Piazza Navona, Rome, Italië

De beste bezienswaardigheden in Rome

Piazza Navona is een van de mooiste, beroemdste en grootste pleinen van Rome, geliefd bij toeristen, kunstenaars, straatartiesten, gelukszoekers, duiven en verkopers. Het zijn vooral de drie barokke fonteinen die het plein zijn indrukwekkende aanzien geven en Piazza Navona een verplichte stop maakt tijdens een wandeling in het oude Rome.

Het eerste wat je opvalt aan het lange plein is zijn rechthoekige vorm, met ronde hoeken. In de eerste eeuw bevond zich hier het stadion van keizer Domitianus (Stadio di Domiziano), waar de Romeinen bij elkaar kwamen voor sportwedstrijden en theatervoorstellingen. Er was plaats voor liefst 30.000 toeschouwers. Daarna was het lange tijd een ruïne, tot het plein in de 15e eeuw werd geplaveid en er een markt plaatsvond. In de 17e eeuw kwamen daar de fonteinen en barokke gebouwen bij die het Piazza Navona zo bijzonder maken.

De grote Fontana dei Quattro Fiumi (Vierstromenfontein) met de Egyptische obelisk in het midden van het plein springt het meest in het oog. De majestueuze fontein is in 1651 voltooid door Gian Lorenzo Bernini, een van de beroemdste Italiaanse beeldhouwers in die tijd. Rond de fontein zie je vier sculpturen die symbool staan voor vier rivieren in vier continenten die in de zeventiende eeuw het belangrijkst waren: de Donau, de Nijl, de Ganges en de Rio de la Plata (in Zuid-Amerika).

Aan de westkant van het plein staat een prachtige barokke kerk, de Sant’Agnese in Agone. Die is ontworpen door Francesco Borromini, een aartsrivaal van Bernini. Volgens een populaire legende heeft een van de sculpturen (het figuur van de Nijl) van de Vierstromenfontein daarom zijn gezicht bedekt. Bernini zou niet willen dat hij naar de kerk van zijn concullega hoefde te kijken. De bouw van de kerk begon echter pas in 1652, een jaar na de voltooiing van het meesterwerk van Bernini, waarmee deze mythe meteen kan worden ontkracht.

In het zuiden van het Piazza Navona staat de Fontana del Moro, die oorspronkelijk dateert uit 1576. Bernini voegde er in de zeventiende eeuw een Moor aan toe die vecht met een dolfijn. De Fontana del Nettuno pronkt aan de noordkant van het plein. Ook deze fontein stamt uit 1576. In de negentiende eeuw werd de fontein verfraaid met een beeld van Neptunus die in gevecht is met een zeemonster, terwijl hij omringd is door zeenimfen. Het grootste gebouw aan het plein is het elegante Palazzo Pamphilj dat gebouwd is tussen 1644 en 1650. Dit paleis is sinds 1920 in gebruik als de Braziliaanse ambassade en helaas niet te bezoeken.

Rond Piazza Navona vind je genoeg cafés en restaurants, vanwaar je de levendigheid op het plein kunt gadeslaan. Verwacht wel forse (toeristische) prijzen en veel standaard pizza en pasta op de menu’s. Voor lekkere (en betaalbare) koffie kun je beter naar het Chiostro del Bramante Caffè, op een paar minuten loopafstand van het plein. Dit hoort bij het gelijknamige museum en bevindt zich op de eerste verdieping met een fraai uitzicht op de rustige binnenplaats. Het café kun je gratis bezoeken.

Aan de noordkant van Piazza Navona kun je voor traditioneel speelgoed terecht bij de speelgoedwinkel Al Sogno. Je bent hier niet aan het juiste adres voor games of LEGO, maar wel voor kindervarianten van Romeinse wapens, poppen en vele soorten knuffels. Aanraken is verboden, er gaat een alarm af als je toch per ongeluk je hand ergens op legt….

Voor het laatst bijgewerkt op 9 mei 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van Piazza Navona in Rome, Italië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen