Reizen naar Ierland

Reizen met het vliegtuig naar Ierland

Ierland is goed bereikbaar met het vliegtuig. Het land heeft vier internationale vliegvelden. Daarnaast kun je vliegen naar luchthavens in Noord-Ierland (onderdeel van het Verenigd Koninkrijk) en vandaar doorreizen naar Ierland. Vanuit Nederland gaan rechtstreekse vluchten naar de Ierse hoofdstad Dublin, Cork en Belfast (in Noord-Ierland).

Vliegen naar Dublin

Vliegen naar Dublin, IerlandDe Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus en de low budget maatschappij Ryanair vliegen meerdere keren per dag vanaf Amsterdam Schiphol naar Dublin. KLM vliegt vanaf 30 oktober 2016 twee keer per dag rechtstreeks van Amsterdam naar Dublin. De vliegtijd is 1 uur en 40 minuten.

Vanaf Eindhoven Airport vliegt Ryanair dagelijks naar Dublin. De vliegtijd is 1 uur en 45 minuten.

Alle internationale vluchten komen aan op Dublin Airport (DUB). Dit is het grootste en belangrijkste vliegveld van Ierland met vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk, continentaal Europa, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Dublin Airport ligt 10 kilometer ten noorden van de hoofdstad. Het vliegveld bestaat uit twee terminals, die met elkaar verbonden zijn via een overdekte voetgangerspassage. Terminal 2 is voor vluchten van Aer Lingus en enkele intercontinentale maatschappijen. Terminal 1 is voor Ryanair en voornamelijk Europese luchtvaartmaatschappijen.

Luchthaven van Dublin

De luchthaven beschikt over geldwisselkantoren, geldautomaten, duty free shops, modeboetiekjes, gift shops, drogisterijen en een groot aantal bars, cafés en restaurants. Terminal 1 heeft een full service bank, een postkantoor, een bagagedepot en een speelterrein voor kinderen. Terminal 2 heeft een apotheek (voorbij security). Wifi is gratis. In de aankomsthal vind je balies van autoverhuurbedrijven. Website: www.dublinairport.com

Vervoer van de luchthaven naar Dublin

Bus

Er zijn verschillende busdiensten voor het vervoer van de luchthaven naar Dublin. De bussen vertrekken allemaal vanaf het busplatform buiten de aankomsthal. Je hoeft van tevoren niet te reserveren, je kunt bij het instappen een kaartje kopen. Je kunt echter ook online alvast een ticket kopen.

Aircoach – verschillende routes, van de luchthaven naar het centrum naar Dublin en naar Ballsbridge, Leopardstown/Sandyford, Greystones/Bray en Killiney/Dalkey. Aircoach verzorgt ook rechtstreekse busdiensten van Dublin Airport naar Cork en Belfast.

Dublin Bus – van de luchthaven naar het centrum van Dublin rijdt de Airlink 747 Express Bus. Deze stopt ook bij Busaras (het centrale busstation, Connolly Railway Station en Heuston Railway Station. De busrit naar het centrum duurt ongeveer 30 minuten. Er rijden ook bussen naar Rathfarnham, Balbriggan, Swords, Rolestown, Dun Laoghaire, Woodbrook en Portmarnock.

Urbus – van de luchthaven naar Castleknock, Blanchardstown en Swords.

Airport Hopper – van de luchthaven naar de steden Tallaght en Maynooth.

Taxi

Buiten de aankomsthal is een taxistandplaats waar je een taxi kunt nemen. Afhankelijk van de drukte in het verkeer duurt de taxirit naar het centrum van Dublin ongeveer 25 tot 45 minuten. Taxichauffeurs zijn verplicht de meter aan te zetten.

Vliegen naar Cork

Vliegen naar Cork, IerlandDe Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus vliegt dagelijks rechtstreeks van Amsterdam Airport naar Cork in het zuiden van Ierland. De vliegtijd is 1 uur en 45 minuten.

Cork Airport (ORK) is na Dublin het drukste vliegveld van Ierland. Er gaan alleen vluchten vanuit Europa naar Cork. De luchthaven ligt ongeveer 8 kilometer ten zuiden van de stad en bestaat uit één terminal, al zijn er wel uitbreidingsplannen.

Het vliegveld beschikt over een geldwisselkantoor, geldautomaten en een bank (gesloten in het weekend). Er zijn enkele duty free winkels, bars, een Irish Pub, een restaurant een café en een Food Market. In de aankomsthal zijn balies van autoverhuurbedrijven. Website: www.corkairport.com

Vervoer van de luchthaven naar Cork

Vanaf het vliegveld rijden bussen naar Cork en andere steden in Ierland. De maatschappij Bus Éireann heeft een bus rijden (lijn 226) van Cork Airport naar het busstation Parnell Place en het centraal station. De bus vertrekt doordeweeks elke 30 tot 40 minuten. In de weekenden en avonden rijdt de bus wat minder vaak. De busrit naar het centrum duurt ongeveer 30 minuten. Buslijn 249 van Cork naar Kinsale stopt ook op de luchthaven. Website: www.buseireann.ie

Busmaatschappij Citylink heeft bussen rijden van het vliegveld rijden naar Limerick, Galway, Clifden en Dublin. Website: www.citylink.ie

Cork Airport Taxi is de belangrijkste taxicentrale op de luchthaven. Je vindt de taxi’s op de taxistandplaats buiten de aankomsthal. Een rit naar het centrum van Cork duurt ongeveer 15 minuten en het tarief begint vanaf € 15. Website: www.corkairporttaxi.com

Voor het laatst bijgewerkt op 28 juni 2016.

Foto's © depositphotos.com/Mustang_79/ DAA.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam