Wat te doen in Genua, Italië: 10 tips!

Genua wat te doenGenua is de grootste havenstad van Italië, een plek met weelderige paleizen, kronkelende steegjes en een roerige maritieme geschiedenis. Genua staat wel bekend als La Superba, dankzij de vele marmeren paleizen en elegante herenhuizen die rijke aristocratische families lieten bouwen. De stad heeft ook een rauw randje, met de oude zeemanswijk met smalle donkere straatjes, het roekeloze verkeer en de immigranten die samenklonteren in lelijke flatgebouwen. Dat is een perfecte decor voor filmscenaristen, maar ook een reden waarom veel vakantiegangers deze stad links laten liggen.

Toch zou Genua op het lijstje moeten staan van iedereen die van reizen houdt. De stad is de geboorteplaats van Christoffel Columbus, een van de meest reislustige types die ooit heeft geleefd. Genua heeft een charmante middeleeuwse centrum waar je de sporen ziet van de maritieme grootmacht die de stad vroeger was. Zowel de Romeinen als de Etrusken gebruikten de stad als haven en van de 11e tot de 18e eeuw was het een eigen republiek die concurreerde met andere havensteden langs de Middellandse Zee.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Genua?
Reserveer hier online een hotel of bed & breakfast in Genua

Je kunt er toonaangevende kunstmusea bezoeken en in de opgeknapte haven vind je toeristische attracties van formaat, zoals het grootste aquarium van Europa. Genua is de hoofdstad van de regio Ligurië, perfect gelegen voor uitstapjes naar de Italiaanse Rivièra. De stad is minder toeristisch dan Rome of Pisa, maar wees wel voorbereid op af en toe een stevige klim. Genua is een ‘verticale stad’, ingeklemd tussen de zee en de hellingen van de Apennijnen. Wil je een bezoek brengen aan de zesde grootste stad van Italië? Hier vind je 10 tips wat te doen in Genua!

Piazza De Ferrari

Een goede plek om je stedentrip naar Genua te beginnen is Piazza De Ferrari. Dit is het belangrijkste plein van Genua, gelegen in het hart van de stad tussen het historische en moderne centrum. De blikvanger is de grote sierlijke fontein die in een mooie symmetrische vorm water rondspuit. De monumentale bronzen fontein is gemaakt door Giuseppe Crosa di Vergagni in 1936 en onlangs in haar oude glorie hersteld.

Piazza de Ferrari in Genua

Het kunstwerk is de perfecte plek voor een toeristische fotosessie, vooral tijdens de schemering. Vergeet niet een muntje in de fontein te gooien. Het plein is omringd met prachtige 19e-eeuwse gebouwen in de stijl van neobarok en art nouveau, waaronder het Dogenpaleis, het beursgebouw van Genua en het Carlo Felice-theater. Het plein heeft overigens niets met het automerk te maken. Het is vernoemd naar Raffaele De Ferrari, een gulle hertog die in 1875 een aanzienlijke som geld schonk voor verschillende projecten in de stad.

Lees alvast meer over de geheimen van Genua!
Bestel hier de roman ‘La Superba’ van Ilja Leonard Pfeijffer

Kathedraal van San Lorenzo

Een van de beste bezienswaardigheden in de oude binnenstad is de Kathedraal van San Lorenzo (Cattedrale di San Lorenzo), de belangrijkste kerk van Genua. De kathedraal werd al gebouwd rond het jaar 1098 op de resten van een basiliek uit de 5e eeuw. Het gebedshuis ziet er schitterend uit, met een zwart-wit gestreepte marmeren gevel die een beetje aan de kathedraal in Florence doet denken. Ergens in het ingewikkelde stucwerk zit een gebeeldhouwde hond verborgen. Als je de hond weet te vinden zal je de ware liefde tegenkomen, zo vertelt een lokale legende.

Genua kathedraal

Neem vooral een kijkje binnen voor de sierlijke fresco’s, kunstwerken, altaren en kapellen. De 15e eeuwse Cappella San Giovanni Battista is het vroegste voorbeeld van renaissance-architectuur in Genua, gebouwd om de overblijfselen van Johannes de Doper te bewaren. Zijn as werd tijdens de Eerste Kruistocht naar Genua gebracht. De schaal waarop Salome zijn hoofd presenteerde, bevindt zich naar verluidt in de Schatkamer onder de kathedraal. Adres: Piazza S. Lorenzo, 16123 Genua, Italië. Website: www.chiesadigenova.it

Paleizen in Via Garibaldi

Als er één straat is in Genua voor een fascinerende wandeling, is het wel de Via Garibaldi. Dit is een van de hoofdstraten in het historische centrum waar de rijkste en machtigste families van Genua in de 16e en 17e eeuw hun paleizen en luxe appartementen bouwden. Wandelend langs de statige en elegante herenhuizen van rijke kooplieden proef je de oude schoonheid van deze prachtige stad. Door de duizelingwekkende architectuur staat de Via Garibaldi sinds 2006 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De belangrijkste straat van Genua is overigens geen brede boulevard, zoals je zou verwachten, maar best wel een smalle voetgangersstraat.

Palazzo Rosso in Genua

Drie paleizen huisvesten nu kunstmusea, waardoor de straat ook wel Strada Museo wordt genoemd. In Palazzo Bianco kun je meesterwerken van Caravaggio en vele andere Genuese, Italiaanse en Europese kunstenaars bewonderen. Het charmante Palazzo Rosso is versierd met fresco’s van de grootste schilders uit de 17e eeuw en ingericht met kostbaar meubilair.

In Palazzo Tursi, het mooiste paleis, zie je onder meer keramiek, wandtapijten en de viool van Nicolò Paganini (1782-1840) – de beroemdste violist van Genua. Er zouden zelfs ook nog wat botten liggen van Columbus. Website: www.museidigenova.it

Piazza San Matteo

Nog een beroemde kerk van Genua vind je aan de Piazzo San Matteo, een plein niet ver van Piazza de Ferrari. Dit plein was eeuwenlang het machtscentrum van de invloedrijke Doria-familie. Zij lieten het plein omringen met paleizen en huizen die opvallen door de verfijnde gotische architectuur en opmerkelijke zwart-wit gestreepte gevels.

Aan een kant staat de San Matteo-kerk (Chiesa di San Matteo), die in 1125 werd gesticht door Martino Doria. Dit is de grafkapel van de familie die veel relikwieën, kunstvoorwerpen en graven herbergt. In de crypte onder het hoofdaltaar bevindt zich het graf van Andrea Doria (1466-1560), de beroemde admiraal die de onafhankelijkheid van Genua in de 16e eeuw herstelde. In de stad staat hij nog steeds bekend als de ‘Vader des Vaderlands’. Adres: Piazza di S. Matteo, 18, 16123 Genua, Italië. Website: www.parrocchiasanmatteo.org

Aquarium van Genua

Wil je wat doen in Genua met kinderen? Neem ze mee naar het Aquarium van Genua (Acquario di Genova), een van de grootste aquaria van Europa. De enorme tanks huisvesten meer dan 12.000 dier- en plantensoorten van over de hele wereld, waaronder dolfijnen, pinguïns, haaien, schildpadden en de bedreigde zeekoeien. Dit is het enige aquarium in Europa waar je arctische vissoorten kunt zien zwemmen.

Genua Aquarium

Via een 15 meter lange onderwatertunnel en een enorme lange glazen wand kun je dolfijnen van dichtbij bekijken en hun snuit bijna aanraken. Ook reptielen, amfibieën en vogels kun je er bewonderen. Het Aquarium is geopend in 1992 om de 500e verjaardag van Columbus te vieren. Je vindt deze attractie in de haven van Genua. Adres: Ponte Spinola, 16128 Genua, Italië. Website: www.acquariodigenova.it

Wil je een bezoek brengen aan het Aquarium van Genua?
Bestel hier alvast een voorrangsticket voor het Aquarium van Genua

Neem de Bigo-lift

Voor een panoramisch 360°-uitzicht over de oude haven van Genua en de rest van de stad kun je een kaartje lopen voor de Bigo-lift. Deze vreemde moderne constructie is ontworpen door de Genuese architect Renzo Piano. Hij haalde zijn inspiratie uit een kraan die goederen lost in de haven.

Bigo-lift in Genua

Een ronde cabine brengt je naar 40 meter hoogte waar je rondom van het uitzicht kunt genieten. Een audiosysteem in het Italiaans, Engels, Frans en Duits geeft ondertussen uitleg over de daken, torens en gebouwen die je onder je ziet. Je vindt de Bigo-lift op een steenworp afstand van het aquarium. Adres: Calata Cattaneo, 5, 16128 Genua, Italië. Website: www.acquariodigenova.it

Galata Maritiem Museum

Genua was eeuwenlang een grote zeemacht in de Middellandse Zee, dus het spreekt voor zich dat je hier een bezoek kunt brengen aan een van de grootste maritieme musea van Europa. Het Galata Maritiem Museum (Galata Museo del Mare) in de oude haven vertelt je het verhaal van de maritieme hoogtijdagen van de republiek. In 28 zalen verdeeld over vier verdiepingen zie je onder meer nautische instrumenten, atlassen, zeekaarten, wapens en schilderijen.

Maritiem Museum in Genua

Een zaal is gewijd aan Christopher Columbus met zijn Boek der Privileges, geschreven in 1502 kort voor zijn vierde en laatste reis naar Amerika. Het is geen stoffig ouderwets museum, maar een modern interactief centrum waar je ook van alles kunt doen en beleven. Ontdek hoe de bemanning leefde in een kombuis aan boord van een 17e-eeuws schip, bezoek een Italiaanse onderzeeër en stap op de brug van een stoomschip dat Italiaanse migranten naar New York bracht. Adres: Calata Ansaldo De Mari, 1, 16126 Genua, Italië.

Palazzo Reale

Niet alleen op de Via Garibaldi, maar ook elders in Genua kom je grandioze paleizen tegen. Een aanrader is Palazzo Reale (Koninklijk Paleis) aan de Via Balbi. Deze weelderige villa was van de 17e tot de 19e eeuw de residentie van de adellijke families Balbi, Durazzo en Savoye. Nu is het een museum waar je de kunstwerken en alledaagse voorwerpen kunt bekijken die ooit toebehoorden aan deze invloedrijke aristocraten. Verwonder je over de elegante kroonluchters, rijk gedecoreerde plafonds, de brede trappen en schilderijen van meesters als Van Dyck. Bijzonder is de collectie Genuese meubelen uit de 17e en 18e eeuw. Adres: Via Balbi, 10, 16126 Genua, Italië. Website: palazzorealegenova.beniculturali.it

Koninklijk Paleis in Genua

Vuurtoren van Genua

De Lanterna di Genua (Vuurtoren van Genua) is sinds jaar en dag een symbool van de stad. De stenen vuurtoren staat al sinds de 12e eeuw op een 40 meter hoge rots aan de waterkant van Genua, waarmee de totale hoogte op 117 meter uitkomt. In 1543 is de toren herbouwd, waarmee het nog altijd de drie na oudste vuurtoren ter wereld is.

Genua vuurtoren

Je kunt 172 trappen beklimmen naar het observatieterras voor een prachtig uitzicht over Genua en omgeving. Aan de voet is een multimediamuseum (Museo della Lanterna) met video’s die de geschiedenis, cultuur en tradities van Genua illustreren. Adres: Rampa della Lanterna, 16126 Genua, Italië. Website: www.lanternadigenova.it

Wil je een bezoek brengen aan de vuurtoren van Genua?
Bestel hier een combi-ticket voor de vuurtoren en het Aquarium van Genua

Maak een fietstocht in Genua

Een fietstocht is een leuke manier om Genua van een andere kant te bekijken. Bij Baja Bikes kun je deelnemen aan verschillende fietstours met een local waardoor je de stad echt goed leert kennen. Fiets door het historische centrum met de stadsmuren, poorten en smalle donkere straatjes of langs de bekende promenade in de haven. Met een iets langere fietstocht wordt je ook meegenomen naar de omliggende wijken. Er zijn fietstours van 2 uur of 4 uur, of ga op stap met een privégids. Ideaal als je wat actiefs wil doen in Genua! ► Boek hier een fietstour in Genua bij Baja Bikes

Wat te doen in Genua: praktische tips

Overnachten in Genua

Voor een eerste bezoek aan Genua kun je het beste verblijven in het historische centrum, het Centro Storico. Je bevindt je dan op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden. Binnen dit gebied is de wijk Molo het culturele en bruisende middelpunt van de stad, gelegen tussen het plein Piazza de Ferrari en de haven. Hier vind je veel musea, winkels, cafés en restaurants. Hou er wel rekening mee dat het oude centrum met de auto moeilijk bereikbaar is.

Genua haven

Ook de oude haven, Porto Antico, is een optie om te overnachten (vooral voor gezinnen met kinderen). Het is een veilige en rustige omgeving met populaire toeristische attracties als het Aquarium. Goedkope accommodatie vind je in de buurt van Piazza Principe, het centraal station van Genua ten noorden van het historische centrum. Hier vind je wel donkere en smalle steegjes die je een onveilig gevoel kunnen bezorgen.

Ben je op zoek naar leuke accommodatie voor je stedentrip naar Genua?
Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Genua, tegen de laagste prijzen

Het meest prestigieuze adres in de stad is Grand Hotel Savoia, vlakbij het station Piazza Principe en de paleizen in Via Balbi. Het luxe 5-sterrenhotel opende de deuren in 1897 en heeft sindsdien talloze royals, aristocraten, politici en beroemdheden verwelkomd. Het hotel heeft een spectaculaire bar op de begane grond, met veel marmer, kroonluchters en antieke meubels, en een panoramisch dakterras dat uitkijkt over de stad. Ook heeft het hotel een verfijnd restaurant, een privétuin en een wellnesscentrum met hot tubs. ► Boek een overnachting in Grand Hotel Savoie vanaf € 137

Eten en drinken in Genua

Genua is de geboorteplaats van de pesto, dat je tegenkomt in zowat elk restaurant in de stad. Het wordt op de traditionele manier met vijzel en stamper gemaakt, met Pecorino Sardo-kaas, oude Parmezaanse kaas, geplette knoflook, olijfolie, pijnboompitten, grof zout en lokaal geproduceerde basilicum. De naam is afgeleid van het Genuese werkwoord pestâ, dat zoiets als ‘verpletteren’ betekent. In maart is er een WK waarin de deelnemers met elkaar de strijd aangaan om de beste pesto alla genovese te bereiden.

Ook het platte Italiaanse brood focaccia komt oorspronkelijk uit Genua. In elk restaurant met de Genuese keuken kun je verder de gevulde groentetaarten proeven, zoals de torta pasqualina en de Genuese polpettone. Als havenstad kent de lokale keuken uiteraard veel specialiteiten uit de zee, zoals de vissoep ciuppin. De soep wordt gemaakt van de ‘vangst van de dag’, samen met ui, wortel, selderij, knoflook, witte wijn, tomaten en peterselie.

Genua heeft 17 restaurants met een aanbeveling door Michelin, waaronder het sterrenrestaurant The Cook (www.thecookrestaurant.com). Hier kun je je tegoed doen aan fingerfood en proeverijen van kleine lekkernijen, maar bewonder ook het interieur. Het is gevestigd in een 14e-eeuws paleis in het historische centrum van Genua, versierd met prachtige fresco’s uit 1618.

Voor een voortreffelijk diner uit de traditionele Genuese keuken moet je naar Restaurant Il Genovese (www.ilgenovese.com), dat al bestaat sinds 1912. Eigenaar Roberto Panizza wordt ook wel The King of Pesto genoemd.

Reizen naar Genua

Genua ligt in het noordwesten van Italië, aan de Ligurische Zee. Vanuit Nederland kun je per vliegtuig, trein of eigen auto naar Genua reizen. De stad heeft een eigen vliegveld, Aeroporto di Genova Cristoforo Colombo (GOA), op een kunstmatig eiland 8 kilometer ten westen van de haven. KLM vliegt dagelijks rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Genua, een vlucht van 1 uur en 45 minuten. Vliegtickets zijn te koop vanaf € 119. ► Boek hier een vliegticket met KLM naar Genua

Vanaf de luchthaven neem je de Airlink bus naar treinstation Genova Sestri Ponente (5 minuten), waar je overstapt op een trein naar station Genova Brignole nabij het centrum van Genua (20 minuten). Buiten de aankomsthal kun je ook een taxi nemen. Er geldt een vast tarief van € 7 en € 8 voor een rit vanaf het vliegveld naar treinstation Genova Piazza Principe of Genova Brignole. Website luchthaven: www.airport.genova.it

Met de trein ben je vanuit Nederland ruim 13 uur onderweg, waarbij je moet overstappen in Parijs en Turijn. De stad is ook aangesloten op de belangrijke oost-west treinverbindingen in Italië. Met de Thello-treinen is er een rechtstreekse verbinding met Genua vanuit steden in Zuid-Frankrijk, waaronder Nice, Cannes, Antibes, Marseille en Monaco. ► Boek hier een treinticket naar Genua bij NS International

Voor meer informatie over wat te doen in Genua kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.visitgenoa.it

Voor het laatst bijgewerkt op 21 augustus 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Genua, Italië, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Anton_Ivanov/Shutterstock.com; Yevgen Belich/Shutterstock.com; Gervasio S. _ Eureka_89/Shutterstock.com; saiko3p/Shutterstock.com; Andrea Izzotti/Shutterstock.com; Giulio Benzi/Shutterstock.com; trabantos/Shutterstock.com; Visit Genua; Pixabay; Booking.com.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam