Tips voor een vakantie in Alberobello, Italië

Alberobello is de trulli hoofdstad van Italië! Overal waar je kijkt, zie je die ronde witte huisjes met hun typische kegelvormige daken. Meer dan duizend heb je ervan in Alberobello, een gezellig toeristisch stadje in de Italiaanse regio Puglia. Je kunt er eten en winkelen in een trullo, overnachten in een trullo, een museum bezoeken in een trullo en er is zelfs een kerk in de vorm van een enorme trullo. Met dit sprookjesachtige fantasy-decor is het niet verwonderlijk dat Alberobello zo populair is voor een vakantie.

Je kunt wel foto’s blijven maken als je het wit gekleurde tapijt van trulli ziet. De markante kalkstenen huisjes hebben een bouwtechniek die al dateert uit de prehistorie. Boeren bouwden de trulli met de conische daken voor een typisch Italiaans verschijnsel: het ontduiken van belastingen. Op het puntje van de kegelvormige daken lag een losse steen, die ze bij een controle makkelijk weg konden halen. Zonder volwaardig dak gold het niet als ‘huis’ en hoefden ze geen belastingen te betalen.

Alberobello is Unesco Werelderfgoed

Met de dikke stenen muren bleken ze het binnen ook lekker koel te kunnen houden, in een streek waar de temperatuur in de zomer behoorlijk kan oplopen. Alberobello, gelegen in een vallei en omringd door olijfgaarden, werd het centrum van deze ‘inheemse architectuur’. Vanwege de merkwaardige trulli besloot Unesco het stadje in 1996 op de Werelderfgoedlijst te zetten.

Het grappige is dat veel trulli nog steeds worden bewoond, zo merk je als je tijdens je vakantie in Alberobello de achterafstraatjes verkent. In het centrum van het stadje doen veel trulli dienst als café of souvenirwinkel, maar dwaal wat verder weg en je ziet een authentieke trullo met fleurige bloembakken voor het raam en een geparkeerde Fiat voor de deur.

Alberobello is een must see als je vakantie viert in Puglia, al moet je er wel rekening mee houden dat het stadje zomers een beetje overloopt van dagjesmensen en reisgroepen die met touringcars worden aangevoerd. Voor een ware beleving van deze betoverende trulli-hotspot kun je er beter wat langer blijven. Hier vind je alvast leuke en handige tips voor een vakantie in Alberobello!

Wil je de wonderen van Alberobello met een lokale gids ontdekken?
Boek hier een 1½-uur durende trulli-wandeltour in Alberobello

Wat te doen en te zien in Alberobello

Ontdek de trulli van Alberobello

Begin je vakantie uiteraard met een wandeling langs de wonderlijke trulli in het oude autovrije centrum van Alberobello. Geloof ons: er is geen andere plek in de wereld die hier op lijkt. Vanaf de hoofdstraat Largo Martellotta kun je verschillende smalle straatjes een kleine heuvel oplopen. Dit is de Rione Monti-wijk, die ook bekendstaat als de Zona dei Trulli. Hier vind je zo’n duizend trulli bij elkaar, andere bouwstijlen kom je er nauwelijks tegen. Verwonder je over de witte huisjes die volledig van bewerkte kalkstenen rotsblokken zijn gemaakt.

De Via Monte San Michele is de bredere hoofdstraat met vele souvenirwinkels, restaurants en cafés, waar het wemelt van de toeristen. Een van de leukste souvenirwinkels is L’Arte del Souvenir (www.lartedelsouvenir.com), vooral vanwege het dakterras waar je een leuk uitzicht hebt over de trulli. Je mag alleen het terras op als je iets hebt gekocht, dus een mooie foto kost je wel een koelkastmagneetje. Let er op dat enkele souvenirwinkels zich vermommen als ‘museum’. Als je een zijstraatje inslaat, kom je bijna geen toerist meer tegen.

Chiesa di Sant’Antonio: de trullo-kerk

De hoofdstraat leidt naar de Chiesa di Sant’Antonio bovenop de heuvel, die beter bekend is als de ‘trullo kerk’. Deze kerk is pas gebouwd in 1926-1927, in de stijl van de andere trulli in Alberobello. De kerk heeft een enorm 21 meter hoog kegelvormig dak en vier kleinere koepeldaken. Betreed de monumentale ingang en bekijk de fraaie decoraties en zijkapellen binnen in de kerk. Website: www.santantonioalberobello.it

Trullo Siamese: de Siamese tweelingtrullo

De Trullo Siamese is een van de oudste trulli van Alberobello. Een inscriptie meldt 1400 als bouwjaar, hoewel historici dit in twijfel trekken. Volgens een legende werd het een Siamese trullo door twee broers die verliefd werden op dezelfde vrouw. Ze woonden alle drie onder hetzelfde dak, maar dat leverde natuurlijk ruzies en ellende op. De oudste broer wilde zijn jongere broer weg hebben, maar die weigerde dat. Hij deelde de trullo in tweeën en maakte een tweede uitgang aan de achterkant. Nu zit er een souvenirwinkel in deze trullo. Adres: Via Monte Pasubio, numero 6, 70011 Alberobello, Italië.

Trullo Sovrano: de enige trullo met een trap

Iets buiten het centrum vind je Trullo Sovrano, de enige originele trullo van Alberobello met twee verdiepingen. De trullo werd in de 18e eeuw gebouwd door de familie van een rijke priester. Het grootste kegelvormige dak is 14 meter hoog, omringd door twaalf kleinere koepeldaken. Er zit nu een museum, waar je kunt dwalen door de eetkamer, slaapkamer, keuken en natuurlijk de eerste verdieping (uniek!). Hier staan de antieke en authentieke meubels van de familie die hier ooit woonde. Ook zit er een museumwinkel. Adres: Piazza Sacramento, 10, 70011 Alberobello, Italië. Website: www.trullosovrano.eu

Bezoek het stadsmuseum Museo del Territorio

Als je meer wilt weten over de geschiedenis, cultuur en architectuur kun je een bezoek brengen aan Museo del Territorio, het stadsmuseum dat ook bekendstaat als Casa Pezzolla. Dit is het grootste trullo-complex van Alberobello, waarvoor 15 aangrenzende trulli zijn gecombineerd. Een paar kamers zijn ingericht in originele staat en geven een idee hoe de bewoners vroeger leefden. Er zijn schaalmodellen van kleine trulli en tentoonstellingen met landbouw- en bouwapparatuur. Pas op dat je je hoofd niet stoot als je tussen de kamers loopt! Adres: Piazza XXVII Maggio, 70011 Alberobello, Italië. Website: www.sylvatour.it

Bewonder het uitzicht vanaf Belvedere Santa Lucia

Voor de beste foto’s en Insta-kiekjes tijdens je vakantie in Alberobello moet je naar dit uitkijkpunt, dat voluit Belvedere Balconata Terazza Balcone di Santa Lucia heet. Je hebt hier een magnifiek uitzicht over de trulli in de stad. Hier worden de shots gemaakt die je altijd op Instagram voorbij ziet komen. Je loopt een trappetje op vanaf de Via Brigata Regata, waar je dit gratis uitkijkplatform vindt. Vlakbij is een pizzeria, Pozzo Contino, waar je van het uitzicht kunt genieten zonder drommen toeristen. Wees er wel op tijd bij om een tafeltje aan de voorkant te bemachtigen.

De woonwijk Rione Aia Piccola

De tweede trulli-wijk van Alberobello heet Rione Aia Piccola, een echte woonwijk die veel minder toeristisch is. Hier zijn zo’n 500 trulli waar echt nog gewoond, gewerkt en geleefd wordt. Hier vind je geen cadeauwinkels, maar oude mannen die voor hun kabouterhuisje keuvelen en kinderen die van de ene trullo naar de andere een bal overgooien. Het is leuk om hier doorheen te wandelen. Er zijn geen bezienswaardigheden, maar hier zie je hoe de lokale bevolking leefde zonder de invasie van toeristen.

Casa d’Amore: het eerste ‘normale’ huis

Een belangrijk historisch monument is Casa d’Amore, een van de eerste ‘normale’ huizen in Alberobello. Het werd in 1797 gebouwd door Francesco d’Amore, die een opstand leidde tegen de heersende autoritaire familie Acquaviva. Daarmee is dit huis het symbool van de architecturale revolutie en burgerlijke ongehoorzaamheid, waarmee min of meer een einde kwam aan de bouw van de trulli. Hier zit nu het toeristenkantoor van Alberobello. Adres: Piazza Re Ferdinando IV di Borbone , numero 3, 70011, 70011 Alberobello, Italië.

Praktische tips voor een vakantie in Alberobello

Reizen naar Alberobello

Alberobello is makkelijk te bereiken voor een vakantie. Het plaatsje ligt in de regio Puglia in de hak van Italië, tussen de steden Bari en Brindisi. Beide steden hebben een internationale luchthaven waar je vanuit Nederland naartoe kunt vliegen.

Transavia vliegt dagelijks rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Bari, een vlucht van 2½ uur. Vanaf Bari kun je de trein of de bus nemen naar Alberobello. De bus is de snelste manier (één uur). Kijk voor de dienstregeling op de website van Ferrovie del Sud Est (www.fseonline.it). Je kunt ook een auto huren op de luchthaven van Bari. Daar vandaan is het ongeveer 1 uur rijden naar Alberobello (70 kilometer).

Wil je naar Bari vliegen? Een vliegticket is te koop vanaf € 39
Boek hier een vliegticket met Transavia naar Bari

Met Transavia kun je ook rechtstreeks van Rotterdam naar de Italiaanse stad Brindisi vliegen. De vluchten gaan twee keer per week en duren 2½ uur. Reizen met het openbaar vervoer is wat ingewikkelder vanaf Brindisi. Je kunt de trein nemen naar Fasano (35 minuten) en daar een taxi pakken naar Alberobello. Op de luchthaven van Brindisi kun je eveneens een auto huren. Het is dan ongeveer 1 uur rijden naar Alberobello (75 kilometer).

Wil je naar Brindisi vliegen? Een vliegticket is te koop vanaf € 49
Boek hier een vliegticket met Transavia naar Brindisi

Het centrum van Alberobello is gesloten voor auto’s (behalve voor inwoners). Aan de rand zijn echter enkele parkeerplaatsen waar je kunt parkeren en te voet naar het centrum kunt lopen. Er zijn onder meer enkele parkeerterreinen aan de Via Indipendenza (betaald parkeren). Het treinstation bevindt zich in het noordoosten van de stad. Van het station naar het centrum is het ongeveer 10 minuten lopen.

Overnachten in Alberobello

Een vakantie in Alberobello maak je natuurlijk compleet door in een trullo te overnachten. Er zijn verschillende trulli die zijn omgevormd tot hotel, bed & breakfast of vakantiehuis. Daarnaast zijn er rond de stad enkele moderne hotels, waar je bijvoorbeeld kunt genieten van een zwembad. Voor een overnachting in een trullo zetten we hier wat verschillende opties voor je op een rij:

Trullieu Guesthouse: een van de meest betaalbare mogelijkheden om in een trullo te verblijven. Het is schoon en smaakvol ingericht, en een geweldige optie voor stellen of gezinnen die op zoek zijn naar een rustige locatie dicht bij het toeristengebied. Er is een tuin met barbecue en terras. ► Boek een overnachting in het Trullieu Guesthouse vanaf € 57 per nacht

Trulli Casa: goed ingericht vakantiehuis in een trullo voor twee tot vier personen, op een perfecte locatie net buiten de trulli-zone. Met kitchenette, badkamer en twee slaapkamers. ► Boek een overnachting in Trulli Casa vanaf € 65 per nacht

Grandi Trulli Bed & Breakfast: een van de beste opties in Alberobello als je een paar nachten in een trullo wilt verblijven. Deze bed & breakfast ligt op een paar minuten lopen van de Trullo-kerk en is verdeeld over twee verdiepingen. De slaapkamers boven bevinden zich onder het kegelvormige dak. Op het heerlijke buitenterras krijg je een Italiaans ontbijt. Geschikt voor maximaal vier personen. ► Boek een overnachting in Grandi Trulli Bed & Breakfast vanaf € 89 per nacht

Alberobello heeft nog veel andere accommodatie voor je vakantie
Zoek hier een hotel, bed & breakfast of vakantiehuis in Alberobello

Eten en drinken in Alberobello

Als toeristisch stadje is er een ruime keuze aan restaurants, cafés, koffietentjes, pizzeria’s, wijnbarretjes en ijssalons. De meeste bars en restaurants vind je in de hoofdstraat Largo Martellotta. Voor het beste uitzicht over de trulli reserveer je een tafeltje bij pizzeria Pozzo Contino (en de pizza’s zijn ook lekker 🙂 ).

Voor goed dineren in een trullo kun je naar Ristorante Trullo d’Oro (www.ristorantetrullodoro.com), een van de beste restaurants van Alberobello. Op de menukaart staan lokale seizoensproducten en wijnen uit de regio. Het restaurant bestaat al 40 jaar en wordt aanbevolen in talloze restaurantgidsen. Het bevindt zich in vier trulli uit de 15e eeuw.

Voor meer informatie over een vakantie in Alberobello kun je kijken op de website van het VVV-kantoor: www.itrullidialberobello.it

Voor het laatst bijgewerkt op 5 juni 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Alberobello, Italië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam