Tips voor overnachten in Ierland

Ierland heeft meer dan 3500 plekken waar je de nacht kunt doorbrengen. Je kunt overnachten in hotels, appartementen, guesthouses, bed & breakfasts en hostels. Voor een verblijf in de natuur kies je voor een camping of glamping. Zoek je een speciale en bijzondere plek om te overnachten? Dan kun je in Ierland ook slapen in een kasteel, een historisch landhuis, een boomhut of een vuurtoren.

Het hoogseizoen zijn de maanden juli en augustus, wanneer je het beste weer kunt verwachten in Ierland. Accommodatie is dan altijd snel volgeboekt, dus het is raadzaam te reserveren als je in de zomermaanden in Ierland gaat overnachten. Ook rond de kerstdagen, met Pasen en met St. Patrick’s Day in maart zitten hotels snel vol. Kleinere bed & breakfasts zijn juist vaak gesloten tijdens de feestdagen. In het laagseizoen van oktober tot en met maart is het makkelijk om een slaapplek te vinden en ook liggen de prijzen dan lager.

Hotels in Ierland

Tot in alle uithoeken van Ierland zijn hotels te vinden, van huiselijke en landelijk gelegen familiehotels tot luxe 5-sterren paleisjes in de stadscentra. Je kunt overnachten in een moderne zakenhotels, hippe boetiekhotels of hotels bij een golfbaan. Buiten de grote steden vind je landelijk gelegen en karaktervolle hotels die bekendstaan als country houses. Voor elk budget en type reiziger is wel een hotel te vinden.

De meeste keuze heb je in de hoofdstad Dublin en in steden als Galway en Cork. Voor een overnachting in een tweepersoonskamer in een middenklasse hotel betaal je tussen de € 80 en € 180. Voor een kamer in een 4- of 5-sterrenhotel ben je minimaal € 200 kwijt. Een verblijf in Dublin is aanzienlijk duurder dan in de rest van het land.

Ongeveer 850 hotels hebben een waardering gekregen door Fáilte Ireland (www.failteireland.ie), het nationale toeristenbureau van Ierland. Deze organisatie heeft de hotels geclassificeerd volgens een sterrensysteem, van 1 ster (eenvoudig) tot 5 sterren (luxe). Hotels vanaf 2 sterren hebben een eigen restaurant en in een hotel vanaf 3 sterren heb je een eigen badkamer.

In Ierland kom je de grote internationale hotelketens tegen, zoals Sheraton, Radisson en Best Western. In grote steden zitten steeds vaker hotels van budget ketens als Premier Inn, Travelodge (www.travelodge.ie) en Jury’s Inn. Zij hebben soms aantrekkelijke aanbiedingen als je er op tijd bij bent.

Grotere Ierse hotelketens zijn onder meer Clayton Hotels (www.claytonhotels.com) en Maldron Hotels (www.maldronhotels.com). Dit zijn 3- en 4-sterrenhotels, met eigen bar en restaurant.

Bed & breakfasts in Ierland

Voor een overnachting in een huiselijke omgeving kun je terecht in vele bed & breakfasts, verspreid over het land. Je krijgt hier persoonlijke aandacht van de gastheer of -vrouw en natuurlijk een ontbijt. Mogelijk kun je er ook terecht voor avondeten.

De meeste bed & breakfasts in Ierland hebben kamers met eigen badkamer en toilet. Sommige bed & breakfasts bevinden zich in opgeknapte boerderijen, waar ook voortreffelijke maaltijden worden geserveerd met verse producten van eigen land. Net als hotels worden bed & breakfasts geclassificeerd door Fáilte Ireland, van 1 ster (schoon en comfortabel) tot 4 sterren (luxueus). Handige websites met een overzicht van bed & breakfasts in Ierland zijn www.irishbnb.com en www.bandbireland.com

Een guesthouse is ook een soort bed & breakfast, maar dan met meer dan vijf kamers. Guesthouses hebben vaak een eigen restaurant, al kun je daar geen bier of sterke drank bestellen. Sommigen schenken wel wijn bij het eten, als ze in het bezit zijn van de benodigde vergunning. Er zijn ongeveer 260 guesthouses in Ierland.

Hostels in Ierland

Je kunt goedkoop overnachten in een van de vele hostels. Ruim 20 hostels worden beheerd door An Oige, oftewel de Irish Youth Hostel Association (www.anoige.ie). Deze hostels hebben eenvoudige slaapzalen met comfortabele bedden. Je kunt gebruikmaken van een keuken om je eigen maaltijd te bereiden. Voor een overnachting in een hostel ben je tussen de € 15 en € 25 kwijt. Je krijgt een korting als je lid bent. Lid worden kan ter plekke, maar je kunt ook in Nederland al een lidmaatschap aanvragen bij Hostelling International.

Er is geen lidmaatschap vereist bij een van de particuliere hostels, die zich vooral richten op backpackers en budget reizigers. Je kunt kiezen uit een bed in een slaapzaal, een tweepersoonskamer of een familiekamer. Ontbijt en beddengoed is meestal inbegrepen. Ook in deze hostels is vaak een keuken aanwezig, al hebben sommigen een restaurant waar je terecht kunt voor maaltijden. Handdoeken kun je huren.

Meer dan 50 hostels zijn aangesloten bij de organisatie Independent Holiday Hostels of Ireland. Op de website vind je een overzicht van hostels en kun je boeken: www.hostels-ireland.com. Een andere organisatie is de Independent Hostel Owners Organization (IHO), waarbij ook tientallen hostels bij zijn aangesloten. Website: www.independenthostelsireland.com

Tijdens de zomermaanden stellen zeven universiteiten in Ierland accommodatie beschikbaar voor reizigers, omdat studenten dan vakantie hebben. Het gaat om universiteiten in Dublin, Galway, Cork en Limerick. Tussen mei en augustus staan maar liefst 10.000 kamers leeg. Op de universiteiten kun je goedkoop overnachten, in een sfeervolle en vaak historische omgeving. Beddengoed, handdoeken en schoonmaak zijn inbegrepen. Voor informatie en boekingen kun je kijken op de website van On Campus Irelandwww.oncampus.ie

Kamperen in Ierland

Kamperen is een goede optie als je van de buitenlucht houdt of weinig budget hebt. Ierland heeft meer dan 100 campings en kampeerterreinen waar je terecht kunt met je tent, een caravan of een camper. De meeste campings zijn open van mei tot en met september. Ierland heeft grote campings met vele voorzieningen, maar ook kleine door families gerunde natuurcampings waar je komt voor de stilte en de rust. Er worden vaak allerlei activiteiten georganiseerd.

Op een groot aantal campings kun je een tent, een caravan of een kampeeruitrusting huren. De glamping-trend heeft ook Ierland bereikt, dus je kunt ook kamperen in een luxueuze tent die al voor je klaarstaat en waar je de beschikking hebt over een eigen keukentje en badkamer. Kamperen wordt meer een belevenis als je kiest voor een overnachting in een yurt, een boomhut, een tipi-tent, een huifkar, en vintage caravan of een bubbeltent.

Sommige campings bieden houten bungalows of chalets te huur aan. Naast de campings heeft Ierland een aardige selectie aan bungalowparken met een rijk aanbod aan voorzieningen, van binnenzwembad tot restaurant. De Ierse toeristenorganisatie Fáilte Ireland controleert of campings aan minimumeisen voldoen en classificeert ze met klavertjes, van 1 klavertje tot 4 klavertjes.

Het kamperen met een tent kost gemiddeld € 10 tot € 15 per nacht, afhankelijk van de locatie en de voorzieningen op de camping. Een deel van de hostels biedt kampeerders de gelegenheid hun tent op hun terrein neer te zetten, voor zo’n € 5 tot € 10 per persoon per nacht. Je kunt dan gebruikmaken van de keuken en de doucheruimtes in het hostel.

De Irish Caravan & Camping Council is een overkoepelende organisatie van Ierse campings die goedgekeurd zijn door het lokale toeristenbureau. Je kunt online een papieren gids bestellen met een overzicht van alle campings in Ierland, maar die kun je ook raadplegen op de website: www.camping-ireland.ie

Voor het laatst bijgewerkt op 8 februari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Ierland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Tourism Ireland/Ricky Harris/James Fennell.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam