Bezienswaardigheden en musea in Florence, Italië

Galleria degli Uffizi

De Galleria degli Uffizi is een van de beroemdste kunstmusea ter wereld en een van de populairste bezienswaardigheden in Florence. Elk jaar komen miljoenen mensen af op de meesterwerken van toonaangevende kunstenaars als Michelangelo, Leonardo da Vinci, Botticelli, Titiaan, Caravaggio, Raphael, Rubens en Rembrandt. Het Uffizi werd in 1560 gebouwd als paleis en regeringsgebouw van de machtige de’ Medici-familie, die het in die tijd in Florence voor het zeggen had. Het U-vormige gebouw werd ontworpen door Giorgio Vasari (1511-1574), de lievelingsarchitect van de familie. Het Palazzo degli Uffizi werd meteen al ingericht met de kunstwerken die de Medici’s verzamelden.

Na de teloorgang van de dynastie kwam de kunstcollectie in handen van de stad Italiaanse staat. In 1765 ging het Uffizi open voor het publiek, als een van de eerste musea van Europa, en kan iedereen de unieke collectie Florentijnse schilderijen uit de renaissance (circa 1300 tot 1500) bewonderen. Een van de beroemdste werken is De Geboorte van Venus dat Botticelli omstreeks 1483 schilderde, dat qua status vergelijkbaar is met de Mona Lisa in het Louvre. Op het schilderij staat de verleidelijke godin Venus bovenop een schelp. Vooral in de zomermaanden is het erg druk in het museum, in juli kan de wachtrij oplopen tot maar liefst 5 uur. Het is raadzaam van tevoren via de website kaartjes te kopen. Elke eerste zondag van de maand is de toegang gratis. Het Uffizi is elke dag te bezoeken en ligt aan de rivier de Arno, vlakbij Piazza della Signoria. Adres: Piazzale degli Uffizi, 6, 50122 Florence, Italië. Website: www.uffizi.it

Santa Maria del Fiore (Duomo)

De imposante Santa Maria del Fiore – oftewel de Duomo – is ontegenzeggelijk het symbool van Florence. Met zijn enorme roodbruine koepel steekt de kathedraal fier boven de oude binnenstad uit en er is bijna geen ansichtkaart van de stad waarop de kerk ontbreekt. De majestueuze kathedraal domineert al zes eeuwen de skyline van Florence en is na de Sint-Pieter in Rome en de Duomo in Milaan de grootste kerk van Italië.

De bouw van de Dom van Florence begon in 1296, maar de basiliek kreeg haar wereldwijde faam toen de beroemde Italiaanse architect Filippo Brunelleschi in de 15e eeuw de koepel mocht ontworpen. Hij liet op meesterlijke, ingenieuze en dure wijze de achthoekige bakstenen koepel metselen, zonder de hulp van steigers. Het was voor die tijd een baanbrekende constructie, waar later hele boeken over volgeschreven zijn. Brunelleschi overleed in 1446 en heeft de voltooiing van de koepel niet kunnen meemaken, maar is als eerbetoon wel begraven in de crypte van de kathedraal. Je kunt de 463 treden naar de top van de koepel betreden voor een prachtig uitzicht over Florence en de Toscaanse vallei (al is het af te raden als je leidt aan hoogtevrees of claustrofobie).

Naast de koepel heeft de Duomo haar aantrekkingskracht te danken aan de prachtige gotische gevel van rood, groen en wit marmer en om zijn uitgebreide interieur van glas-in-lood ramen, mozaïeken, fresco’s en bronzen beelden. Ook de naastgelegen vierkante en 85 meter hoge klokkentoren van Giotto valt op door de gevel van verschillende kleuren marmer. Het wordt beschouwd als de mooiste klokkentoren van Italië. Hier kun je eveneens naar boven klimmen, waarbij je 414 treden moet beklimmen. Tegenover de achterkant van de kathedraal vind je het Museo dell’Opera del Duomo. De kerk is gratis te bezoeken, waarbij gepaste kleding is vereist (geen blote schouders en benen, sandalen en teenslippers). Voor een bezoek aan de klokkentoren en de koepel moet je wel een kaartje kopen, en dat kan via de website. Adres: Piazza del Duomo, 50122 Florence, Italië. Website: www.museumflorence.com

Basilica di San Lorenzo

De Basilica di San Lorenzo is een van de oudste kerken van Florence en was de begraafplaats van de belangrijkste leden van de Medici familie. De basiliek is in de 15e eeuw ontworpen door de Italiaanse architect Filippo Brunelleschi op de plek waar in 393 al een kerk stond. Het is een vroeg voorbeeld van kerkelijke architectuur uit de renaissance. De gevel van deze kerk werd nooit voltooid, waardoor de basiliek een opvallende, rustieke uitstraling heeft. Binnen in de kerk kun je je vergapen aan pure neo-klassieke pracht uit de tijd van de renaissance. De Basilica di San Lorenzo is van maandag tot en met vrijdag te bezoeken, maar je moet wel entree betalen. Van maart tot en met oktober is de kerk ook op zondag open. De ingang van de grafkapel van de Medici-familie bevindt zich aan de achterkant en hier moet je een apart kaartje voor kopen. Adres: Piazza di San Lorenzo, 9, 50123 Florence, Italië. Website: www.angiololivi.com

Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio over de rivier de Arno is de bekendste en een van de oudste en meest gefotografeerde bruggen van Florence. De middeleeuwse brug is bekend om haar drie bogen en de winkeltjes die beide kanten van het bouwwerk flankeren. In de winkels zitten vooral juweliers en goudsmeden. De Ponte Vecchio werd voor het eerst gebouwd door de Etrusken en in 1345 herbouwd. In 1565 kwam er nog een speciale gang bovenop die werd aangelegd in opdracht van de familie de’ Medici, die het voor het zeggen had in Florence. Zo konden de heersers de rivier oversteken zonder dat ze tussen het gewone volk hoefden te lopen. In de avond en ‘s nachts biedt de brug een prachtig aanzicht als de verlichting weerspiegelt in het water van de rivier. Je kunt de Ponte Vecchio dag en nacht gratis oversteken, als je je tenminste door de drommen toeristen weet te wurmen. Adres: Ponte Vecchio, 50125 Florence, Italië.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 mei 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden en musea in Florence, Italië, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam