Bezienswaardigheden en musea in Rome

Rome is een levend en ademend kunstwerk. Talloze paleizen, tempels en kerken hebben de tand des tijds doorstaan, dus in Rome is aan musea en bezienswaardigheden geen gebrek. De stad heeft zelfs de meeste monumenten ter wereld, maar ook qua hedendaagse kunst, cultuur en architectuur doet Rome niet onder voor andere Europese hoofdsteden. Om alle musea en bezienswaardigheden te bezoeken, moet je vele dagen uittrekken. Het kan voordelig zijn een Roma Pass aan te schaffen voor 48 of 72 musea, waarmee je toegang krijgt tot één of twee musea, gebruik kunt maken van het openbaar vervoer en korting krijgt op tentoonstellingen en evenementen. Bestellen kan online via www.romapass.it. Hieronder vind je de bezienswaardigheden in Rome die je zeker niet mag overslaan.

Top musea en bezienswaardigheden in Rome

Colosseum

Colosseum in RomeWie kent niet het Colosseum? Het is een van de zeven wereldwonderen, de bekendste bezienswaardigheid van Rome en een van de bekendste gebouwen ter wereld. Het Romeinse amfitheater werd gebouwd in 72 na Christus in opdracht van keizer Vespasianus. Lees hier meer over het Colosseum

Trevifontein

Trevifontein, RomeDe Trevifontein (Fontana di Trevi) is de bekendste en grootste fontein van Rome en één van de populairste bezienswaardigheden in de stad. Vereeuwigd in vele films, is het zeventiende eeuwse meesterwerk eigenlijk een verplicht nummer tijdens een stedentrip naar de Italiaanse hoofdstad. Vergeet dan niet met je rechterhand één muntje over je linkerschouder in de fontein te gooien, terwijl je er met de rug naartoe staat en je ogen hebt gesloten. Volgens de traditie betekent dit dat je zult terugkeren naar Rome. Gooi geen drie muntjes, want dan moet je trouwen met een inwoner van Rome. De 26 meter hoge barokke Trevifontein werd tussen 1732 en 1751 gebouwd door architect Nicolò Salvi in opdracht van paus Clemens XII. Het ontwerp is van Bernini, al bleef dat vijftig jaar in de kast liggen en heeft de beroemde beeldhouwer de bouw niet meer kunnen meemaken.

De fontein verrees op een plek waar al in de Romeinse tijd een waterleiding lag om Rome van water te bevoorraden. Het staat op het Piazza di Trevi, tegen de achtergevel van Palazzo Poli. De Trevifontein beeldt de zeegod Neptunus uit, staande op een schelpvormige strijdwagen die door jonge zeegoden en gevleugelde paarden naar de zee wordt getrokken. Het water wervelt rond de figuren en de kunstmatige rotsen en verzamelt zich in een groot bassin, dat altijd gevuld is met munten. Haal het niet uit je hoofd een muntje eruit te vissen, dat is ten strengste verboden. Regelmatig wordt de fontein leeggehaald. Vooral na een gastoptreden in enkele films heeft de Trevifontein wereldwijde faam opgebouwd. Wie kent niet de scène uit La Dolce Vita waarin de Zweedse actrice Anita Ekberg door het water van de fontein baadt? Het bijzondere bouwwerk kan na een grootscheepse restauratie in 2014 en 2015 weer heel wat jaren mee. Adres:  Piazza di Trevi, 00187 Rome.

Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen (Scalinata della Trinità dei Monti) zijn een van de populairste plekken voor zowel toeristen als Romeinen. De onregelmatig aangelegde trappen en terrassen zijn ironisch genoeg betaald door een Franse ambassadeur en leiden naar de Franse kerk bovenaan, de Trinità dei Monti. De trappen hebben hun naam echter te danken aan het Piazza di Spagna beneden, een van de meest elegante pleinen van Rome met zijn gele, bruine en okerkleurige gebouwen. Ooit bevond zich hier de Spaanse ambassade, waarnaar het plein is vernoemd. De Spaanse Trappen zijn aangelegd tussen 1723 en 1726. zodat de Franse kerk beter bereikbaar zou zijn.

Altijd zitten er wel mensen op de trappen, in de zomer met een ijsje in hun hand en in de winter met een zak hete geroosterde kastanjes om hun handen aan te warmen. Aan de voet van de Spaanse Trappen staat de bootvormige fontein Barcaccia, die is ontworpen door Pietro Bernini, de vader van de grote barokke architect Gian Lorenzo Bernini. De Fontana della Barcaccia uit 1629 werd begin 2015 even wereldnieuws toen hooligans van Feyenoord de fontein ernstig beschadigden door het monument te bekogelen met flessen en een vuurwerkbom. De fontein was toen net gerestaureerd. In de lente staan de Spaanse Trappen er op hun mooist bij. Om het voorjaar te vieren, worden de trappen elk jaar traditiegetrouw versierd met honderden bloeiende azalea’s.

Vanaf het Piazza di Spagna loop je zo naar de Via Condotti, de meest modieuze straat van Rome met winkels van bekende modemerken als Gucci, Bulgari en Valentino. Stap dan ook even binnen in Caffè Grecco, het oudste en beroemdste café van Rome (uit circa 1760) die vele bekende kunstenaars, schrijvers en muzikanten tot zijn stamgasten kon rekenen.

Forum Romanum

Forum Romanum in RomeHet Forum Romanum, naast het Colosseum, was in de oudheid het centrum van het keizerlijke Rome. Er was een marktplein waar handel werd gedreven, de senaat nam er beslissingen over oorlog en vrede en keizers werden er gekroond. Nu bestaat het uit ruïnes, tempels en triomfbogen. Op het terrein zie je de overblijfselen van de belangrijkste gebouwen, zoals de gerestaureerde Curia Julia, het senaatsgebouw van het oude Rome. Je kunt een combinatieticket kopen voor het Forum Romanum, het Colosseum en de Palatijn, een van de zeven heuvels van Rome. Website: archeoroma.beniculturali.it

Pantheon

Bezienswaardigheden en musea in RomeHet Pantheon is het best bewaarde en een van de indrukwekkendste monumenten uit de oudheid. De Romeinse tempel werd tussen 118 en 125 gebouwd door keizer Hadrianus. In 608 werd het een christelijke kerk. Binnen zie je een kolossale ronde koepel, die even hoog is als de diameter daarvan. In de nok van de koepel zit een 9 meter groot gat, waardoor daglicht naar binnen komt. De koepel is zelfs groter dan die van de Sint-Pieter in Vaticaanstad. De nissen rondom bevatten de tombes van Italiaanse vorsten en het graf van de Italiaanse schilder Rafaël. Je kunt het Pantheon elke dag gratis bezoeken. De dichtstbijzijnde metrohalte is Barberini, op 700 meter van het Pantheon. Website: www.pantheonroma.com

MAXXI Museum

Het heeft even geduurd, maar in 2010 kreeg Italië dan toch eindelijk zijn eerste nationale museum voor moderne kunst en architectuur. In Rome kun je daarvoor terecht in het MAXXI Museum (Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo), in een spectaculair gebouw dat minstens zo indrukwekkend is als de nog bescheiden collectie. De gebogen structuur van glas, staal en beton is een ontwerp van de Brits-Iraakse architect Zaha Hadid (1950-2016). Binnen vinden bezoekers hun weg door de collectie via een labyrint van bruggen en hellingen, waarbij de zalen elkaar overlappen en kruisen en het interieur vloeiend overloopt in het exterieur. Op een oppervlakte van 27.000 vierkante meter worden werken getoond van Italiaanse en buitenlandse kunstenaars als Francesco Clemente, William Kentridge en Anish Kapoor. De architectuurcollectie bestaat onder meer uit tekeningen, foto’s, maquettes, documenten en audio- en video-opnamen. Naast de vaste tentoonstelling zijn er regelmatig tijdelijke exposities, shows, workshops en andere evenementen. Het MAXXI Museum ligt op het terrein van een voormalige militaire kazerne in de wijk Flaminio, ten noorden van het centrum van Rome. Adres: Via Guido Reni 4A, Rome. Website: www.fondazionemaxxi.it

Andere musea en bezienswaardigheden in Rome

Voor het laatst bijgewerkt op 1 juli 2016.

Nog meer reistips
Filter by
Post Page
Sort by