, bioscopen, een zwembad en een theater waar live muziekshows plaatsvinden. De afstand van Amsterdam naar Roscoff is ruim 1000 kilometer, dus je bent minimaal 10 uur aan het autorijden voordat je in de haven bent. Voor boekingen en het vaarschema kun je terecht op de website: www.brittanyferries.ie

Voor het laatst bijgewerkt op 29 december 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de auto naar Ierland, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam