5 tips voor een groene vakantie in Italië

Italië is de perfecte bestemming voor een groene vakantie. Het land heeft een flink aantal natuurgebieden die ongeschonden zijn, met rijke flora en fauna. Italië heeft authentieke Romeinse en middeleeuwse stadjes die nog niet zijn aangetast door de moderne tijd. En het land heeft schone stranden die niet zijn verbroddeld door lelijke hotels en luidruchtige discotheken.

Zelfs met de huidige populistische en rechtse regering wordt in Italië veel energie gestoken in ecotoerisme. Gemeenten en locals slaan de handen ineen om natuur en cultuur voor toekomstige generaties te behouden. Dat kan natuurlijk ook niet anders met de 54 Unesco-werelderfgoederen die Italië heeft, het land met het grootste aantal ter wereld. Kies jij voor een gezonde toekomst en duurzaam reizen? Hier vind je 5 tips voor een groene vakantie in Italië!

Verblijf in een groen resort

Bij een groene vakantie hoort een groen verblijf. Steeds meer hotels, campings en resorts in Italië hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Een prachtig voorbeeld is het Green Village Resort in Lignano, aan de Venetiaanse Rivièra. Het ligt ongeveer 100 kilometer ten oosten van Venetië, maar hier vind je alles wat die drukke toeristenstad níet heeft. Vlakbij ligt Bibione, het één na langste strand van Italië. Op loopafstand is een natuurpark waar je tot rust kunt komen, de natuur opnieuw kunt ontdekken en waar kinderen kunnen spelen. Door fietspaden langs de zee kun je de omgeving zonder auto verkennen. Op het resort zelf is een groot zwembad en een wellnesscentrum waar je kunt ontspannen met een sauna, een Turks bad of een massage. Het hotel is gebouwd in harmonie met de natuur, met gebruik van milieuvriendelijke materialen.

Reis met de trein in Italië

Voor een groene vakantie in Italië kun je je auto thuislaten en hoef je ter plekke ook geen Fiat of Alfa Romeo te huren. Italië heeft een uitgebreid treinnetwerk waardoor je makkelijk en snel tussen de verschillende plaatsen kunt reizen. Vooral de hogesnelheidslijnen zijn erg comfortabel, en helemaal niet zo duur. Zo ben je al in 3 uur van Rome in Milaan. Ook kun je vanuit Nederland relatief gemakkelijk met de trein naar Italië reizen, als je de nachttrein neemt van Parijs naar Venetië. Mocht je toch een auto willen huren, dan zijn er steeds meer verhuurbedrijven waar je terecht kunt voor een elektrische auto.

Kies voor slow food

Vergeet niet dat Italië het land is van la dolce vita – ‘het goede leven’. Neem tijdens je vakantie dus afscheid van fastfood, opgewarmde toeristenmaaltijden en hapklare pizza’s. Richt je op slow food, een beweging die nota bene in Italië is ontstaan. Hierbij is de industriële productie van voedsel vaarwel gezegd en worden maaltijden met liefde, zorg en smaak bereid. Koks maken gebruik van biologisch vlees en lokale groenten, fruit en kruiden. Gerechten worden bereid volgens traditionele recepten die soms al eeuwenlang bestaan. De noordwestelijke regio Piemonte is de bakermat van slow food, en daar vind je dus ook de meeste groene restaurants.

Ga zonnebaden op een eco-vriendelijk strand

Naast de indrukwekkende cultuursteden zijn de stranden van Italië voor velen de reden om er vakantie te vieren. Aan de Adriatische Zee en de Tyrreense Zee heb je keus uit een groot aantal badplaatsen, maar niet overal wordt even zorgzaam omgegaan met het milieu en de omgeving. De Italiaanse milieuorganisatie Legambiente en de toeristische organisatie Touring Club geven echter de Guida Blu uit, een gids met duurzame en groene plekken om vakantie te vieren. Hierin staan badplaatsen genoemd die zich inspannen voor duurzaam toerisme. Een van de meest eco-vriendelijke stranden is Castiglione della Pescaia in Toscane. De badplaats werkt aan verbetering van het kustsysteem en het behoud van de duinen en de pijnboombossen, waarbij zowel burgers, scholen als toeristen worden betrokken.

Bezoek een groene regio

Natuurlijk, steden als Venetië en Florence hebben een onmiskenbare aantrekkingskracht en moet je minstens één keer in je leven hebben bezocht. Maar voor een groene vakantie kun je deze drukke steden het beste mijden en je toevlucht zoeken naar een regio waar het massatoerisme nog ver weg is. Vier bijvoorbeeld vakantie in de Dolomieten, dat sinds 2009 tot Werelderfgoed is uitgeroepen. In deze bergketen in de Italiaanse Alpen vind je nationale parken waar je kunt wandelen, fietsen, klimmen en skiën.

Op het eiland Sicilië vindt een heropleving plaats van het eco- en duurzaam toerisme. Lokale boeren stellen hun land open voor toeristen, om meer te laten zien over hun manier van leven en het gebruik van de landbouwgronden. Ook zijn hier veel initiatieven om het leven in de zee rond Sicilië te beschermen.

In het zuiden van Italië ligt het Appennino Lucano Nationaal Park, verscholen tussen middeleeuwse dorpen en beukenbossen. Het park beschermt de biodiversiteit en de plattelandsontwikkeling door landbouw en toerisme te combineren. Je kunt hier vogels kijken, wandelen, wijn proeven en uitstekend eten, maar je tegelijkertijd bewust worden van de schade die de oliewinning aan de kust veroorzaakt. Heb je een passie voor Italië, maar wil je ook bezig zijn met de toekomst van onze planeet? Mogelijkheden voor een groene vakantie in Italië zijn er genoeg!

Voor het laatst bijgewerkt op 3 april 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een groene vakantie in Italië, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam